• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт пипер Carolina Reaper (жътва на Carolina)

Carolina Reaper, известна още като "Carolina Reaper" или HP22B, се отнася до чушката Capsicum Chinense, която е официално призната за пикантен пипер в света според Книгата на рекордите на Гинес през 2013 г. Средната пикантност на Carolina Reaper е около 1 569 300 Scoville (някои плодове обаче могат да достигнат острота до 2,2 милиона Scoville). Предишният запис принадлежи на Тринидад Скорпионкойто също направи Книгата на рекордите на Гинес през 2012г. Този сорт е получен чрез кръстосване на пипера Naga Jolokia с червения Habanero. Авторът е американски градинар Ед Къри.

Сортът е много популярен както сред любителите, така и сред професионалните градинари. Плодовете обаче са още по-интересни за любителите на пикантността, които всяка година организират състезания по ядене на този плод за време и количество. В момента световният рекорд принадлежи на някакъв Уейн Алгенио, който успя да изяде 119 грама плодове за 60 секунди. Представете си: яденето на плодовете на жътварата е като да си поръсите в устата си кутия с пипер.

Сортови характеристики

Растението може да нарасне до 130 см височина и 120 см ширина. Плодовете са предимно червени на цвят, но в момента се отглеждат растения с други плодови нюанси. Плодовете на Carolina Reaper много приличат на плодовете на Trinidad Scorpio. Основната разлика между Reaper е дългият, жилещ връх на плода. На растение могат да узреят едновременно до 30 - 40 плода. Дължината на плодовете варира от 3 до 7 см; тегло - от 5 до 10 грама. Стената на плода е до 2 мм, при фрактурата се отделя безцветен сок. Семената са малко - до 20 броя. Мирише на Trinidad Scorpio, но с по-силно изразен остър аромат. Пиперът цъфти за 100 - 110 дни от поникването, плодовете узряват за още 30 - 40 дни. Растението е многогодишно.

Сорт пипер Carolina Reaper (жътва на Carolina)

Вкус на плодове

За вкус - през първите няколко секунди можете да различите плодовия послевкус, след като пикантността покрие. Остротата обаче не е същата като тази на лютите чушки, тя е различна във възприятието. Устата ви не гори, но изгаря - все едно да вземете сто малки горещи въглища в устата си, има постоянни изтръпвания. След настъпването на етапа на анестезия, частично получавате изтръпване в устната кухина, лицето ви се зачервява, пробива се в пот. Плодът трае около 30 минути.

Помня! Има съобщения за случаи на смърт на хора, страдащи от сърдечни заболявания, когато ядат плодове на Carolina Reaper от сърдечен арест.

Ако имате смелостта да опитате чушката и осъзнаете, че острата е твърде голяма за вас, опитайте да неутрализирате ефекта на чушката с мляко, кисело мляко или сладолед. Помага, но не толкова, колкото бихме искали.

Отглеждащи функции

Етап 1... Отглеждане от семена или малък кълнове (ако от кълнове, тогава отидете на Стъпка 3).

Каролина Рипер постоянно се нуждае от топлина и светлина. Затова силно препоръчваме при покълване на семена да им създадете специални условия с постоянна влажност и температура 23 - 25 ° C. За да направите това, трябва да направите изолирана мини-оранжерия.

Семената се засаждат в подготвен контейнер, на дъното на който е поставена експандирана глина за дренаж, след което се излива почва с рН 5,5 - 7,0 (идеално рН 6,0 - 6,5). След поливане семената се засаждат. Дълбочина на вграждане - 5 мм. Разстоянието между семената е 3 см. Контейнерът е плътно покрит с фолио и поставен на топло място.

Стъпка 2... Покълване на семена.

Семената обикновено покълват за 10-14 дни. Ако е възможно, преместете ги на слънчево място или ги осветете с лампи. През този период не си струва да подхранвате растенията с минерални торове. Отстранявайте фолиото на всеки 2 дни, за да осигурите на растенията чист въздух. Влагата на земята трябва да се следи, тя трябва да бъде постоянно мокра, но не препълвайте.

Стъпка 3... Бране.

Когато се появят 3 - 5 истински листа, е необходимо да вземете растенията - засадете ги в отделни контейнери с по-голям обем. Когато се гмуркате, не увреждайте кореновата система на чушката. Трансплантираните растения трябва да се поставят на слънчевата страна. Трябва да се помни, че Carolina Reaper е слънцелюбив сорт.Поливайте растенията според нуждите.

Стъпка 4... Нарастващ.

Сега, когато вашето растение е трансплантирано в по-голям контейнер, то ще започне да расте бързо. По това време е необходимо да се извърши едно подхранване с азотно-фосфорни торове. Температурата на въздуха трябва да бъде 23 - 30 ° C.

Стъпка 5... Цъфтеж и залагане на плодове.

Сега растението изисква постоянно хранене, тъй като е достигнало големи размери и започва да цъфти. Към диетата трябва да се добавят калий и микроелементи. Пиперът Carolina Reaper дава много цветя. Но много от тях падат. За да се предотврати падането на цветя, растението може да се напръска с 1 - 2% разтвор на борна киселина. По принцип растението само определя колко плодове може да извади. Когато се лекува с борна киселина, ще бъдат определени повече плодове, но те ще бъдат с малки размери. Необработеният храст ще има по-малко плодове, но те ще бъдат по-големи. Не поливайте растенията твърде много, тъй като плодовете могат да започнат да се напукват. Можете да берете чушките, когато са напълно червени.

Ако искате собствени качествени семена за този пипер, тогава съберете узрелите плодове, разрежете ги наполовина и вземете семената, които са по-близо до жилещия връх. Те ще имат 100% кълняемост, останалите 90%.

Заключение

Както можете да видите от горното, всеки може да отглежда пипер Carolina Reaper. Друг е въпросът, че не всеки ще може да го яде, макар че ако е малко, тогава можете да свикнете с времето.

5 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Виталик, Минск
Преди 2 години

Жътварката е ужасна чушка. За втората ми година расте един храст, той е нараснал на метър в ширина и същото количество във височина. За две години тя даде плод три пъти. През първата година имаше малко плодове (10 броя), но през втората година вече беше 22. Мирише страхотно, но не мога да кажа нищо за вкуса, капсаицинът веднага запушва рецепторите, огънят в устата и продължава около 30 мин. под корена и върху листата веднъж месечно. Пиперът е много отзивчив, когато цъфти върху калиеви торове. Много цветя падат, дори ако третирате листата с разтвор на борна киселина. По принцип това, което е узряло за мен, е достатъчно за дълго време. Моят съвет: Carolina Reaper трябва да се използва внимателно.

Лариса
Преди 3 месецаDP_Curious
Отговор на Виталик, Минск

Vitalik, мога ли да купя семена от теб?

Виталий, Смоленск
Преди 2 години

През тази година се сдобих със семената на този пипер. Лекувах ги с разтвор на Epin за по-добра кълняемост. От 5 поникнали семена 3. През пролетта засадих две кълнове в оранжерия и оставих едно на перваза на прозореца. Месец по-късно забелязах, че в оранжерията растенията се развиват по-бързо, отколкото у дома. Вкъщи също трябваше сам да опрашвам цветята, много паднаха, в оранжерията те бяха опрашени от насекоми. В края на август в оранжерията се появиха първите червени плодове; на храста имаше около 30 плода. И сега най-важното е, че този пипер е най-лютият в света и дори вземате плодовете в ръцете си с повишено внимание. Миризмата на черен пипер е цитрусова, вкусът е сякаш тлеещ жар на езика ти - супер лют дори за мен. На перваза на прозореца имаше 15 плода, храстът все още расте като домашно растение за красота.

Евпатория
Преди 1 година

но нищо не ми подейства. Чушката растеше и расте като дърво, но за годината не даде нито едно цвете и съответно плод. Какво може да бъде

A B C
Преди година
Отговор на Евпатория

Задайте на 12 часа светъл / 12 тъмен режим

Домати

Краставици

Ягода