• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт пипер български

Днес ще се спрем на българския сорт сладък пипер. Защо? - Питате - той не се различава по форма от повечето сортове, предлагани в магазините. И ще отговоря - защото той спечели уважението на много градинари за огромна реколта, големи красиви плодове, сочни и без горчивина, за тяхното ранно приятелско узряване и добро запазване след прибиране на реколтата. Мисля, че това е достатъчно и ако не, тогава решаващият аргумент е, че този сорт не се страхува от болести - фузариум и тютюнева мозайка. Също така плодовете не подлежат на гниене.

Описание на българския сорт

Това е ранно узрял сорт, от засаждането до появата на узрели плодове минават 110-120 дни. Растението е голямо, до 80 см, обилно листно. Плодовете са едри, конични, лъскави. Средното тегло достига 180 г. При техническа зрялост чушките са зелени с белезникав оттенък, в биологичната зрялост са тъмночервени с тъмна цев. Вкусът на плодовете е сладък, не е примамлив, няма остра и горчивина. Те могат да се използват както пресни, така и запечатани, съхраняват се дълго време, без да губят представянето си, не се страхуват от дълъг транспорт. Растението е генетично устойчиво на много заболявания.

Нарастващ

Семената от българския сорт имат висока кълняемост - до 85%. Те обикновено покълват заедно на 12-16 дни. За да покълнат семената, те трябва да се накиснат за 10-20 минути в превръзка (калиев перманганат или фитоспорин), след което да се оставят за няколко дни във влажна кърпа. След това можете да засадите семената в контейнери с подготвена почва (равни части от пясък, торф и обикновена земя), след засаждането те трябва да бъдат покрити с филм. Когато чушките имат повече от три истински листа, разсадът се гмурка в отделни контейнери и се премества на добре осветено място с температура над 20 градуса. При тази температура кълновете бързо придобиват зелена маса. Разсадът трябва да се подхранва веднъж с 1% разтвор на суперфосфат. През май чушките се преместват в оранжерия. Растенията се засаждат на открито, само когато земята се затопли до 12 градуса. Плътност на засаждане - 4-5 растения на квадратен метър.

Дресинг с пипер

По време на вегетационния период на растенията е необходимо да се извършат поне три допълнителни подхранвания.

  1. Няколко седмици след пресаждането на чушките на постоянно място на растеж, те се подхранват с разтвор от 2 супени лъжици суперфосфат на 10 литра вода.
  2. Когато се появят първите цветя, те правят такава подхранка - 2 супени лъжици суперфосфат на 10 литра вода + 1 лъжица всякакви калиеви соли и лъжица карбамид.
  3. Последното подхранване се извършва по време на началото на узряването на плодовете - 1 супена лъжица суперфосфат и 1 супена лъжица калиеви соли.

Също така, не забравяйте за листно подхранване с микроелементи веднъж месечно.

Събиране и съхранение

Обикновено се събират плодове с дължина 13-15 см, напълно узрели и започват да се изчервяват. За дългосрочно съхранение чушките с техническа зрялост се събират и се поставят на хладно и тъмно място. На слънце зелените плодове узряват бързо. Зрелите чушки се използват веднага или се поставят в склад, където те не губят външния си вид за повече от месец.

Опитвайки се да отглеждате поне веднъж български пипер, ще го оставите за дълго в градината си.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Елена, Самара
Преди 2 години

Отгледах българин - пробвах го от приятел, разбрах името и купих семена, тъй като много харесвах външния вид и вкуса на плодовете. Също така ми хареса да отглеждам чушки - семената поникват добре, разсадът расте заедно, бързо се превръща в гъсти храсти, разсадът се развива много добре на открито, храстите растат големи (70-80 см), има много цветя и яйчници, чушките са големи, красиви, лежат дълго време, не губят, а напротив добавят към вкуса. Пиперът е добър във всичко, но просто не оправдава разнообразието на твърдението на неговите производители - страда както от фузариум, така и от апикално гниене, като другите сортове пипер, жалко, иначе би било идеално.

Сергей, Москва
Преди 2 години

Запознат съм с този сорт, дори събрах собствените си семена през тази година и засадих този. Почти всички поникнаха за 12 дни, не ги накиснах, а веднага ги засадих в земята. Сега те вече са засадени на открито в дачата. Краят на май, но чушките вече започнаха да цъфтят. През тази година забелязах, че цъфналите върхове на българина не трябва да се отчупват, за да се увеличи основната реколта. Получените нови плодове имат достатъчно време, за да узреят почти напълно, а ако не узреят, тогава узряват без проблеми. Плодовете са сладки на вкус, има пиперлива миризма, стените са дебели. По-голямата част от реколтата се яде прясна.

Домати

Краставици

Ягода