• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт моркови Laguna (F1)

Ако някой от градинарите не е отглеждал различни моркови от Нант, тогава вероятно е чувал това име. Това не е изненадващо, защото те са започнали да го отглеждат преди около 80 години, в СССР. Освен това културата расте в различни климатични региони, като същевременно показва отлична производителност. Отличните характеристики на патриархалния морков станаха причина за създаването на нови сортове и хибриди на негова основа. Един от тях е Laguna, който се смята за един от най-добрите хибриди на Нант. Тя е на сортови тестове от 2005 г., а през 2007 г. нашата героиня е вписана в Държавния регистър на развъдните постижения на Русия. Получих разрешение за отглеждане в топлия регион на Северна Кавказ (Републики Адигея, Дагестан, Ингушетия, Северна Осетия-Алания, Крим, Кабардино-Балкарска, Чеченска, Краснодарска и Ставрополска територии, Ростовска област). Сортът е доста известен и популярен в Молдова и Украйна. Принадлежи към хибриди, поради което винаги е маркиран с F1. Заявителят и инициаторът е Nunhems B.V., марка, собственост на BASF Vegetable Seeds. Държавният регистър препоръчва отглеждането на лагуната за прясна употреба и за продукти от греди.

Въпреки факта, че хибридът е разрешен в региона на Северен Кавказ, е напълно възможно да се отглежда в по-хладни райони поради бързия си вегетационен сезон и способността да издържа на студени щракания. В региони с кратък и хладен летен период сортът расте добре под филмови заслони.

Описание

Над повърхността на почвата морковите образуват полуразстилаща се листна розетка. Листата са със среден размер, фино до средно разчленени, наситено зелен цвят. Принадлежността към сорта Nantes даде на сорта красив външен вид. Коренна култура със средна дължина - 17 - 20 см (в добре подготвена почва до 27 см), подравнена по форма и размер, цилиндрична (веретенообразна съгласно Държавния регистър) форма с тъп връх. Главата е гладка. Кожата е тънка и нежна. Преди да ядете, младите моркови просто трябва да бъдат добре измити, без да се отлепят от кожата или леко да се остържат с нож. Очите са леки, тънки. Странични нишковидни корени присъстват, но не са в изобилие. Пулпът е хрупкав, с високо съдържание на каротин, много сочен, вкусен, сладък. Сърцевината е малка, практически липсва в кореноплодни растения с размер 17 cm. Цветът на кожата, пулпата и сърцевината е богат, оранжев. Тегло на корена 80 - 130 грама. 100 грама сурова пулпа съдържа: сухо вещество 10,1 - 13,8%, обща захар 5,0 - 7,3%, каротин 17,2 грама.

Характеристики

  • По отношение на узряването, Laguna принадлежи към ранно узряващите сортове - можете да съберете реколтата вече 80 - 95 дни след поникването. Ранната зрялост дава на хибрида предимства, основното от които е способността да се добива реколта два пъти на сезон. За да се отглеждат продукти от ранни греди, са достатъчни 60 - 65 дни;

  • морковите са доста плодовити. След сортови опити Държавният регистър предоставя данни за търгуемия добив от 186 - 316 c / ha. Тези показатели съответстват на нивото на добив, взето като стандарт на Лосиноостровская 13. Максималният показател е регистриран в района на Ростов, той е 391 c / ha. Според други източници от един квадратен метър могат да бъдат събрани 4,6 - 7,6 кг зеленчуци;
  • Кореноплодните култури с високо търговско качество, дори и във влажна почва, те запазват своята цялост, не се напукват, така че практически няма отпадъци по време на прибирането на реколтата. Производството на продаваеми продукти е доста високо - 70 - 91%;
  • по отношение на имунитета на сорта, Държавният регистър не предоставя никакви данни. Авторите декларират висока устойчивост на основни болести и вредители на културата. Отбелязва се устойчивост на цъфтеж и стрелба;
  • способността на събраната реколта да издържи дълготрайно транспортиране е отлична;
  • ранозрелият хибрид обаче не е подходящ за съхранение. Но опитни градинари препоръчват да се сеят моркови отново - през лятото.И тогава напълно узрелите кореноплодни растения могат да лежат до февруари, напълно без да губят отличния си вкус и външен вид. Но по време на съхранението е необходимо периодично да се проверява реколтата за повреди;
  • начинът на използване е универсален. Богата на каротин пулпа с отлични вкусови качества ще се възползва естествено. От реколтата може да се приготви пресен сок. Кореноплодните култури са предназначени за бебешки или диетични храни. Разбира се, морковите са незаменими при приготвянето на повечето първи или втори ястия. Сладкият зъб може да се поглези с морковени сладки, които не само ще бъдат вкусни, но и здравословни. Също така, кореноплодни зеленчуци се използват за консервиране, например в различни зеленчуци и за замразяване.

Характеристика на сорта е еднородният цвят на кореноплодната култура и пълното отсъствие на зелено в горната част. Това се дължи на факта, че през вегетационния период кореноплодната култура е напълно потопена в почвата.

Агротехника

Морковите са доста устойчива на студ култура; семената им могат да покълнат при температури между 3 ° C и 5 ° C. Следователно сеитбата на лагуната в района на приемане може да започне през април. Оптималната температура за развитие на пълноценна култура е + 20 ° С. За да се получи втора реколта, сеитбата се извършва в началото на лятото. Преди да изберете място за градина, трябва да се има предвид, че морковите са сред зеленчуците, които се нуждаят от добро осветление. Спазването на сеитбообръщението няма да е излишно, следователно реколтата трябва да бъде засадена в леглата, където преди това е растял лук, краставици, домати, зеле. Преди сеитбата мястото трябва да бъде внимателно подготвено. Градинското легло се изкопава дълбоко, върху щика на лопата, като същевременно се добавят до 5 кг органични вещества на квадратен метър, 15 - 20 грама суперфосфат и 20 - 30 грама калиев хлорид към същата площ. Семената се засаждат на дълбочина 1,5 - 2,0 см. Селскостопанската технология е обща за културата като цяло. След появата на пълни издънки трябва да се извърши изтъняването на лехите, така че кореновата култура да има достатъчно място за развитие. Поливането се извършва според необходимостта, за да се поддържа почвата в умерено влажно състояние. Плевенето и разрохкването трябва да се извършват внимателно. Нашата героиня също се използва успешно за предзимна сеитба, което ви позволява да получите много ранна реколта.

Отделно бих искал да отбележа отличната кълняемост на семената, тя е 95%. Това се потвърждава и от много градинари. Високите нива на покълване могат значително да спестят от семена.

Хибридната лагуна се нарича мечта на всеки градинар по някаква причина. Растението е рано узряващо, здравословно и много вкусно. Младите сладки моркови са особено популярни сред малките деца. Отлична продуктивност с минимални грижи е възможна поради високата устойчивост на сорта към болести и толерантност към различни метеорологични условия. Сортът е отличен за производство на гроздове, корените са равномерни, еднородни, ярко оцветени. Реколтата се използва не само за приготвянето на обикновени ястия, но също така ви позволява да получите отлични витаминни екстри, например сладкиши или сладкиши. Недостатъкът на нашата героиня може би е един - тя е неподходяща за дългосрочно съхранение.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода