• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт пипер Бутуз

Много летни жители не могат да устоят на отглеждането на сладки чушки, но не всеки може да избере сортовете, които са подходящи за себе си. Но ние ще помогнем! Днес ще разгледаме сорта пипер Butuz.

Характеристика на растението

Това е средно ранно растение, времето от засаждането до техническата зрялост на плодовете е 110 дни, плюс 20 дни за узряване. Растението е голямо, умерено разпространено, може да достигне височина 80 см. Листата са средни по размер. Добив на плодове - до 6 кг от 1 кв.м. Чушките са с конусовидна форма, разделени на сектори, върхът е тъп. Плодовете са много сочни и хрупкави, с пиперлив аромат и могат да тежат над 200 грама. Дебелина на стената до 7 мм. В техническа зрялост чушките са зелено-бели, в биологична зрялост са тъмночервени с восъчен блясък. Този сорт се запазва добре и може да се използва прясно, сушено и валцувано.

Сорт пипер Бутуз

Агротехника

Основното условие е отглеждането на Butuz в оранжерии или под заслони за филми. Това е единственият начин да получите максимален добив, но в случай на засаждане на открито, добивът на плодове ще бъде малък, както по тегло, така и по размер.

Обикновено семената се засаждат в края на февруари, след като се накиснат за два дни в разтвор на стимуланти на растежа (Epin и др.). Засаждането се извършва в подготвена почва (пясък и торф в съотношение 1: 1) с добавяне на няколко кристала калиев нитрат. Първите издънки се появяват на 10-15-ия ден. Когато се появят 5 истински листа, пиперът се гмурка в отделни контейнери. Можете да засадите разсад в оранжерия, когато температурата на почвата достигне 12-15 градуса, обикновено в средата на май. Растението се оформя в две стъбла, всички пасинки се отстраняват преди първата вилица.

Pepper Butuz е непретенциозен и грижата за него се състои в своевременно поливане и разрохкване на почвата, също не забравяйте за торенето с минерални торове - трябва да има поне три от тях. Сортът е имунизиран срещу много заболявания, но е необходимо да се извърши едно или две превантивни лечения с противогъбични лекарства. Основната неприятност, която може да се случи с чушките, е инвазията на листни въшки, тя много обича пресни цветни върхове. Ако се открият листни въшки, е необходимо незабавно да се третира растението с инсектицидни разтвори (Aktara, Biotlin).

Поради големия брой плодове, издънките на пипер понякога могат да се счупят, за да се предотврати това, растението трябва да бъде вързано. Когато върху него се появят достатъчен брой плодове, всички цветни блатове се отстраняват, това стимулира растението да расте бързо и да узрява чушките. Обикновено плодовете се берат, когато започнат да стават кафяви от едната страна или вече са напълно узрели.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Марина, Украйна, Одеса
Преди 2 години

Butuz засажда както в оранжерия, така и на открити лехи, тъй като кълняемостта на семената е почти сто процента и много разсад расте. Веднага отбелязвам, че сортът абсолютно не е капризен към условията, добивът, ако се различава леко в полза на оранжерията, е съвсем незначителен. Изисква се жартиера, защото по храстите расте почти същото количество листа и чушки, а теглото на плодовете поставя силни храсти на земята. Никога не отчупвам цъфтящите върхове, премахвам само долните израстъци до първата вилица. Ето защо, ние събираме чушки преди замръзване. Вкусът им е много деликатен и освежаващо сладък. Горната кожа изглежда само восъчна, всъщност е тънка. При изсушаване зачервените плодове запазват пълния си свеж аромат.

Домати

Краставици

Ягода