• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роуз Фредерик Мистрал

Най-широко разпространената и многобройна група рози е, разбира се, хибридният чай. Почти във всяка градина можете да намерите един или няколко сорта наведнъж, представляващи тази група. Сред многото великолепни сортове, Frederic Mistral, много романтично и деликатно цвете, е твърдо в десетката в продължение на много години. Градинарите го оценяват за неговата издръжливост и надеждност, хармонична красота и аромат. Сортът е уникален с това, че може да се отглежда като градинско растение и за рязане. Нашият герой е спечелил много фенове в Русия.

История на създаването

Сорт Фредерик Мистрал - истински французин, принадлежащ към селекцията на Ален Мейланд. Сортът се появи във фирмата за рози Meilland, която даде на света легенда Ден на Глория... Новостта се превърна в достоен представител на разпознаваемата серия Romantic. През 1995 г. сортът е официално представен в Америка като Фредерик Мистрал. Розата получи това име в чест на провансалския поет и лексикограф, носител на Нобелова награда за литература през 1904 г., един от лидерите на движението за възраждане на провансалската литература. Регистрационното име е MEItebros. Друго име, под което понякога се среща сортът, е The Children´s Rose. Като материал за селекция бяха използвани: семена, получени от кръстосване на Perfume Delight x Prima Ballerina (хибриден чай, Tantau, 1957) и полени от The McCartney Rose.

Награди

През годините от представянето си сортът е печелил множество награди. През 1993 г. в Баден-Баден (Германия) е получена наградата за аромат. През 1994 г. нашият герой получи три награди наведнъж: Победител в конкурсите за рози в Монца (Италия) и Rölkse (Белгия), както и награда за аромат на състезание в Rölx (Белгия).

Описание

Растението има добра жизненост. Бушът е изправен, мощен, средно удебелен, висок. Обичайната височина е 90 - 110 см, но в топлите райони Фредерик Мистрал може да нарасне до 200 см. Короната на храста не се разпростира, широка около 70 см, но при добър растеж може да нарасне на ширина до 120 см. Издънките са прави, силни, не увиснали, бодлите са големи, но малко на брой или липсват изобщо. Листата са добри. Листата са големи, перални, наситено зелени, с матова или леко лъскава повърхност. Листните пластинки са овални, с леко изпъкнал връх. Обикновено издънката се увенчава с едно цвете, но много производители отбелязват, че често могат да се образуват съцветия, състоящи се от 2 - 5 цветни розетки.

Пъпките на Frederic Mistral са кръглояйцевидни, плътни. В началото цветето има класическата форма на хибридна чаена роза, венчелистчетата му са спретнато подредени, центърът се издига над външните венчелистчета. Но докато се разтваря, става все повече и повече като стара английска роза, многоетажна и буйна. Навеждайки се силно назад, външните венчелистчета образуват остри върхове, а вътрешните често образуват четири отделни сектора. Розетката е плътно двойна, състояща се от 40 или 45 листенца и е много голяма, диаметърът й е 9 - 11 см. Венчелистчетата са доста плътни, матови. Цветът е много нежен, перлено розово, долната страна на венчелистчетата е малко по-богата.

Период на цъфтеж

Frederic Mistral е прецъфтяващ сорт. Цъфти в приливи през сезона с кратки почивки. Началото на цъфтежа пада през първия летен месец - юни, образуването на пъпки спира с настъпването на стабилно студено време. Обилен цъфтеж не може да се нарече, тъй като цветята се появяват предимно единично, но големите и гъсто двойни розетки придават на трайното насаждение богат и луксозен вид. Всяка цветна розетка се отваря постепенно и продължава доста дълго - целият процес отнема до две седмици, дори по-дълго при хладно време. В жегата избледнява много по-бързо. Венчелистчетата на избледняло цвете не изсъхват, а падат, така че храстът изглежда спретнат. На слънце цветът леко избледнява, ставайки още по-светъл. Ароматът на сорта е силен и невероятно приятен, както се вижда от наградите.Много производители на рози улавят в него аромата на стара дамаска роза. Но някои източници описват аромата романтично на френски, като отбелязват, че всички аромати на Прованс се събират в цветето на Фредерик Мистрал.

Характеристики

  • Създателите на сорта твърдят, че имат много добра устойчивост на замръзване на растението. Реколтата е в състояние да издържа на студове от -20,6 ° C до -23,3 ° C, което съответства на USDA зона 6 (система, приета от Министерството на земеделието на САЩ). Сортът също се чувства доста комфортно в зона 5 на USDA при температури от -26,1 ° C до -28,9 ° C. Вярно е, че в такива региони за зимата растението се нуждае от подслон. През пролетта не бързайте да премахвате подслона, тъй като пробудените бъбреци са много чувствителни към повтарящи се студени щракания;
  • имунитетът е отличен, което се потвърждава от производителите на цветя. Нашият герой е силно устойчив на основните болести в културата - брашнеста мана и черно петно, дори в неблагоприятни години той практически не страда от тях. Но това се отнася само за възрастни и здрави растения. В летните жеги трипс и бронз, които се привличат от силна миризма, могат да нарушат розата;

  • Устойчивостта на Фредерик Мистрал срещу дъжд е обявена за ниска. Но розопроизводителите казват, че цветята могат да издържат на кратки валежи, венчелистчетата не страдат (с изключение на появяващите се петна), само по-тежките гнезда леко увисват. Но в период на висока влажност цветята губят своята привлекателност и пъпките не се отварят;
  • според наблюденията на розопроизводителите, една изтънчена французойка обича слънцето в централна Русия, венчелистчетата не се топят;
  • друга характеристика на Frederic Mistral е способността да поддържа деликатен цвят и красива форма във ваза за дълго време.

Агротехника

Розите се засаждат предимно през пролетта, в края на април - май, в зависимост от метеорологичните условия. Изискванията към обекта са обичайни - много слънце, защита от силен вятър, питателна и рохкава почва. Низините, където се натрупват студен въздух и излишната влага, райони с кисела почва и близост до малини, череши и планинска пепел не са подходящи за засаждане. Въпреки факта, че нашият герой обича слънцето, на юг все още е по-добре растението да е в разсеяна полусянка през обедния период. Поливането се изисква в умерени количества, но достатъчно. При умерен климат е достатъчно да овлажнявате храста веднъж седмично с 2 - 3 кофи вода. Но в горещината честотата на поливане трябва да се увеличи до 2 пъти седмично или един и половина. Един добър начин да запазите влагата в почвата е чрез мулчиране. Подхранване: през пролетта, азот, който се прилага веднага след резитбата, през периода на цъфтеж, калий и фосфор. Между другото, културата няма да бъде срещу органичните вещества, но трябва да бъдете много внимателни с нея, тъй като неправилно приготвеният разтвор може да изгори корените. Предотвратяването на болести и вредители се извършва най-малко 2 пъти в началото на вегетационния период. Подрязване - стандартна технология за хибридни чаени култури.

Frederic Mistral е един от най-ароматните и деликатно оцветени сортове, който с право се класира с най-добрите постижения на Meilland и поддържа световния престиж на френското отглеждане на високо ниво. Това е истински скъпоценен камък на градината. Добър е в единични насаждения, отлично се съчетава с други култури в миксбордове, розови градини и цветни градини. Непретенциозната роза има отлично здраве и добра устойчивост на замръзване. Но трябва да се има предвид, че растението е по-подходящо за сух и топъл климат. В по-хладните региони грижите донякъде се усложняват от необходимостта от по-чести превантивни лечения, а през зимата Фредерик Мистрал няма да мине без подслон.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода