• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт моркови Нант 4

Нант 4 - моркови със средно узряване, получени във Федералния държавен бюджетен научен институт, Всеруски изследователски институт за селекция и отглеждане на зеленчукови култури (селище VNIISSOK, Московска област). От пълното покълване до прибирането на реколтата преминават 80 - 100 дни. Сортът се отличава с високата си пластичност към условията на отглеждане. Препоръчва се за отглеждане във всички региони. Предназначен за отглеждане на открито.

Сорт моркови Нант 4

Снимка: VNIISSOK

Оранжева коренова култура, цилиндрична, с тъп заоблен връх и гладка повърхност, дълга 14 - 17 см, с тегло 90 - 160 грама (среден размер). Главата е леко вдлъбната, 2 см в диаметър, в края на вегетационния период придобива зеленикав или лилав цвят. Сърцевината на плода е малка и закръглена. Пулпът е ярко оранжев, с отличен вкус, умерено сладък, нежен и сочен. Съдържанието на каротин в този морков е увеличено - до 19 mg%. От един квадрат. метри получават от 2,5 до 6,5 кг добив (25 - 65 т / ха). Продаваемост - 78%. По време на съхранение морковите не се влияят от гниене и плесен, запазват сочност и твърдост.

Сорт моркови Нант 4

Издънките са приятелски настроени. В техническа зрялост кореноплодната култура стърчи малко над повърхността на земята. За да се получат красиви корени, се изисква дълбока оран на почвата.

Сорт Nantskaya 4 е преназначен за преработка, консумация в прясно състояние и съхранение през зимата. Перфектен за диетична и бебешка храна, защото съдържа голямо количество витамини.

Предимствата на морковите Nantes 4 включват: висок вкус, отлично качество на съхранение и добив, устойчивост на цъфтеж.

13 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Наталия
преди 5 години

На моя сайт винаги отглеждам няколко сорта моркови с различни качества. Нант също е един от тях. Той е вкусен, сладък, сочен, красиво оформен, с ярък цвят. Но се опитвам първо да го използвам. През есента правим салати, предимно го използвам за зеленчукови препарати за зимата, смилам част от реколтата на ренде и я изпращам на съхранение във фризера, правим сокове. Или избата ни е прекалено влажна, или Нант е най-деликатният сред моите сортове, но след Нова година тя започва да гние и ако я съхранявате до пролетта, получавате много отпадъци.

Марина
преди 5 години
Отговор на Наталия

Моля, кажете ми кои сортове са стабилни, какво можете да препоръчате, благодаря!

Анна, Омск
преди 3 години
Отговор на Марина

Сортът не е особено важен. Тайната е, че в пластмасови кутии за зеленчуци поръсваме морковите с дървени стърготини на слоеве. И в избата. До новата реколта тя се съхранява веднага след като е от градината. Без загуба.

Младост
преди 5 години

Засаждаме Нант 4 от 5 години през есента. Ако септември е дъждовен, то в края, а ако слънчев, сух, то в средата. Повярвайте ми, следващата година, в края на април, вашата градина със засадени моркови ще зарадва окото! Започваме да ядем през юли. Децата обичат този морков, защото е толкова сладък!

VIKI271
преди 5 години

Отглеждам и моркови от Нант в градината си. Морковите са без празнота и са добри в салатите. Сея на два етапа през април и май. Изкопаване на априлския след картофите. Не чакам до късна есен, когато тя изсъхне в земята. И майската след първата слана. Прибирам го в торба в избата. Стои до пролетта, разглезена попада, но изключително рядко.

Леонид
преди 5 години

Използвам този морков вече повече от седем години. Най-добри резултати бяха показани при засяване на семена в почвата с примес на пясък (тъй като почвата в района е черноземна с примес на глина, за да се улесни, беше добавен пясък). При този метод на засаждане корените бяха хомогенни, сочни, без пукнатини и не бяха тромави.Вкусът е сладък, без горчивина. Съхранява се добре в мазето, като се използва смес от сух пясък и пепел.

Евелина
преди 5 години

Един от най-добрите сортове за Черноземния регион. Засаждаме отдавна. Никога не те разочарова. Вкусът е много добър, направени сокове за деца. Също така сеем с пясък - 1 час семена за 15 части пясък - с помощта на пластмасова бутилка с отвор в капака. Тичаме по браздата, като периодично разклащаме пясъка, а бутилката - гърлото надолу. Погребваме най-добрите корени в края на есента върху семена и ги изолираме. Семената винаги са ваши.

Константин
преди 5 години

За да бъда честен, аз самият не отглеждам моркови (няма подходящо място в сайта). Но баща ми успя в това. Морковите се засаждат с търговска цел - сортът Нант е точно за тези цели. В процеса на отглеждане взимам пряко участие и като резултат - огромно количество моркови в моите кошчета (повече от 100 кг тази година). Какво правя с нея? Този сорт се съхранява лошо, затова го смиламе на комбайн и във фризера. И най-важното, тази година открих сладко от моркови и захаросани плодове. Препоръчвам!

Алина, Воткинск
преди 3 години

Засаждам я вече четвърта година. Откакто първата реколта ме зарадва много. Опитах различни сортове, но този никога не се проваля. Морковите се доставят с големи екземпляри и не е нужно да ги разреждате. Почти всички плодове са равномерни и това е основният фактор за мен. Не обичам да страдам от октоподи. 2017 г. в Удмуртска република беше студена и изобилна в дъждовете. Много изхвърляха морковите заради гниене, докато моят растеше в качеството, с което бях свикнал. Всички кореноплодни зеленчуци са оранжеви и без признаци на гниене. Сложих я на повишен ред. Единственият проблем е лошото съхранение. Трябва да обработите и замразите.

Джулия, Черкаси, Украйна
преди 3 години

Бих препоръчал този морков за отглеждане в тежки почви (където други сортове не растат добре).

На моя сайт почвата е глинеста, а морковите като по-леки почви. Следователно моята реколта от моркови винаги е била много лоша. Реших да направя „последен опит“ и след това завинаги да се свържа с нейното кацане. Купих семената на първия морков, на който попаднах. Беше Нант 4.

И за първи път получих нормална реколта. Корените бяха сочни, дребни (около 12 см), но равномерни и не са възлести или разклонени както обикновено.

И разбрах, че сортовете моркови, които са твърде дълги и големи, не са подходящи за тежки почви, тъй като им е трудно да покълнат в такава почва. А малкият и заоблен „Нант 4“ расте в горните си слоеве, така че можете да получите добра реколта на глинести и дори на глинести почви.

За съжаление не знам как се съхранява, тъй като не го отглеждам за тези цели.

Константин, Москва
преди 3 години

Една баба ме посъветва този сорт в магазина: „Купувайте, няма да съжалявате! Това е класика, а класиката е вечна. " И вече повече от 25 години отглеждам Нант като основен сорт, въпреки че постоянно експериментирам с други.
Нант „пробива“ моята глинеста почва, не се напуква едновременно и не излиза да погледне съседните легла.
И още едно важно качество. След издърпването не се използват много сортове. А този има ароматни блатове, които вървят добре с пролетни салати и супи, а младите кореноплодни зеленчуци са толкова хрупкави и сочни!
За да получите добра реколта, препоръчвам на всички да добавят пепел към сеитбените пътеки.

Елена, Джанкой
преди 3 години

Нант 4 е любимият ми сорт моркови. Преди отглеждах Nandrin, но някои от морковите се счупиха, когато бяха изкопани, тъй като кореновата реколта е много дълга. Почвата е тежка, не може да се кара лопата. А Нант е просто нормална дължина, удобно е да се копае. Но това не е основното - вкусно е и добре се съхранява, основното е да можеш.Изсушавам добре пясъка, ако е мокър, той бързо ще изгние. И го сложих на слоеве в дървена кутия, обработена с варов разтвор от всички страни. До пролетта като прясна. И също така трябва да обработите стените с вар, за да убиете гъбичките, това също разваля зеленчуците. Това трябва да се прави всяко лято.

С. Георгиевка, Саратовско
Преди 2 години

Ще ви кажа как отглеждам моркови от Нант 4. В Поволжието лятото е горещо, затова го сея два пъти: през април и юни. Ядем априлско масло през лятото, добавяме го към зимни препарати; засадени през юни, отива на съхранение. Бях убеден от собствения си опит, че Нант, засят по-късно, запазва представянето си до следващото лято - той не гние, не се лющи, за разлика от априлското засаждане. Поставяме го в дървени кутии, поръсваме го с дървени стърготини и го спускаме в мазето. Ще добавя също така, че когато отглеждам, трябва да разреждам морковите, правя легло до лука, тъй като миризмата на лук плаши вредителите.

Домати

Краставици

Ягода