• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт пипер ратунда

Напоследък се появиха в продажба огромен брой различни сортове и хибриди от сладък (български) пипер, които понякога дори опитен градинар затруднява да направи избор. Но днес ще разгледаме само един сорт ратунда, обичан от мнозина, сред хората все още е обичайно да го наричаме Гогошари поради особената структура на плодовете, разделени на филийки. Според научната класификация това е пипер с форма на домат. В момента има различни цветови разновидности на Ратунда, но червената и тъмночервената са особено популярни.

Сорт пипер ратунда

Снимка: Ставрунова Любов, Йейск

Описание на сорта

Това е компактно, нискорастящо растение с височина 40-60 см. Вегетационният период е среден, плодовете обикновено узряват 120-130 дни след появата на първите издънки. Чушките имат различни форми, но отличителен белег на този сорт е сплескана или плоска форма с голям брой филийки, която много прилича на тиква. Растението обикновено създава до 11-13 плода. Продукцията на пипер от един квадратен метър може да достигне до 7 кг, при условие на добро осветление и леко удебеляване от растенията. Плодовете имат сладък вкус с нотка на мед, много сочни и месести, няма горчивина, но има лека (деликатна) остър, почти незабележима. Дебелината на стената може да бъде до 6 мм. Плодовете могат да се берат както в техническа зрялост - зелена с тъмен нюанс, така и в биологична зрялост - червена с тъмно петно. Можете да ги използвате пресни, валцувани и изсушени. Средното тегло на плодовете е до 180 грама. Друга отличителна черта на сорта е дългият срок на годност на чушките, без да губят вкуса и формата си. Плодовете в техническа зрялост лесно узряват.

Отглеждане на пипер Ратунда

Обикновено семената покълват до три седмици, но за да се ускори тяхното покълване, те трябва да се третират със слаб разтвор на калиев перманганат или меден сулфат в продължение на 20-30 минути и след това да се накиснат между два листа тъкан в разтвор на Epin (стимулатор на растежа) ) с няколко кристала калиев нитрат (калиев нитрат) през деня. След това семената се засаждат в малки контейнери със специално подготвена почва (2 части торф, 1 част пясък), по две парчета и се поставят в найлонов плик, за да се създаде желаният микроклимат, температурата трябва да бъде най-малко 20 градуса. Веднъж на всеки два дни контейнерите трябва да се проветряват и наблюдават, така че земята да е влажна.

Сорт пипер ратунда

Снимка: Ставрунова Любов, Йейск

След появата на първите издънки е препоръчително филмът да не се отстранява за още една седмица, а да се проветрява всеки ден. Когато първите истински листа се появят в растенията, трябва да извършите първото подхранване със суперфосфат. Когато разсадът има 5-7 листа, те могат да бъдат потопени в по-голям контейнер. Също така не трябва да забравяте за поливане и подхранване с минерали, което трябва да се извършва на всеки три седмици.

Обикновено в средата или края на май разсадът може да бъде засаден на постоянно място в оранжерия, както и на открито, при условие че климатът във вашия район го позволява. Препоръчително е да засадите до шест растения на квадратен метър. За да се увеличи добива, първото цвете на вилицата се отстранява, както и всички листа преди вилицата. Във фазата на цъфтеж пиперът Ratunda трябва да се третира с 1% разтвор на борна киселина, за да се увеличи броят на яйчниците и да се подхранва с калиеви торове. За да се получат големи плодове, от вече зададените 8-12 парчета, е необходимо да се отрежат цъфтящите върхове и да се премахнат всички малки пасинки от растението. Веднъж месечно е необходимо да се извършва листна превръзка с 1% разтвори на микроелементи. За да се предотврати появата на болести, пиперът трябва да се третира с фунгицидни средства веднъж или два пъти през вегетационния период - Хом, Ридомил и т.н., но, както показва практиката, в повечето случаи това не се изисква - пиперът е доста устойчиво на болести растение. Специално внимание трябва да се обърне на третирането на растенията от насекоми (листни въшки и др.) И охлюви. Третирайте с Aktara или Sludge Eater, докато възникне проблемът.

Събиране и съхранение

За дългосрочно съхранение пиперът Ratunda трябва да се събира в техническа зрялост, но узрелите плодове могат да се съхраняват повече от месец. Чушките не трябва да се повреждат по време на събирането, в противен случай ще трябва да се използват веднага за храна или преработка. От най-големите и напълно узрели плодове можете да използвате семената за по-нататъшно отглеждане на този сорт.

Така че, следвайки горните инструкции, всеки, дори начинаещ в отглеждането на чушки, може лесно да отглежда сорта Ратунда и да получи голяма реколта от красиви и вкусни плодове.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Ставрунова Любов, Йейск, Краснодарски край.
Преди 2 години

Ратунда е най-любимият сорт. Засаждам семена в началото на февруари, в края на юли събирам първата реколта. Не обича бране. Месен пипер, дебела кожа, колкото по-големи са плодовете, толкова по-дебели са стените. Плодовете на ратунда са по-сочни и по-сладки от другите сортове. Има екземпляри с ивици горчивина. Така че имаше кръстосано опрашване с люта чушка. През ден поливам пътеката обилно. Със сигурност ще го обвържа. Бера веднъж седмично и след първата слана отрязвам цялото. Жалко е да изваждате растенията, те все още имат много малки плодове и цъфтят с голяма сила. Съхранявайте на хладно място, където узряват, променяйки цвета от зелен на оранжев и червен. На снимката чушките се нарязват на 18 октомври.

Вова, Минск
Преди 2 години

Също така една от любимите ми чушки, обикновено засаждам дузина храсти. Много се радвам, че това е бързо узряващ сорт, обикновено в края на юли вече е възможно да се берат технически зрели плодове. Не прекъсвам цъфтящите върхове, пиперът има достатъчно време за растежа на основните яйчници и за пълното им узряване, а много плодове са вързани по върховете до края на есента. Те със сигурност не са 180 g, но 50-100 g със сигурност, някои дори започват да узряват. Пиперът е отличен и плодоносен и най-важното е, че расте малък храст, не забелязах болести по него, но листната въшка обича да се заселва по листата, душата й е химията. Плодовете са много сладки и се поддържат добре.

Домати

Краставици

Ягода