• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт моркови Лосиноостровская 13

Във всяка зеленчукова градина със сигурност ще има легло с моркови. Лесен за отглеждане зеленчук, има много добър вкус и е здравословен. Днес има много нови сортове, но не трябва да се забравя за старите, изпитани във времето. Един от тях е Лосиноостровская 13. Такова необичайно име е дадено на зеленчука от неговите разработчици - животновъди от Федералния изследователски център за отглеждане на зеленчуци. Датата на регистрация на заявлението е 1960 г., след 4 години сортови опити реколтата е включена в Държавния регистър на растенията на Руската федерация. Одобрен за отглеждане в Северозападната, Централната, Волго-Вятка, Централна Черноземна, Северна Кавказ, Средна Волга, Западно Сибир и Далечния изток на страната.

Описание

Розетката е полуизправена, висока около 40 см. Състои се от 11, но по-често от 13 листа (оттук и името, вероятно). Листната плоча е многократно разсечена. Дължината на плочата и дръжката са приблизително равни (около 20 см). Цветът е наситено зелен. Формата на кореноплодната култура е цилиндрична, с наклон надолу и много малка нагоре. Върхът е тъп, но понякога може да бъде насочен, главата е леко вдлъбната. Дължина на плодовете 15 см, диаметър до 4 см. Тегло - от 69 до 155 г. Кората е тънка, гладка с малки очи, оранжева. Страничните корени са нишковидни, в голям брой. Месото на морковите е оранжево, сочно, сладко. Сърцевината е фасетирана или кръгла, също оранжева. Вкусът е добър и отличен.

Характеристики

  • Losinoostrovskaya 13 е средно узряващ сорт. От момента на поникване до прибиране на реколтата отнема от 85 до 115 дни;
  • добивът е отличен - 5,5 - 7,6 кг / квадратен метър;
  • устойчив на цвят;
  • понася добре застудявания;
  • има резистентност към основните заболявания на семейство чадъри;
  • има отлично качество на съхранение.

Характеристика на сорта е липсата на зелен цвят в горната част на кореноплодната култура. Всичко се обяснява просто - през вегетационния период плодовете са напълно потопени в почвата. Само понякога се случва горната част леко да изпъква от земята.

Нюанси на селскостопанската технология

За сеитба Losinoostrovskaya 13 трябва да изберете слънчеви райони с добре дренирана лека почва и дълбок обработваем слой. Също така трябва да изберете правилните предшественици - ранни картофи, лук, краставици, домати и зеле. След тези зеленчуци качеството на морковите само ще се подобри. Времето за сеитба е от април до май, в зависимост от климатичните условия. Дълбочина на засаждане - не повече от 2 см. Модел на засаждане - 5 - 6 см между растенията и 25 - 30 см между редовете. След поникването им трябва да се изтънят, за да се избегне удебеляване.

Сортът може да бъде засаден преди зимата. В този случай можете да получите отлична реколта от ранни моркови.

Културната агротехника е проста. Просто трябва да разхлабите почвата навреме, да отсеете плевелите, да напоите и да храните растенията.

Losinoostrovskaya 13 е ценена за своята непретенциозност и лесна поддръжка. Големият добив от сочни и вкусни кореноплодни прави сорта привлекателен за отглеждане в големи количества. Това се улеснява и от отличното качество на съхранение без загуба на вкус и продаваемост.

Бебешки пюрета и сокове се произвеждат от сладка каша от моркови в индустриален мащаб. Той е добър в естествената си форма и за всяко кулинарно лечение.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Капитолина, Ивановско
Преди 2 години

Отглеждам този морков отдавна, той е много разпространен в нашия регион. Когато мога да намеря семена на лентата, ги купувам. В този случай ще има много по-малко проблеми с напускането. Но по-често просто сея със семена. Не внасям органични вещества в градината, знаейки, че не се препоръчва, но пепел и минерални торове - да. В нашия климат семената не покълват много дълго време, около две до три седмици. Така че намерих начин да ускоря кълняемостта. Правя това. Две седмици преди сеитбата изсипвам семената в торба от плат и ги пускам в земята в градината. В края на април изкопавам набъбналите семена, готови за сеитба. Те се появяват след четири до пет дни или дори по-рано, ако времето е топло. Нормални грижи - плевене, разрохкване. Съхранява се в избата ми в пясъка до пролетта.

Ирина. Казан
Преди 2 години

Наскоро научих за този метод за покълване. Използвам го вече втора година. Засаждам кралицата на есента и морковите от Лосиноострвская, периодично опитвайки нови. Единственото нещо, което искам да добавя към този метод на засаждане, е поливането. Ако няма дъжд за дълго време, тогава семената ще изсъхнат и кълняемостта значително ще падне. Losinoostrovskaya се съхранява добре до следващата реколта. Бера моркови от градината късно - в средата на октомври, винаги при сухо време. Веднага след почистването го прибирам на съхранение. Няма изба, затова я прибирам под земята в кутия от шперплат с капак в сух пясък. Отглеждането на този сорт не е забележимо различно, но се опитвам да поливам и разхлабвам добре в началото на вегетационния период, тогава морковите ще бъдат сладки и равномерни.

Домати

Краставици

Ягода