• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт малина Maravilla

Ремонтираните сортове малини, даващи две пълни реколти на сезон, в ранните етапи - на двугодишни издънки и в средата на края на лятото - на едногодишни, се наричат ​​buttimers. Един от тях е Driscoll Maravilla (Driscoll Maravilla) или просто Maravilla. Също често срещани имена са Марабела, Маричка.

Нейните "родители" бяха кръстосани през 1996 г., а най-добрите от получените растения бяха избрани от експериментално засаждане през 1998 г. в Уотсънвил, Калифорния (където е седалището на Driscoll). По-нататъшното размножаване се извършва в лабораторията по метода in vitro (in vitro). През 2004 г. е получен патент за нов ремонтант в САЩ.

Доскоро тази малина на територията на Украйна, Русия, Беларус беше покрита с аура на мистерия и загадка, беше нещо недостижимо, но много желано. Мечта както за много обикновени летни жители, така и за големи фермери. Но сега разсадът на Maravilla се появява в доста големи количества на нашите пазари, а самите насаждения понякога отнемат 3-4 години, но има дискусии относно сорта, методите на отглеждане, разликите в земеделските технологии и т.н. само се засилват, допълнително увеличавайки интереса към нашата героиня.

Факт е, че по-голямата част от сортовете, принадлежащи към фирмата Driscoll, са затворени и строго охранявани клубни екземпляри, които могат да се отглеждат и продават само с лиценз и само Driscoll имат право да продават разсад.

Преди да закупи разсад, собственикът на лиценза за отглеждане посочва в договора, че плантацията с горски плодове може да се използва само 3 години, след което се изкоренява и растенията, които са изразходвали ресурса си, се изхвърлят. Но в някои случаи, по споразумение с компанията, е възможно да се увеличи експлоатационният живот до 4-6 години. И изкоренени храсти например ни бяха продадени тайно под формата на майчин корен за по-нататъшно размножаване. Приблизително така първите екземпляри от тази малина са дошли в нашите страни.

В допълнение, компанията предлага специална програма за торене, химически обработки и селскостопански техники за успешното отглеждане на този конкретен сорт. И чрез проби и грешки за мнозина е трудно да намерят „ключовете“ за Маравиля и след кратко време той просто се отхвърля и изкоренява.

Описание на растението

Растението е мощно и енергично, средната височина на издънките е около 2 метра, но може да достигне 3-3,5 метра, със страни 50-60 см дълги.

Издънките са дебели, изправени, покрити с малки лилави тръни, по-близо до есента, а самите издънки стават червеникаво-лилави.

Растението образува среден брой заместващи издънки и дава много малък растеж на корените, което улеснява грижите и значително спестява труд. Обикновено храстът Maravilla се състои от 4-5 издънки.

Тазгодишните издънки (Primocane), които започват да плододават на закрито от края на юли до края на октомври, растат много високи в сравнение с нормата за ремонтанти. Много често плодоносната зона върху тях започва на височина 1,8 метра от земята и образува голям брой странични (плодни клони), всеки от които съдържа 30-40 плода. Листата са много големи, набръчкани, с дълбок модел.

След края на есенното плододаване тези издънки се отрязват на височина 1,5 метра и се оставят да плододават на следващата година. Основните плодове са втората година (Floricane), които започват да дават плодове на закрито от края на май до края на юли. В същото време градинарите използват различни методи за управление на времето на плододаване, както за летните малини, което им позволява да получат реколта наравно с най-ранните сортове. Самият добив на нашата героиня е много висок. През пролетта на издънките през втората година дава два пъти повече плодове (65-70% от общата реколта), отколкото през есента на издънките на първата година (30-35%). Средно от един хектар във филмови тунели се събират 20 тона плодове. Тазгодишните издънки дават още 10 тона. А при отглеждане във филмови оранжерии - до 50 тона.

Плодове с отлично качество, големи и много големи, плътни, с малки, добре залепени костилки, със средно тегло 6-10 грама, но могат да достигнат 14 грама, 2,5-3 см дължина и 1,5-2 см ширина.

Плодовете са яркочервени, лъскави, красиви, имат правилна форма, подобна на пресечен конус. Ароматът и вкусът са на прилично ниво, с добър баланс на захар и киселина. Наркотиците практически не се усещат, когато се използват.

Зрънцето запазва размера си през целия период на прибиране на реколтата и се отделя лесно от дръжката, сортът се характеризира с така нареченото „сухо разделяне“ - когато зрънцето не се наранява по време на отделянето и сокът не излиза навън.

Едно от основните предимства на плодовете Maravilla е легендарното качество на плодовете и особено тяхната отлична транспортируемост и запазване на качеството, устойчивост на гниене. Има факти, че плодовете могат да се съхраняват в хладилник до 2 седмици, без да губят своето представяне. Ето защо тази малина е особено популярна сред големите вериги супермаркети и магазини.

Бих искал да отбележа един недостатък на нашата героиня - това е много късен ремонтант и когато се отглежда на открито, плододаването започва през септември, така че растението няма време да се откаже от значителна част от есенната реколта. Все повече експерти се съгласяват, че този вид може да разкрие своя потенциал само в оранжерии.

И все пак Maravilla може да се нарече един от най-добрите търговски сортове, благодарение на комбинацията от неговите характеристики като големи плодове с отлично представяне, способността да ги берете два пъти на сезон, балансиран вкус и аромат на плодове, висок добив, феноменална транспортируемост и запазване на качеството. Не напразно е един от най-широко отглежданите и затворени сортове малини в света.

Автор: Максим Заречен.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода