• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт малина Солнишко

Слънцето е доста стар, изпитан от времето сорт малина, отглеждан през 70-те години на миналия век в базата на Кокински на Всеруския селекционно-технологичен институт по градинарство и разсадник (VSTISP), разположен в района на Брянск. Авторството принадлежи на известния изследовател, световноизвестен учен - Иван Василиевич Казаков, който по време на своя плодотворен живот ни даде много великолепни сортове и хибридни форми на малини, като вписа името си със златни букви в националната история на селекцията на културата.

За да получи нашата героиня, Иван Василиевич кръстосва стар руски сорт Новините на Кузмин, отглеждани у нас още през 19 век, с българския сорт Костинбродская. В резултат на това новата хибридна форма се оказа много обещаваща за времето си и надмина и двамата родители по редица параметри. По-специално, той се отличава с ранен период на узряване на плодовете, добра зимна издръжливост, едроплодни и добър добив. Устойчивостта към вредители и болести е средна: устойчивостта на растенията към някои патогени е доста висока, по отношение на други се наблюдава чувствителност. Способността за размножаване на коренови кълнове е висока.

Списъкът с предимства хармонично се допълва от високите гастрономически и естетически свойства на плодовете, както и от гъвкавостта на културата по отношение на възможностите за нейното използване.

Благодарение на целия този списък с положителни характеристики, Слънцето получи признание от много градинари-любители и професионалисти. През 1979 г. сортът е прехвърлен на държавното тестване на сортове, а през 1992 г. получава официалния статут на сорта, включен в Държавния регистър на селекционните постижения на Руската федерация. Препоръчва се за промишлено отглеждане в Централния нечерноземен регион, Волго-Вятския регион и Северен Кавказ.

Агробиологични свойства

Храстите са доста високи, леко разперени, способни да достигнат височина от 1,8 - 2,2 метра. Издънките са мощни, относително дебели в основата и изтъняват, докато растат. Върховете увисват. Сортът изисква задължително подреждане на подпори и жартиера към решетката. Бодливостта на стъблата е слаба, бодлите са светли на цвят и доста меки, което значително улеснява грижите за растенията и прибирането на реколтата. Дължината на междувъзлията е средна. Цветът на младите издънки е светло зелен, те са покрити с лек восъчен цвят. През есента цветът на стъблата се променя в тъмно лилав или богат череша. Активността на появата на заместващи издънки е средна или висока - до 15 - 20 броя на метър. Издънките се формират умерено, без да създават значителни затруднения с поддържането на чистотата на плантацията, но няма недостиг на посадъчен материал. Съставните листа са със среден размер, обикновено се състоят от пет прости листа. Листните пластинки са светлозелени, с матова повърхност, забележимо набръчкани. Вените практически не се отличават с цвета си. Формата на листата е овална, неравномерността на периметъра е слаба. Дръжките не са твърде дълги, без ярка антоцианинова пигментация. Зоната на плододаване е концентрирана в горната част на леторастите, където се образуват къси, добре разклонени странични страни. По време на плодния период те са обилно осеяни с яйчници, компактно разположени един спрямо друг.

Слънцето е класически невъзстановим сорт; плододаването настъпва на двугодишни издънки на относително ранна дата. Можете да започнете прибирането на реколтата през първите десет дни на юли и добивът от реколтата е доста приятелски. Плодовете лесно се отделят от дръжката, въпреки че не се ронят сами, дори когато са презрели. Производителността на храстите е над средната. Брутната реколта за сезона е около 1,5 - 2 кг на растение, а на хектар насаждения се получават до 90 - 100 ц малини. Понастоящем са широко разпространени и по-продуктивните сортове, но по отношение на съотношението количество-качество нашата героиня няма да отстъпи на много нови продукти.

Зрелите плодове достигат относително големи размери.Средната им височина варира от 16 до 18 мм, а диаметърът им е от 17 до 19 мм. Формата на плодовете е широко закръглено-конична. Стандартното тегло е 3,5 - 4,5 грама. Цветът е пурпурен с матова повърхност. Пулпът е нежен и с много сочна консистенция, костите са почти незабележими, когато се ядат. Вкусът е приятен, освежаващо сладко-кисел, когато е напълно узрял е десерт. Индекс на захарна киселина, характерен за настъпването на зрялост - 5.4. Разкошът на гастрономическите свойства се подчертава от типичния ярък аромат на малина. Зрънцето става особено ароматно и сладко с изобилие от слънце на мястото. Културите, отглеждани на сянка или през дъждовните летни сезони, са по-кисели и воднисти. Средните дегустационни резултати на Слънцето са около 4,3 точки, а при най-благоприятните климатични условия през годината те достигат стойности от 4,5 - 4,7 точки. Съдържанието на сухо вещество в плодовете не е твърде високо и по правило не надвишава 10%. Количеството захари може да варира от 7 до 8%, киселинността варира от 1,2 до 1,5%. В 100 грама от тази малина биохимичният анализ разкрива 180 - 190 mg антоцианини, 17 - 18 mg витамин С и 45 - 50 mg витамин P.

Използването на получената реколта може да бъде много разнообразно. На първо място, слънцето е идеално за прясна консумация. Отличният вкус на сочни малини ще бъде много популярен сред купувачите, ако се отглежда за продажба. Тук трябва да се отбележи, че поради своята нежност сортът демонстрира относително ниски показатели за транспортируемост и за да се поддържа високо представяне, той изисква много внимателно събиране в малки контейнери. Този недостатък обаче не спира фермерите, които са включили този сорт в своя асортимент поради голямото търсене на него. За любителите градинари, отглеждащи малини в задните си дворове, годността на плодовете за транспортиране на дълги разстояния всъщност изобщо не е от значение и следователно сред тях има и много искрени фенове на нашата героиня. Получавайки високи добиви, те използват значителна част като суровини за домашно консервиране, наслаждавайки се в резултат на невероятен вкус и аромат на конфитюри, компоти, сокове и конфитюри. Замразяването е друг добър вариант за събиране на плодове за зимата. След размразяване те запазват добре формата си.

По отношение на икономическите характеристики Слънцето също има с какво да се гордее. Сортът е доста устойчив на суша, а през студения сезон храстите могат да издържат на силни студове, да не се издухват под снега и твърдо да устояват на зимното изсушаване, когато ниските температури са придружени от силен вятър. Растенията са много пластмасови и могат да растат на различни почви и в региони, които се различават значително един от друг по нивото на влага и топлоснабдяване. Този факт красноречиво потвърждава широкото райониране на сорта, от Северния Кавказ до самия нечерноземен регион. В допълнение, важен факт е неговата устойчивост на болести и вредители като антракноза и малинов акар. Нашата героиня обаче има и недостатъци, изразяващи се в податливостта на растенията към растежа на микоплазма, жълтата мушица и дидимелата.

Агротехнически мерки

Отглеждането на сорта трябва да се извършва по традиционната схема за нереновирани малини. За засаждане се използват площи с плосък релеф или с лек наклон. Откритите места на височини не са подходящи за култура, откъдето защитната покривка от сняг се издухва през зимата. Но низините, затворени от всички страни, също са неприемливи поради натрупващите се маси студен въздух и честото прекомерно преовлажняване на почвата.

Почвата трябва да е рохкава и без многогодишни плевели, особено коренища.Засаждането се извършва в ями с обем, достатъчен да побере кореновата система, в която преди това са били внасяни органични и минерални торове.

В плодоносна малина горичка те постоянно се борят с нежелана растителност (включително потомството на самата малина в пътеките), привързват издънките към решетката, извършват превантивни обработки срещу вредители и болести, поливат храстите, ако е необходимо, и след прибиране на реколтата, отстранете и изгорете тези, които дават плодове, двугодишни стъбла.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода