• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт малина Пересвет

Средно късна малина Peresvet е един от популярните сортове на тази култура сред градинарите и е включен в известната "златна поредица" от сортове, отгледани от известния руски изследовател, академик от Руската академия на земеделските науки, заслужил учен на Руската федерация Иван Казаков. През десетилетията упорита работа този учен е постигнал невероятни резултати, раждайки много уникални форми на малини. В същото време само тези от тях бяха включени в „златната поредица“, които по отношение на комбинацията от качества биха могли да бъдат наречени изключителни. По-специално, отличителните черти на Peresvet са непретенциозно отглеждане, висок добив, зимна издръжливост и устойчивост на гъбични заболявания. Получените плодове се радват на техния размер, добър вкус, транспортабилност и гъвкавост при употреба. Списъкът с неговите недостатъци е много по-кратък и те включват забележим гръбначен стълб на издънките, не твърде интензивен аромат на плодове и слаба устойчивост на суши на растенията.

Сортът е получен въз основа на силната точка на Кокински на Всеруския селекционен и технологичен институт по градинарство и разсадник (VSTISP), разположен в района на Брянск. През 1997 г. хибридната форма е представена за държавно тестване на сортовете и след успешно завършване през 2000 г. е официално призната като сорт и регистрирана в Държавния регистър на постиженията по развъждане на Руската федерация. В съавторство с Иван Василиевич Казаков, изследователи от Института С.Д. Айджанов и В.Л. Кулагин. Сортовете малина Stolichnaya и Solj служат като родителски форми по време на хибридизация. Понастоящем Peresvet е зониран и препоръчан за промишлено отглеждане в Централния нечерноземен регион и в региона на Волга-Вятка. Въпреки това градинарите-любители го разпространяват далеч извън тези области, на практика доказвайки високата пластичност на растенията и способността им да се адаптират към различни почвени и климатични условия на отглеждане.

Агробиологични свойства

Издънките имат доста висока сила. В същото време те растат изправени, осигурявайки компактно подреждане на храстите и съответно възможността за плътното им засаждане. Въпреки очевидната здравина на стъблата обаче, те определено се нуждаят от подкрепа или организация на решетка, тъй като под тежестта на реколтата издънките могат да се огънат към земята. Силният вятър също може да им причини значителни щети. По-удобно е да се връзват едногодишни издънки към едната страна на решетката, а двегодишни към другата. При този подход растежът на текущата година няма да създаде неудобства по време на прибиране и премахване на плодни клони.

Активността на появата на заместващи издънки в растенията е умерена. През първата година от живота те са оцветени в кафеникаво-зелено и не са покрити с восъчно покритие. След узряване цветът става интензивно кафяв. Бодлите са разположени равномерно по дължината на стъблата, размерът им е среден, цветът в основата е лилав, а твърдостта е висока. Следователно поддръжката и събирането на храстите трябва да бъдат придружени от предпазни мерки. Листата растат големи, обикновено се състоят от три или пет прости листа, събрани на средно дълги дръжки. Разстоянието между възлите е съкратено. Листните пластинки са силно набръчкани, жълтеникаво-зелени, с интензивна пигментация по вените. Профилът им е извит нагоре или леко усукан, формата е овална с острота в края, крайните зъби са подобни на трион. На всеки летораст се образуват до 12 или повече плодни клона, обсипани с цветя и яйчници. Те са концентрирани главно в горната половина на стъблото и поради относителната си сила не се нуждаят от жартиера. Коренните потомци се появяват умерено и следователно отстраняването им няма да стане твърде трудоемко и няма да има недостиг на посадъчен материал по време на размножаването.

Сортът Peresvet принадлежи към традиционните сортове малини, като дава плод с двугодишен растеж. Цъфтежът и узряването на плодовете в него се случва доста късно. Размерът на цветята е среден, тичинките в тях са разположени на едно ниво с плодниците. По време на масовия цъфтеж храстите буквално миришат сладко, привличайки много пчели и други насекоми. Периодът на настъпване на подвижна зрялост се пада на юли-август и е доста удължен във времето и изисква многократни реколти, което е предимство в случай на аматьорско отглеждане и недостатък за индустриалните насаждения. Беритбата се улеснява от лесното отделяне на малини от плодовете. По принцип от всеки храст на сезон, ако се осигури високо ниво на земеделска технология, могат да се получат до 3,5 кг кондиционирани плодове. В големи площи производителността също зависи от правилните грижи, но плътността на засаждане също има значително влияние тук.

Зреещите плодове имат тъп-конична, донякъде удължена форма и тъмно пурпурен цвят поради високото съдържание на антоцианини. Размерът им е относително голям, а средното тегло варира от 3-4,2 грама. Адхезията на костилките една към друга не е лоша, а месото е доста плътно, което определя годността на малината за движение на дълги разстояния и нейната устойчивост на механични повреди. Тези положителни черти се оценяват особено от фермерите, които отглеждат култури за продажба, за които високото представяне на плодовете на плота е от основно значение. Вкусът на Peresvet е приятен, сладко-кисел, но интензивността на аромата на плодовете, за съжаление, не се различава. Съдържанието на захар е около 8,2%, титруемата киселинност е 1,7-1,8%, съдържанието на витамин С в 100 g плодове е 25-30 mg. Дегустационните оценки са много високи - 4,7 точки.

Използването на реколтата може да бъде много разнообразно. Поради отличните си гастрономически характеристики, той може да бъде отличен за прясна консумация. На пазара плодовете привличат вниманието на купувачите заради своя размер, стабилност на размерите и наситеност на цвета. В преработената форма плодовете също са вкусни, придавайки отличен вкус и яркост на компотите, конфитюрите, ликьорите и плодовите напитки. Някои градинари също свидетелстват за добрата способност на сорта да понася шоково замразяване, последвано от размразяване, не придружено от влошаване на външния вид на малини. По този начин можете да сте сигурни, че колкото и обилна да е реколтата, тя не само няма да бъде загубена, но във всяка от обработените версии ще покаже гарантиран висок гастрономичен резултат.

Агротехнически характеристики

Икономическите характеристики на Пересвет допълват общото положително мнение за него. Така че храстите могат да растат еднакво добре на почви с различна структура и ниво на плодородие. Те не се страхуват от студове до минус 26 ° C, а издънките, наведени до земята и покрити със сняг, могат да издържат на още по-силен студ. Единствената точка, към която растенията са много чувствителни, е достатъчното осигуряване на влага през вегетационния период. Поради тази причина отглеждането на формата в сухи райони е възможно само ако е осигурено редовно и пълно поливане. По отношение на често срещаните болести и вредители на малини, нашият герой показва добра устойчивост на гъбични патогени, както и на малинови и паякови акари. Останалата част от системата за растителна защита трябва да бъде традиционна за културата.

Когато избират място за засаждане, те се опитват да изберат места, които са защитени от духащи ветрове от терена или различни сгради, когато става въпрос за задни дворни или градински парцели. Това ще позволи да се запази сняг върху малиновото дърво през зимата, което предпазва растенията от ниски температури.Почвата трябва да бъде достатъчно навлажнена, но излишната влага, водеща до влага или преовлажняване, също не е разрешена.

Peresvet се отглежда по технологията, традиционна за неремонтирани сортове, с плододаване на двегодишни издънки и последващото им отстраняване. По време на вегетационния период се поддържа чистотата на междуредията, растенията се напояват и подхранват, стъблата се завързват, докато растат, и обработката с необходимите средства за защита.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода