• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роуз Шропшир момче

Английските рози за цветна градина се избират преди всичко от изискани, романтични натури, не лишени от любов към древното минало. Представителят на тази група сортови растения, E Shropshire Led, определено ще се превърне в любимец на такива хора, тъй като тя има великолепен цвят и привлекателна форма на цвете, а освен това е и издръжлива култура. Всички подробности за тази красота са в тази статия.

История на произхода

Удивителен сорт се появи преди повече от 20 години, през 1997 година. Той е отгледан от известния британски селекционер Дейвид Остин, като за основа използва сорта Heritage. Нашата героиня е кръстена на едноименния стихотворен цикъл и стихотворение „A Shropshire Lad“, написано в края на 19 век от английския поет Алфред Едуард Хаусман. Цветето е носител на наградата за модерна храстова роза на изложението Fair Fair of the Rose. Името за регистрация на вида е AUSled.

Описание на външния вид и характеристики

Сортът принадлежи към групата на катерещите се английски рози. Това е енергичен, висок (от 1,5 до 1,8 метра) храст със сводести увиснали издънки, който лесно може да се постави на всяка опора. Но дори и без него е напълно възможно да се култивира растение, защото многогодишно растение в този случай ще има доста чист външен вид. Издънките на културата от бургундски нюанс са оборудвани с редки тръни и са покрити с лъскава, богата зелена зеленина. Той контрастира с големи, до 12 см в диаметър, невероятно нежни розови цветчета с чаша. Трябва да кажа, че при топло време в съцветията на гордата британска красавица E Shropshire Led има повече кайсиеви нотки. Във фазата на пълно разтваряне външните венчелистчета на пъпките се огъват до дъното и показват наситени розови тонове. По краищата на венчелистчетата се наблюдава бледо кремав цвят.

Цветята от този сорт са много ароматни. Техният аромат съчетава аромата на чайни хибриди и сочни плодове. Цъфтежът на културата протича на две мощни вълни и продължава от края на юни до първите есенни студове. Цветята остават на храста доста дълго време и запазват формата си дълго време. Те се събират на групи от по 3-5 парчета и са концентрирани главно в горната част на леторастите.

Розата има висока скорост на растеж и отличен имунитет срещу гъбични заболявания, особено брашнеста мана и черно петно. Храстът не е много устойчив на суша, а съцветията му са умерено устойчиви на дъжд. На слънце венчелистчетата на невероятни цветя не се пекат и не избледняват. Растението е зимоустойчиво, издържа на студове до -29ºС.

Отглеждане и грижи

Въпреки лоялността на розата към неблагоприятните метеорологични условия, по-добре е да не засаждате момче от шропшир на място, където той ще бъде повлиян от пряка слънчева светлина през целия ден. Ако пренебрегнете тази препоръка, цветните листенца на нежна красота бързо ще се разпаднат. Най-добрият вариант е да поставите храста в ажурна полутенья. Не трябва да се поставя в низина поради застояла влага в такава зона след обилни дъждове (за да се избегне загниването на корените).

За засаждане на E shropshire led е за предпочитане да се използва плодородна, рохкава почва с неутрална реакция. За да се повиши нивото на хранително съдържание в почвата, тя се смесва с компост, хумус и вермикомпост, както и малко количество пясък, за да се увеличи лекотата на субстрата. Необходимо е да се засади благородно растение в дупка с дълбочина най-малко половин метър и с подобна ширина, така че пъпките да са на 3 см под нивото на почвата. Не забравяйте да поставите впечатляващ слой дренажен материал в долната част на отвора. Препоръчително е да се поддържа разстояние между растенията 45-50 см. По-плътното засаждане ще позволи на културата да расте по-бързо само с течение на времето. Самата процедура за засаждане на рози се извършва през пролетта.

Британският сорт трябва да се полива, тъй като почвата под цветето изсъхва, тори се редовно и се подрязва. Също така, декоративно многогодишно растение ще се нуждае от разрохкване на почвата и плевене.Необходимо е да се полива културата само с топла, мека вода, която се излива под храста в размер на 2-3 кофи. При горещо време това се прави до три пъти седмично. Подхранването на храста се извършва по стандартния начин: азотно торене през пролетта; минерал, включително тези, съдържащи микроелементи - във фазата на образуване на пъпки, по време на периода на цъфтеж и няколко седмици след цъфтежа на розата. След разхлабване на почвата няма да е излишно да се мулчира почвата под храста в зоната на кръга на багажника. Те избират хумус или суха трева за това. Подрязването на сортова култура е необходимо в началото на пролетта. Състои се в премахване на повредени издънки, сухи стъбла и извънгабаритни клони от храста. Извършва се и изтъняване на короната, за да се оформи. През лятото избледнелите пъпки се премахват безотказно. Освен това издънките се съкращават с една трета от основната им дължина. Тази процедура помага да се постигне появата на цветя по цялата дължина на стъблата. Когато отглеждате момче от шропшир в региони със суров климат, най-добре е да покриете растението. Като нагревател се използва поликарбонатен лист. Преди това трайното насаждение е покрито с натрошена борова кора в основата.

Случаи на употреба

Сортът E Shropshire Led се използва в ландшафтния дизайн за засаждане в рабатки, миксбордери, на кръгли цветни лехи. На мястото се засаждат розови храсти с цел декориране на жив плет, за украса на беседка, ниска пергола, арка, стена на къщата. Растението е подходящо и за единични насаждения на фона на ярка тревиста морава или игли от вечнозелени растения на заден план.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода