• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Rose Ebb Tide

Обилно цъфтящата флорибунда може да превърне всяка градина в райско кътче. И ако изберете сортове с цветя от тъмни, дълбоки цветове, за да украсите зоната за отдих, можете да създадете напълно загадъчна атмосфера, където е приятно да мечтаете. Растение, наречено Abb Tide, принадлежи към категорията на такива сортове рози.

История на създаване и описание на сорта

Ebb Tide е новост в американското развъждане. Стартира през 2001 г. в щатите от Carruth. Тази култура има и други варианти на имената: Weksmopur и Purple Eden.

Розата привлича погледа благодарение на невероятно атрактивните си цветя: дебели двойни, старомодни, тъмни сливи или наситено лилаво-виолетово с опушен блясък. Те са оформени от плътни венчелистчета с кадифена повърхност в размер на 38-40 парчета. Диаметърът на цветето е 9-12 см. Пъпките се появяват в гроздовидни съцветия от 3-5 парчета, но понякога тук-там на храста могат да се наблюдават единични цветя. Важна подробност: най-сочният цвят е характерен за цветните листенца в самото начало на фазата на разтваряне. В бъдеще сянката им изсветлява поради изгаряне под въздействието на яркото слънце. Тази култура обаче не губи своя чар. Дантелените цветя излъчват силен, пикантен аромат на карамфил с нотки на ябълка, който ви замайва. Цъфтежът на декоративното многогодишно растение е изобилен, продължава от юни до края на лятото. Abb Tide е многоцъфтящ сорт.

Говорейки за други ботанически характеристики, трябва да се отбележи, че сортът е компактен храст, достигащ височина не повече от 80 см и нарастващ до ширина от около 0,6 метра. Неговите изправени, без тръни издънки са покрити с гъста, лъскава зеленина с наситено зелен оттенък.

Розата се отличава със своята умерена устойчивост на замръзване (може да издържи на спад на температурата на въздуха до -23 ° C) и добър имунитет срещу бактериални и гъбични заболявания. Устойчивостта на цветята към дъжд и топлина е извън похвала.

Отглеждане и грижи

За красивия отлив трябва да изберете място на мястото, което е залято от слънчева светлина през по-голямата част от деня, но не директно, а разсеяно. Цветето расте добре в полусянка. Той трябва да бъде защитен от течение и поривисти ветрове. Декоративно многогодишно растение предпочита плодородни, леки, свежи и умерено влажни почви. Добро решение е използването на глинеста почва за отглеждане на култури. В сектора на площадката, където планирате да засадите флорибундата Ebb Tide, изкопайте земята предварително, добавете към нея хумус, вермикомпост и минерални торове. След това направете дупка с дълбочина най-малко 50 см. Поставете слой от малки камъчета на дъното на дупката. В края на работата по засаждане кореновата шийка на розата трябва да бъде на 3-5 см под нивото на почвата.Освен това е важна целостта на кората върху нея.

Поливането на растението се нуждае от редовно, умерено поливане, а през периода, когато на храста се появяват зелена маса и пъпки, обилно поливане. Под растение за възрастни трябва да излеете 2-2,5 кофи с утаена, а не студена вода наведнъж. Самата процедура за овлажняване на почвата се извършва сутрин или вечер, но не и в топлина. Многогодишното подхранване се извършва чрез добавяне на фосфорно-калиев концентрат към почвата. Това се прави през периода на образуване на пъпки и по време на цъфтежа на културата. Освен това растението реагира на подхранване със специализиран тор, предназначен специално за хранене на флорибунда. През пролетта органичните вещества няма да пречат на храста.

Ден след поливане почвата в зоната на стволовия кръг се разхлабва и след това се покрива с мулч: изгнил оборски тор, торф, сено или отпаднала зеленина. Това е необходимо за дългосрочното запазване на влагата в почвата и в резултат на това намаляването на броя на напояванията. Плевелите също се отстраняват редовно под розовия храст. Задължителна процедура е резитба Abb Tide. Произвежда се с цел подмладяване на храста. През пролетта върху растението се оставят 4-5 силни стъбла, които ги съкращават на няколко пъпки. По пътя се отстраняват твърде слаби, сухи и не презимували клони. През есента всички издънки се отрязват на храста, но не много.

Поради ниската си устойчивост на замръзване, растението трябва да бъде покрито през зимата - когато се култивира както в средната лента, така и в региони с по-тежък климат. След есенната резитба всички листа от издънките на розата се отрязват, а храстът се покрива с пръст до височина около 25 см и се изолира със смърчови клони. Дъбовата зеленина и нетъканите платове също могат да се използват като изолация. За този сорт е задължително профилактично третиране с разтвор на инсектицид и фунгицид. Тази дейност, извършвана 2-3 пъти на сезон, ще помогне за намаляване на риска от вредители и болести по растението.

Случаи на употреба

Abb Tide изглежда прекрасно на цветни лехи, в бордюри, отстрани на градински пътеки, в миксбордове, рабатки, в смесени и групови композиции. Добре се съчетава както с подобни флорибунда, така и с други флорибунда, които имат пъпки с контрастни или подобни нюанси. Красиви комбинации от нашата героиня със сортове рози Koko Loko, Jazzz, Tatton, Anny Duperey, Lavender Ice. Отлични спътници на тази красота са берберис, делфиниум, лисица, миниатюрни иглолистни растения (туя, чемшир, джудже, хвойна), еунимус, домакини, маншети, пелин със сребърни листа, колеус, декоративни житни растения, червенолистна гейхера, чизанда, градински чай, камбани от лавандула, ириси, лилейник, вероника, перовска, здравец, коча трева, сантолина. Алпийските карамфили, клематис, метличният флокс, теменужки, петунии, иглика също са подходящи за ролята на нейните съседи. Под и пред храстите на Ebb Tide могат да се засаждат почвопокривни растения: хребет, високопланинска земя, седум, упорит, саксифраж. Културата е ефективна и като единично многогодишно растение на фона на ярко зелена морава. Използва се и за украса на нисък жив плет, засаден на фасадата на жилище или на входа на къща, близо до ограда, близо до беседка. Идеален за отглеждане в контейнери.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Юлия Сергеевна, Псков
Преди 1 година

Наистина обичам рози с цветя с необичайни цветове - този сорт е сред любимите ми, струва ми се, че вече няма такава сливова сянка! Работна роза - цъфти непрекъснато през лятото и есента, чак до самата слана. Но розата не може да цъфти толкова дълго, в противен случай издънките може да не узреят добре и растението да не презимува добре, поради което, около месец преди настъпването на истински студено време, премахвам всички цветя и пъпки от храста. Не съм съгласен с ниската устойчивост на замръзване - трябва активно да го подхранвате с калий от втората половина на лятото и след това розата зимува перфектно.

Домати

Краставици

Ягода