• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт пипер Bhut Jolokia

Bhut Jolokia или призрачен пипер е класифициран като изключително пикантен сорт. Освен това по едно време този естествен хибрид се смяташе за най-лютата чушка на нашата планета. Но светът се променя бързо и Йолокия в тази номинация беше свален от Тринидад Моруга Скорпион, а след това от жътва на Каролина, чиято острота е сравнима само с химическо оръжие.

Сорт пипер Bhut Jolokia

В това отношение нашият пипер до известна степен е загубил своята популярност, въпреки че по-рано отглеждането му е било свързано с редица трудности.

Характеристики на растенията

Растенията достигат височина 150 см. Плодовете са набръчкани, изключително разнообразни на външен вид. Зрелите шушулки имат много тънка кожа, която лесно се чупи. Дължина на плодовете 6 - 9 см. Цветът е червен, жълт, оранжев, шоколадов или лилав (рядко). Ароматът е смес от тропически плодове. Семената са набръчкани, остават жизнеспособни 3-4 години.

Особености на отглеждането

Като цяло отглеждането на изключително люти чушки задържа две заблуди:

Сорт пипер Bhut Jolokia

- Първо: уж пипер от всякакви, особено екзотични сортове, не понася трансплантация.
- Второ: пиперът е едногодишна култура.

Работата е там, че изключително пикантните сортове имат дълъг вегетационен период (за Bhut Jolokia е близо 200 дни) и в нашия климат те просто нямат време да донесат достатъчна реколта.

Отново има точно два изхода в такава ситуация. Или засадете семена за разсад през декември - януари, или продължете към многогодишно отглеждане на пипер.

Първият метод не носи желания резултат, тъй като дори в апартамент зимното слънце няма да прехвърли необходимата енергия на растенията, а използването на фито-лампи може да струва доста пари.

Сорт пипер Bhut Jolokia

Нека се спрем на втория метод и да го разгледаме, като използваме примера на Бхут Йолокия. Защо препоръчваме именно този сорт за развитие на технологиите? Jolocia не е толкова капризна като Moruga, нейните семена имат традиционно висока прилика. Има някои неприятни моменти, но за тях ще говорим по-долу и по-късно.

Отглеждане на Bhut Jolokia в многогодишна култура

Препоръчваме да започнете покълването на семена от пипер в началото на февруари. Тогава до май ще имате напълно оформено растение.

Дори по време на периода на цъфтеж, всеки пипер може да бъде трансплантиран чрез претоварване. С други думи, необходимо е да се поддържа достатъчно буца земя върху корените. Но това, което пиперът наистина не харесва, е рязката промяна в климата. И преместването от градината в къщата за растение е не по-малко опасно от това да го вземете от помещенията на улицата. Този процес рядко води до смърт на растението, но в голяма степен инхибира развитието му. Затова препоръчваме аклиматизация преди засаждане на Bhut Jolokia в земята. Първо го изнесете от къщата през светлата част на деня, след това го поставете на леглата за няколко нощи, без да го засаждате, и едва след това го трансплантирайте в земята.

Сорт пипер Bhut Jolokia

Отглеждането на пипер в земята не представлява особени трудности. Нашият избраник е родом от Индия, щата Асам. Следователно топлината е нормално време за него. Обилното слънце е задължително. В черна почва и гъвкави цветни субстрати Jolokia расте добре. Но можете да поглезите домашния си любимец с калиеви торове. Бушът е висок - до един и половина метра и като правило стъблото се нуждае от подпори и жартиери. Добивът за люти чушки е висок - до 4 кг на квадратен метър.

Тъй като тази култура е масивна, тя лесно съхранява влагата в листата и ствола и е по-малко податлива на суша от компактния Habanero. Но също така не препоръчваме пресушаване на чушката - в сух климат, нейната тежест е почти наполовина.

За поливане ви съветваме да изкопаете обърнати пластмасови бутилки с отрязано дъно между храстите и да налеете вода в тях. Тогава влагата ще бъде доставена директно до корените, което ще намали разходите за напояване.

Сорт пипер Bhut Jolokia

Но есента идва, а реколтата още не е узряла или не ви радва с количеството. Какво да правя? И преминаваме към излагане на второто погрешно схващане.

Всеки пипер е многогодишна култура. Не е изгодно да се занимавате с растения само с обикновени сортове и с масово засаждане. Съвсем различно е положението с екзотиката.На перваза на прозореца някои Tabasco или Cayenne могат да дадат плод в продължение на няколко години. Съответно всеки сорт пипер може да се отглежда у дома. Въпросът е само в размера и пространството на гърнето.

Така че, ние повтаряме процедурата за засаждане на разсад точно обратното, като даваме време за аклиматизация на растението.

Сорт пипер Bhut Jolokia

Недостатъци на хибрид

И какво е неприятното в отглеждането на Bhut Jolokia? Недостатъците произтичат от достойнствата. Сортът не е много подходящ за отглеждане в неподходящи помещения. 5-литрова саксия е твърде малка за растение, нейната коренова система се просмуква през дренажните отвори към палета. Пиперът расте до цялата височина на прозореца.

Зимната реколта на Bhut Jolokia е ограничена, но растението цъфти и плете дори през декември. Но плодовете, въпреки че имат обичайната острота, обикновено растат (но не винаги) мънички - липсата на осветление се отразява.

Ако в един апартамент листните въшки просто не оцеляват на Moruga или Caroline Reaper, то на Bhut Jolokia е напълно възможно.

Заключение

Второто име на Bhut Jolokia е Naga Jolokia, в чест на жестоките и сръчни воини на Nagaland. И, между другото, този пипер се бори доста добре - от него се прави смес за газови патрони и гранати, дразнещото вещество от предмета на нашия разговор се използва за отрова на бандити от подземни градове и пещери.

Е, ние го обичаме като подправка. Сортът е чудесен за солени сосове, а целият плод Jolockia е пикантен, а не само околоплодната пулпа, както при другите сортове. Припомняме ви, че сосовете с черен пипер се съчетават добре с месото, а излишната пикантност в устата може да се премахне с алкохол или мляко. А на партита за рисуване на гости Бхут Йолокия е напълно незаменим.

Помогни си. Ще бъде горещо!

3 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Минск
преди 3 години

Отглеждам червено Bhut Jolokia за постоянно. Всъщност е лесно да се отглежда, основното е да накиснете семената на чушката в края на февруари и да ги засадите по едно и също време. Само тогава ще получите червени плодове през август - септември. Плодовете обикновено узряват до 30 парчета и най-интересното е, че пиперът непрекъснато цъфти - някои плодове узряват, други просто се връзват. По размер - 6 - 7 см дължина, те могат да бъдат пъпчиви, което веднага води до извода за тяхната опасна тежест. В пипера има 20 семена. Кората на плодовете не е много гъста, със специфична миризма на цитрусови плодове, с нотки на валериана. На вкус - все едно горещ въглен изгаря езика ви, остротата се усеща дълго време. Големите плодове се връзват, когато за растението има много слънце; в други случаи получавате дреболия без семена. Може лесно да се отглежда на перваза на прозореца или балкона, но се нуждае от много слънце. Препоръчително е да се опрашвате с четка.

Сергей, Москва
преди 3 години

Също така през последните години се закачих да отглеждам люти чушки. Нямам собствена лятна вила и я отглеждам на перваза на прозореца. Не забелязах особени трудности при отглеждането. В колекцията има Bhut Jolokia (портокал) - това обикновено е ужасна чушка, по-добре е да я вземете с ръкавици. Тежестта от 1 милион според Сковил, но мисля, че имам много по-малко - под 500 хиляди (малко слънце). По форма това е пъпчив плод с остър връх, с размер на слива; на растението растат до 30 оранжеви плода. Обикновено отглеждам в 10-литрова саксия. Растението е голямо и разпространено, много обича светлината. Изглежда много хубаво със зрели плодове.

Михаил, Смоленск
преди 3 години

И се страхувах, че моите кафяви семена Jolocia няма да поникнат. Четох за лошата кълняемост на такива чушки, но не, от 10 засадени семена, 8 покълнали, и това е добър показател. Засадих някои от растенията в оранжерия, а няколко на перваза на прозореца.Какво да кажа, на перваза на прозореца плодовете узряха 2 седмици по-рано, отколкото в оранжерията. Имаше около 30 плода. Миризмата е приятна, но вкусът е нещо, трябва да кажа веднага, не за начинаещи. Въпреки че съм фен на пикантното, Jolockia е пикантно дори и за мен. Растението е красиво, особено когато плодовете са узрели, целият храст е обсипан с шоколадови плодове, изглежда готино. Това, което разбрах: всеки може да отглежда такива чушки, не е трудно.

Домати

Краставици

Ягода