• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роза Бургунд 81 (Бургунд 81)

Чаените хибриди с цветя от червени нюанси са достойни да заемат гордо място в градината на всеки производител. Те имат ненадмината красота и в известен смисъл са символ на класическия стил, който не остарява с времето. Лесно е да се убедите в това, като се запознаете със сорта роза Бургундия 81.

История на произхода

Културата с аристократично име Бургунд 81 се появи в Германия, в детската градина на Кордес Росен. Сортът е отгледан от животновъдите на известната компания още в началото на века, а именно през 1981г. Растението има няколко синонимични имена: Розата Макартър, Червен кедър, Любяща памет. Работното име на декоративното многогодишно растение е KORgund81. Името, под което сортът стана известен на целия свят, храстът получи в чест на германското племе бургунди, което живееше през IV-V век. От н.е. на територията на съвременна Източна Померания. Поради своята привлекателност, чайният хибрид е спечелил много различни награди и титли, включително титлата победител в Националния изпита на Нова Зеландия (Нова Зеландия) и златния медал в състезанието по цветя в Ирландия.

Описание на сорта

Розата расте под формата на гъст храст с прави, силни издънки, покрити с умерен брой тръни и тъмнозелени, кожести, лъскави листа с големи размери. Младата зеленина има червеникавокафяв оттенък. Многогодишната е склонна към разклоняване. На височина достига 110-120 см, максимум - 1,5 метра. Диаметърът на короната на растението е приблизително 80 cm.

По стъблата на Бургунд 81 се образуват единични пъпки, които се открояват на фона на елово-зелени листа с тъмночервен, почти черен цвят и удивителна конична форма. Докато се разгъва, заострените външни листенца се извиват около краищата, разкривайки централната част на цветето за любопитни очи. Въпреки това, дори във фазата на пълно разтваряне, средата на пъпката с тичинки остава невидима, но самото цвете губи формата си и изглежда като хаотична маса от венчелистчета.

Цветовете на хибридната чаена роза са големи (поне 10 см в диаметър), двойни и доста ароматни. Техният аромат може да се досети с присъствието на шоколадови акорди, игрив аромат на шампанско и плодови нотки. Състоят се от 30-35 кадифени тъмночервеночервени венчелистчета. Вярно е, че сърцевината на цветето е издържана в по-светли цветове. Бургундия 81 цъфти обилно и за много дълго време: от края на юни до самите есенни слани.

Това многогодишно растение има много предимства пред другите сортове хибридни чаени рози. Първо, стъблата му са силно устойчиви на силни пориви на вятъра, без да се повреждат под натиска на елементите. На второ място, цветята на растението малко се страхуват от дъжд и изобщо не избледняват на слънце. На трето място, сортът се отличава с добър имунитет към болести. Едно нещо е лошо: многогодишната зимна издръжливост не е твърде висока. Издънките на розовия храст измръзват дори когато температурата на въздуха е под -23ºC. Надежден подслон за зимата обаче ще поправи това.

Агротехнически характеристики

Мястото за кацане на Бургунд 81 трябва да е умерено слънчево. Храстът ще се чувства добре и в полусянка. Най-добре е реколтата да се постави на склонове или равна площ, тъй като в низините застоялата вода ще провокира развитието на култура на черни петна по листата и също така ще увеличи риска от гниене на корените. Розата се нуждае от плодородна почва, с достатъчна степен на въздухо- и водопропускливост. Заблатени почви, като сухи почви, са неприемливи за отглеждане на храсти. Лекотата, разхлабеността на субстрата също е много важна, поради което е необходим висококачествен дренажен слой в дъното на ямата за засаждане: чакъл, фин чакъл и пясък. И почвата трябва да има слабо кисела реакция. Това не е трудно да се постигне: ако почвата, която използвате, е твърде кисела, добавете към нея варова земя или дървесна пепел, а за да увеличите киселинността, добавете хумус, торф или пресен тор към субстрата.

За да може Бургундия 81 да ви зарадва с голям брой красиви цветя, трябва да се грижите добре за него през целия летен сезон: вода, фураж, пръскане с инсектицидни и фунгицидни разтвори за предотвратяване на вредители и болести. Освен това ще трябва редовно да разхлабвате почвата под реколтата, да я напълвате с мулч и да премахвате плевелите около розата. През пролетта се изисква санитарна резитба, по време на която е необходимо да се отстранят всички замръзнали, сухи, повредени и твърде тънки издънки на храста. През есента се извършват подобни манипулации с единствената разлика, че здравите стъбла също се скъсяват, за да може след това растението да се покрие за зимата. Вярно е, че храстът преди това е бил на хълм със суха почва, хумус или торф.

Струва си да поговорим по-подробно за поливането и храненето на чайния хибрид. Нашият герой е много чувствителен към некачествена вода, затова се препоръчва да се навлажнява почвата под него само с утаена, чиста влага, леко затоплена на слънце. Студената и твърда вода абсолютно не е подходяща за напояване на този сорт. Що се отнася до торенето, през пролетта розата се нуждае от органични торове, които могат да помогнат на културата да расте зелена маса; през лятото е показано използването на специализиран минерален комплекс, който може да бъде закупен в магазина. Основното е, че в състава на такъв концентрат, наред с други хранителни вещества, трябва да присъстват калий, калций и фосфор.

Случаи на употреба

Сорт Бургундия 81 отваря почти безкрайни възможности за собственика си за декориране на градина или цветна градина. Изглежда великолепно на групи и като екземпляр на растение на фона на яркозелена тревиста морава. Декоративно многогодишно растение може да бъде засадено на преден план на обекта или по фасадата на къщата, където ще привлече възхитени погледи. Благородни рози от този сорт са подходящи и за декорация на жив плет.

Бургунд 81 се съчетава добре с култури, които имат снежнобяли, ярки и светложълти, алени или бледорозови съцветия. Добри спътници за него ще бъдат:

  • Японски ириси, приятни за окото не само с красив цъфтеж, но и със сочна сянка на зелена зеленина;
  • лилейници с удължени цветя;
  • Азиатски, къдрави и тръбести лилии;
  • култури с ажурни съцветия (босилек, аспержи, паникулатна гипсофила, бял равнец, бял равнец).

Успешна комбинация от сорт Бургундия 81 с рудбекия, флокс, кореопсис, салвия, астилба, тръстикова трева, китайски мискантус, вирджински физикалостегии, фитолак, седум, иглика, декоративен лук, мордовия, коча билка, мащерка, бял равнец. Ще получите интересен контраст, като поставите до благородната красавица Keronikastrum, Solidaster, Euphorbia, жълтолистните сортове Hosta и Heuchera или берберис. Класиката е кварталът на прекрасна немска жена и иглолистни култури.

Ароматните розови цветя често се използват при рязане. Стоейки във ваза с вода, те запазват привлекателния си вид дълго време, без да се рушат.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода