• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт пипер Shorokshary

Shorokshary или Shorok-топки е ранно узряващ сорт сладък пипер, вегетационният период от поникването до появата на узрели плодове е 110-125 дни. Храстът е компактен, висок до 65 см, не е много разпространен, листата са средни по размер. Плодовете са с кубична форма с изпъкнали сектори, в техническа зрялост с тъмнозелен цвят, в биологична зрялост - оранжево-червена. Те могат да тежат до 150 g, дебелина на стената до 9 mm. Пулпата е твърда, хрупкава, сочна, с характерен пиперлив вкус и аромат. Сортът е високодоходен, на един храст могат да узреят до 20 плода. Схема за засаждане - 4-5 растения на квадратен метър. Плодовете могат да се използват пресни или консервирани. Сортът Shorokshary е ценен заради вкуса, добива и високата си устойчивост на повечето болести по чушките, включително горно гниене на плодове.

Агротехника

Семената трябва да се засаждат през втората половина на февруари, след като се обработят предварително с разтвор на меден сулфат или калиев перманганат, в малък контейнер. Препоръчително е да засадите 2-3 парчета. В случай на покълване на всички семена в контейнера се избира най-мощното растение, други се отстраняват или трансплантират в други контейнери. Степента на покълване на пресните семена достига 85%. Пикиране (трансплантация) трябва да се извърши, след като растението има пет истински листа.

Пиперът се трансплантира на постоянно място на растеж, когато средната дневна температура достигне 13-15 градуса, това е приблизително средата на май. Пиперът Shorokshary дава добър и стабилен добив както в оранжерии, така и на открито. 10 дни след пресаждането в градината, растенията трябва да се подхранват с фосфорно-азотни торове (1 натрупана супена лъжица на 10 литра вода). Тъй като пиперът расте, всички долни листа се отстраняват преди първото разделяне на багажника. Цветята също се отстраняват от вилицата (в случай че искате да вземете семена, едно цвете се оставя на първата вилица и се събират семена от узрелите плодове).

При масов цъфтеж растението трябва да се подхранва с фосфорно-калиеви торове. За да не съпадат съцветията и масово да настъпи засичане на плодове, пиперът се обработва с 1 разтвор на борна киселина или боракс върху листата. Когато отглеждате пипер, не забравяйте за постоянно поливане и разрохкване на земята. За да се увеличи скоростта на растеж и узряване на заложените плодове, е необходимо да се откъснат всички цъфтящи върхове на растението.

Прибирането обикновено се извършва в края на август. Зрелите плодове се сгъват в кутии и се поставят на тъмно и хладно място, където могат да се съхраняват без промяна на външния вид и вкуса повече от 2 месеца.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Владислав
Преди 2 години

Отглеждам този сорт вече трета година, доволен съм от добива, засадих всичките си приятели на този пипер. Досега никой не се е оплакал. Едно растение дава средно около 10 плода, обикновено те имат време да узреят напълно през сезона. Най-важното нещо, когато плодовете са поставени, не забравяйте да извършвате листно подхранване с микроелементи. Достатъчно е да се напръска с 1-2% разтвори на сол върху листа. Този пипер е много чувствителен към липса на влага и трябва да се полива често. Относно съхранението, обикновено месец се съхранява без проблеми, вече не знам, поради причина - през този период всичко просто се изяжда. Харесвам вкуса - сладък, много сочен и хрупкав.

Домати

Краставици

Ягода