• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роза Ландора

Хибридни чаени рози с жълти цветя са много популярни днес както сред цветарите и ландшафтните дизайнери, така и сред цветарите. Един от най-добрите сортове на цветната кралица от тази група е Landora. Където и да го засадите, декоративното многогодишно растение ще си привлича навсякъде като ярко слънце.

История на произхода

Елегантната Landora се появи благодарение на селекционната работа на служителите на розопроизводителната компания Tantau, разположена в Германия. Размножаването на сорта се извършва през 1970-та година. Поради тази причина можем спокойно да кажем, че е изпитан във времето. Тази култура е особено обичана от европейските производители на цветя: те я предпочитат много по-често от другите жълти рози. Синонимното име на чайния хибрид е Sunblest. Сортът има много награди, по-специално златния медал на Нова Зеландия и златния медал Gifu.

Описание на външния вид и характеристики

Ландора е истинска красавица. Цветовете му са просто несравними: двойни, до 12 см в диаметър, правилна форма, състоящи се от 38-47 наситени жълти заострени листенца. Те се образуват един по един на всяко стъбло на мощен храст, по-рядко - в четки от 7 парчета и изглеждат хармонично на фона на светло зелена, блестяща зеленина. На етапа на пъпките цветята са грациозни, удължени и когато се отворят напълно, те се разхлабват и показват център с разположени в него тичинки. Те се разтварят доста бавно, но остават привлекателни във всеки един момент от процеса. Сянката на съцветията е ясна и дълбока. Поради играта на светлина между огънатите от центъра венчелистчета се забелязват златни акценти. На храста цветята запазват своята грациозна форма, яркост и свежест за дълго време. Цъфтежът на розата продължава от края на юни до средата на есента и има вълнообразен характер. Ароматът на цветята на това растение е лек, флорален.

Височината на нашата героиня варира от 100 до 125 см. Ширината на короната й обикновено е най-малко един метър. Многогодишните издънки са доста силни и силни, поради което не е необходимо да се връзват в периода на ветрове и обилен цъфтеж. На клоните на храста има малко тръни, но те са доста големи. Landora е устойчива на болести, но често става жертва на черно петно, чиято устойчивост оставя много да се желае. Цветът на цветята не губи своята интензивност и равномерност под въздействието на пряка слънчева светлина. Дъждът почти не ги боли, освен ако не е силен и не се задържа. От продължителна топлина листенцата могат да спекат. Зимната издръжливост на розата не е твърде висока: до -20,6 ° C - така че Landora изисква подслон за зимата.

Отглеждане и грижи

Умерено осветеното или полусенчесто място ще бъде идеалното убежище за чайния хибрид. Не се препоръчва напълно да лишите храста от слънчевите лъчи, като го поставите на сянка - в този случай едва ли ще ви зарадва с красив и буен цъфтеж. Важно е секторът на мястото, избран за засаждане на роза, да бъде защитен от поривисти ветрове и студени течение.

Многогодишните изисквания към почвите също са високи. Най-хубавото е, че ефектна красота расте на плодородна, дренирана, абсорбираща влагата, леко кисела почва. За тази цел е добре да се използва черна почва. Ако това не е възможно, пригответе почвената смес, като добавите хумус, торф, пясък и тревна почва към обичайната градинска или градинска почва. Дълбочината на ямата за засаждане се прави около 50 см или повече, така че кореновата система на растението да не е тясна в нея. Дренажният слой се състои от чакъл, перлит или фин трошен камък, което би било хубаво да се комбинира с пясък в равни части. След приключване на засаждането храстът на розата трябва да се полива обилно с вода, загрята на слънце, а след това почвата около културата трябва да се мулчира с торф или окосена трева.

Грижата за очарователната кралица на цветя Landora е стандартна: растението се нуждае от поливане, торене, ежегодно подрязване и плевене. Landora също ще се възползва от разрохкване и мулчиране на почвата под храста. Водата, използвана за напояване, трябва да се утаи правилно. Навлажняването на почвата под културата с твърда вода ще доведе до засоляване на почвата.Торовете са необходими за храсти, както органични, така и минерални, само първото трябва да се прилага под растението през пролетта, а второто - през лятото. Подрязването се извършва за санитарни цели, за изтъняване и подмладяване на храста. С настъпването на пролетта всички дефектни и нежизнеспособни издънки се отстраняват от растението. През лятото избледнелите съцветия се подлагат на същата процедура.

Подслон за зимна култура трябва да бъде с високо качество. Първо всички силни клони на многогодишното растение се съкращават, след това розата е покрита със земя - винаги суха, не мокра. И накрая, храстът е изолиран със смърчови клони, суха зеленина на дървета или всякакъв нетъкан материал: спанбонд, агроспан, лутрасил, геотекстил и т.н.

Превантивното третиране на издънките на Landora от вредители и гъбични заболявания също се извършва в грижите за културата. За това се използват разтвори на инсектициди и фунгициди. Пръскането на растението се извършва 2-3 пъти през пролетно-летния сезон.

Случаи на употреба

Красива жълта роза ще се впише идеално във всеки дизайн на градина, парк, площад или цветна градина. Той ще украси тревна трева със зелена трева, както на групи, така и като един храст. Комбинациите от растения от този сорт и вечнозелени култури са невероятно добри. Landora е подходящ елемент за храстови и смесени композиции, както и за миксбордове, rabatok. Нейни спътници могат да бъдат гейхери, яснотки, здравец, домакини, маргаритки и маншети. Контрастът на благородната култура и растенията е великолепен, чиито съцветия са боядисани в люлякови, лилави, сини, сини, червени тонове. Това са лавандула, мащерка, различни видове градински чай, салвия, незабравки, камбани, ириси, клематис. Европейската красавица изглежда добре в компания с млечни водорасли, вратига, златна пръчица, лопен, хелиопсис, хайлендер, вероникаструм, карамфил, стетоза, монарда, някои сортове метличен флокс (Europa, Wilhelm Kesselring, Dorffreude), вербена, диви цветя ... От широколистните храсти спрете избора си на макетен портокал, люляк, брилянтен кизил, орлови нокти, калина, обикновена бирня, берберис Тунберг, лист от калина, черен бъз Landora се използва за украса на жив плет, украса на фасадата на жилище; поставени на входната врата, покрай оградата, близо до беседката.

Нарежете жълти розови цветя на дълги, здрави дръжки, стоящи във вода до две седмици. Флористите ги използват, за да създават луксозни букети, които могат да дадат празнично настроение на онези, които ще станат щастливи собственици на такава весела цветна композиция.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода