• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт пипер Тринидад Моруга Скорпион

Готови ли сте да отглеждате някои наистина люти чушки? Какво ще кажете за Trinidad Moruga Scorpion? През 2012 г. той влезе в Книгата на рекордите на Гинес като най-лютата чушка в света.

Сорт пипер Тринидад Моруга Скорпион

И така, колко е лют пипер Trinidad Moruga Scorpio? За да се разбере, е измислена единица за измерване на пикантността - Scoville, която дава възможност да се сравни остротата на различните видове пипер. Например, пикантността на пипера Jalapeno, който много от нас отглеждат и вкусват, варира от 3500 до 10 000 единици Squill. Пиперът Habanero е значително по-пикантен от Jalapeno и има острота от 100 000 до 450 000 Scoville. И сега нашият субект на изпит е Trinidad Scorpio, неговата тежест е между 1 500 000 и 2 000 000 единици Scoville. Просто преценете тази стойност - 2 000 000 единици. Вече се оказва като оръжие. Дори в някои консерви с пипер спрей няма такива стойности и любителите на пикантното използват този плод както пресни, така и в сосове.

Сортови характеристики

Растението е високо, с добри грижи може да достигне височина 1,5 метра. Много разклонени и разпространяващи се. Плодовете в техническа зрялост са зелени, лесно узряват. Зрелите, в зависимост от сорта, могат да бъдат оранжеви, зелени, жълти, бели и кафяви. Възможно е да има разлики във формата и размера на плода, но основната отличителна характеристика на Trinidad Scorpio е острият, подобен на игла нос в края на плода и набръчканата структура на плода. Размерът на плода е дълъг до 8 см. Дебелината на стената е 2 мм. Миризмата е цитрусова, силно напомняща на смес от портокал и лимон. Вкусът е първо плодов с лека сладост, след това пикантен - той запушва всички останали вкусове и послевкуси. Един плод дава от 20 до 30 семена. Кълняемостта на семената през първата година е до 90%, втората - 60%, третата - 40%. В зависимост от сорта Trinidad Scorpion, на храста могат да узреят едновременно до 30 плода.

Сорт пипер Тринидад Моруга Скорпион

Отглеждащи функции

По принцип отглеждането на този пипер не се различава много от отглеждането на други люти сортове и ако следвате няколко правила, можете да получите отлична реколта от ултра-остри плодове без никакви проблеми.

  1. Пиперът расте най-добре в почвата с pH от 6,0 до 6,5, но може да расте и при pH 5,5 и 7,0. Растенията се нуждаят от добре дренирана почва. Ако пиперът расте в контейнера, в дъното му трябва да се направят дренажни отвори. Обемът на контейнера е от 10 литра.

Важно! колкото по-голям е контейнерът, толкова по-голямо ще бъде растението.

  1. Trinidad Moruga Scorpio изисква минимум шест слънчеви часа на ден и минимална стайна температура от 18 ° C.

Важно! колкото повече слънце, толкова по-големи ще бъдат плодовете по размер и острота. При липса на слънце ще се завържат малки плодове.

  1. Необходимо е редовно да се полива и да се предотврати изсъхването на почвата. Препоръчително е земята да се мулчира.
  2. Торенето с минерални торове трябва да се извършва веднъж месечно, през целия вегетационен период.
  3. Необходимо е да се прищипят върховете на леторастите, за да се стимулира по-добре образуването на плодове.
  4. Ако цветята не се опрашват от насекоми, препоръчително е да разклатите растението или да опрашите цветята с четка.
  5. Когато берете зрели чушки, носете гумени ръкавици.
  6. Можете да отглеждате този сорт както в оранжерия, така и на перваза на прозореца.
  7. Тринидад Скорпион може да се отглежда като многогодишна култура. За да направите това, през есента всички издънки се отрязват, основната част от корените също се отрязва, изобилното поливане спира. Пиперът се поставя на сянка. През февруари те започват отново да напояват и да поставят растението на слънчевата страна. Бъбреците трябва да се появят след няколко седмици.

Покълващи семена

Препоръчително е да засадите семената в края на януари, тогава има възможност за пълно узряване на плодовете (вегетационният период е 150 дни). Семената се поставят в тъкан, напоена с разтвор на Epin (стимулатор на растежа на растенията) и се държат няколко дни. След това те се засаждат в съд с пръст и се покриват с найлоново фолио, за да се създаде парников климат. Първите издънки се появяват след 1 - 3 седмици.След образуването на пет истински листа, чушките се гмуркат. При гмуркане не трябва да наранявате кореновата система, препоръчително е да извлечете растението с бучка пръст.

Заключение

Следвайки горните препоръки, вие имате възможност да се присъедините към пикантното общество, да издигнете този изгарящ рекордьор и да опитате ръката си при тестване на Тринидад Скорпион. И все пак, важно е: когато работите със зрели плодове, трябва да спазвате предпазни мерки, да работите само с ръкавици и да не ги докосвате с незащитени участъци от кожата. Сокът от пипер може да причини тежки изгаряния. Трябва да се помни, че съдържащият се в Trinidad Scorpio капсаицин не се разтваря във вода и не може да се отмие с вода. Използвайте алкохол в такива случаи.

5 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Михаил, Смоленск
Преди 2 години

Отгледа това чудовище. Засадих едно растение в оранжерия, друго на перваза на прозореца в 10-литров контейнер. И в двата случая събрах узрели плодове, въпреки че не получих резултати при повече от 30 плода от храста, но събрах по десет зрели плода от всеки храст. И така, моите заключения - да, семената трябва да бъдат засадени много рано, така че всички плодове да узреят, растението трябва да бъде постоянно на слънце, да тори корен с микроелементи. По отношение на тежестта, няма да кажа колко Scoville, но плодовете са много по-остри от Jolockia. И все пак нямаме такова слънце като в родината на този пипер и плодовете не придобиват пълна острота, но все пак - те са много пикантни, а не точната дума - термоядрени.

Николай Гилимов, Москва
Преди 2 години

В момента повторителят Скорпион е започнал да цъфти. Расте на перваза на прозореца от слънчевата страна. Същата година, в края на сезона, мислех да го изхвърля, но извадих, че мога да го оставя да расте за втора година и реколтата ще бъде по-голяма. В резултат на това той си тръгна, клоните напълно се отрязаха и спряха редовното поливане с вода. Мислех, че ще изсъхне и ще се огъне, но не, през пролетта се появиха пъпки и започнаха да растат по-нататък. Храстът нарасна още повече. Сега започнах планирано хранене с микроелементи. До май, мисля, целият храст ще бъде осеян с неузрели чушки, те най-вероятно ще узреят до средата на юли и ще цъфтят във втория кръг, може би ще прибера втора реколта. Най-вероятно ще оставя чушката за третата година, ще видя какво ще стане.

Вова, Минск
Преди 2 години

Също така съм чел за прекалено лютите чушки и съм засадил кафяв (шоколадов) скорпион. След накисване в стимулатор на растежа се появиха само две от пет семена. Мисля, че тази сума ще е достатъчна. Кълновете бяха трансплантирани в 7-литров контейнер и поставени на перваза на прозореца от слънчевата страна. Засадих го в началото на февруари. Сега скорпионът е нараснал, цъфти обилно и вече са залегнали няколко плода. Със семената те не заблудиха, пъпките и рязкото ужилване, характерни за сорта, вече се виждат. Няма да кажа за цвета, докато не узреят. Постоянно правя листно подхранване, хранех го с калиев нитрат няколко пъти. Растението сега е просто огромно, долните листа бяха като репей, трябваше да го отрежа.

Сергей, Москва
Преди 2 години

И накрая, първият ми скорпион е узрял и аз го опитах. Ще ви кажа, това е просто калай, отхапах малко парченце и всичко, огън в устата ми, продължи 20 минути. Много пикантна, миризмата на плодовете изненада, мирише на плодове. Семената са малко - около 15 броя. Отглеждах го на перваза на прозореца, имаше море от цветя, почти всички паднаха и имаше около дузина яйчници. И друг проблем се случи с растението, листата започнаха да се навиват и спряха да растат, да се напукват. Опитах се да ги храня с микроелементи - не помага, изсъхват и падат. Кой знае как да се справи с тази напаст? Просто исках да напусна растението за втората година, но очевидно трябваше да го отгледам отново, макар и от собствените си семена.

Виталик, Смоленск
Преди 2 години

Друг сорт върху лютата чушка, който отглеждам през последните три години. Семената са капризни, добре поникват само семената от плодовете от първата вилица на ствола на растението. В останалата част кълняемостта е силно нарушена. За по-добра кълняемост е препоръчително да накиснете семената за няколко дни в разтвор на стимуланти на растежа, като Epin.Трябва веднага да кажа, че растението е топлолюбиво и много обича слънцето. Обикновено, ако всичко е направено правилно, то пораства до 30 - 40 големи червени плода. Едно растение получи малко светлина от мен и добивът беше 5 големи плода и 30 с размерите на череши и не толкова остри като тези растения, които растяха на слънце. Плодовете изискват повишено внимание при използване, според скалата на Сковил, тяхната острота достига 1,5 милиона единици, но мисля, че в нашия климат те не получават острота до такава степен. Не се страхува от болести, плодовете обикновено узряват до края на август. Растението може да се използва като многогодишна култура на перваза на прозореца.

Домати

Краставици

Ягода