• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Роза Аскот

Появата на нови сортове рози е естествен процес. В края на краищата розата е може би единственото цвете, което е представено не само в огромен асортимент от цветове, но и в различни класификации - флорибунда и алпинисти, храсти, катерене, грандифлора, миниатюра и много други. Но сред тях може би най-известната е хибридната чаена група. Сред новостите от тази група, представени в малинов цвят, сортът Ascot представлява истински интерес. Тази красавица веднага покори дори изтънчени производители на рози. Тя е не само издръжлива, непретенциозна, но и има невероятно красиви цветя. Поради високата си устойчивост, той е класиран сред групата на класическите паркови рози. Въпреки факта, че сортът принадлежи към хибриден чай, той малко прилича на растения от тази група. В англоезичните сайтове често се нарича скраб, а формата на цветята в сорта е необичайна.

История на създаването

Ефектната роза принадлежи на германската селекция. Създаден е от Ханс Юрген Еверс (Evers). Но новостта беше представена през 2007 г. от компанията Rosen Tantau, където работи известният животновъд. Името Ascot се използва за изложби и е регистрирана търговска марка. Уникално кодово име TAN01757. За съжаление не се знае нищо за родителските форми на красивата германка, както и за нейните награди.

Описание

Храстите са изправени, ниски, но доста гъсти и мощни, добре облистени. Височината е от 60 до 80 см, но много производители от топли региони отбелязват, че растението при благоприятни условия може да нарасне до 100 или дори 150 см. В същото време короната на Ascot е компактна, широка около 50 см. Разклонението е добро , издънките са прави, не дебели, но жилави и здрави. Бодлите са малки и малко на брой. Листата са доста големи, наситено зелени, с лъскава повърхност. Формата на листната пластина е ланцетна. В краищата на леторастите се образуват както единични цветя, така и многоцветни леко увиснали китки, състоящи се от 3 - 4 или повече (понякога до 10) пъпки.

Пъпките са кръглояйцевидни, плътни. Цветето е невероятно красиво, прилича на стара роза и е носталгично. Той е доста пълен, има сферична форма и много прилича на божур, особено в началото на разтварянето. Външните венчелистчета са сгънати в купа, докато вътрешните са по-хаотични. След това, в етапа на пълно разкритие, розата придобива пищна форма на чаша и парадира с вълнообразни венчелистчета. Понякога можете да видите жълтия център. Розетката е доста голяма, с диаметър 8 - 11 см, макар и плътно удвоена, състои се от 26 - 40 листенца.

Цветът на Ascot е посочен като пурпурен, но може да бъде описан и като лилав пурпурен, червен с оттенък на виолетово, цвекло или лилаво-виолетово. На всеки етап от разтварянето цветните листенца играят с нюанси на нюанси. В началото цветът е ярък и наситен, но към края на цъфтежа забележимо избледнява, в него се появяват студени розови нюанси.

Период на цъфтеж

Като представител на групата хибридни чайове, красивият Ascot е прецъфтяваща култура. Цъфти в приливи и отливи през целия сезон. Розопроизводителите наричат ​​този сорт много щедър, истински трудолюбив. В зависимост от региона на отглеждане и грижи, той произвежда до три цветни вълни с малки, но понякога забележими прекъсвания. Цъфтежът се отличава с многоцветния си характер и продължителност, започва през юни и завършва с настъпването на студено време. Вярно есенният цъфтеж ще бъде по-дребноцветен, но въпреки това много ярък. Цветята се отварят бавно, което ви позволява да се възхищавате на всеки етап от отварянето на изхода. Отвореното цвете запазва декоративния си ефект доста дълго време - около две седмици и дори малко по-дълго. Почти до самия момент на цъфтежа розетата не губи своята очарователна стара форма. При избледнелата розетка листенцата се ронят. За да се запази декоративността и образуването на пъпки, избелелите глави трябва да бъдат отрязани навреме.Въпреки ярката си красота, културата има слаб аромат, но е необичайно приятна, свежа, с цитрусови нотки.

Характеристики

  • Засаден през пролетта, Ascot бърза да зарадва производителя с чудни носталгични рози този сезон. Но както отбелязват опитни производители на рози, най-добре е да се отчупят образуваните пъпки, за да се позволи на растението да пусне корени и да се адаптира на ново място;
  • културата е доста устойчива на замръзване. Посочва се, че Ascot принадлежи към USDA зона 6 (съгласно системата, приета от Министерството на земеделието на САЩ). Това означава, че многогодишното растение е в състояние да издържа на студове от -20,6 ° C до -23,3 ° C. Но много производители на рози отбелязват, че сортът зимува добре в зони 5 и 4 на USDA, макар и с подслон;
  • имунитетът е добър. Нашата героиня в обикновени години показва висока устойчивост на основни заболявания, включително брашнеста мана и черно петно. Но в неблагоприятни години, без допълнителна профилактика, културата все още може да се разболее. Но като цяло, въпреки няколкото оплаквания, повечето производители на цветя са много доволни от здравето на своя домашен любимец;
  • устойчивостта на дъжд е добра. Според наблюденията на розопроизводителите, отворените цветя, с редки изключения, могат да издържат дори на продължителни валежи. Вярно е, че това не се отнася за неразцъфналите пъпки, те може изобщо да не се отворят;

  • устойчивостта на суша е средна, венчелистчетата се страхуват много от изгарящите лъчи на слънцето, те започват да се топят и изсъхват. Толерантността на сенките позволява отглеждането на сорта на лека полусянка и това неизменно се използва от производителите на цветя в южните райони. Но слънцето в централна Русия от сорта Аскот много ви харесва;
  • красивите цветни букети на силни издънки са чудесни за рязане. Във ваза розите са в състояние да запазят своята свежест и древна форма до 10 дни или повече.

Агротехника

Времето за засаждане, в зависимост от региона, е пролетта или есента. Растението е непретенциозно към почвите, но въпреки това показва най-добрите декоративни качества и способности за растеж на леки и питателни глинести почви. В умерения климат е най-добре да се намери добре осветено място за засаждане. На юг е съвсем друг въпрос, сутрешното и вечерното слънце ще са напълно достатъчни, а леката полусянка по време на активното слънце ще помогне да се запази свежестта на цветната розетка. Низините, влажните зони не са подходящи за засаждане. Растението обича да полива, но няма да се примири с подгизнала почва. За да може Ascot да покаже максимален цъфтеж, е необходимо правилно хранене. През пролетта се използват азотсъдържащи торове; през лятото се предпочитат фосфор и калий. Превантивното третиране на розите трябва да се извършва през пролетта и есента, през лятото - според нуждите. Зимен подслон над храста е изграден само в прохладни региони; в топлите региони можете да мулчирате само кореновата зона. Подрязването е важна стъпка в грижата за хибридна чаена култура, но в това няма нищо трудно. През есента обраслите издънки се съкращават леко, отстраняват се счупени и болни клони. През пролетта, веднага след като пъпките се събудят, основните издънки се съкращават до височина 3 - 5 пъпки.

Атрактивността на Ascot за производителите на цветя се крие не само във външните му данни. Този сорт е непретенциозен в поддръжката, има умерени размери, което го прави лесен за поставяне дори в малка градинска площ. Добрата устойчивост на замръзване, способността за бързо възстановяване и доста силен имунитет са несъмнените предимства на сорта. Може би единственият негатив е непоносимостта към южното слънце, което влияе негативно на красотата на розата. Всичко, от което се нуждае културата, е навременно поливане, хранене и превантивно лечение. И тогава цветарът може да се отпусне в беседката, наслаждавайки се на прекрасните цветя от древната форма и да вдиша лек, свеж аромат. И за да се увеличи декоративният ефект, в една дупка за засаждане могат да бъдат засадени до три разсада.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода