• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт малина Крепиш

През последните десетилетия в нашите градински и градински парцели станаха широко разпространени стандартните сортове малини или както ги наричат ​​популярно „малинови дървета“. Растенията заслужават такъв необичаен епитет от този тип заради необичайния си външен вид. Като по същество същият храст като обикновените малини, "дърветата" се отличават с мощни изправени едногодишни издънки, на чиито върхове с помощта на прости манипулации можете да образувате един вид "корона", върху която богата реколтата от плодове ще бъде получена през следващата година.

Предимствата на тези сортове са очевидни. Първо, растенията, въпреки доста високия си растеж, не се нуждаят от опори и решетки, което значително опростява грижите им. На второ място, добивът от "дървета" е много по-висок от обикновените храсти поради големия брой клони в "короната", които са осеяни с големи плодове, често надвишаващи размера на плодовете на традиционните сортове. Освен това стандартната малина демонстрира най-добра непретенциозност и устойчивост на неблагоприятни фактори на околната среда в сравнение с обикновените братовчеди от храсти.

Важна роля в избора на тази култура като цяло и по-специално на стандартните й сортове, изигра у нас известният изследовател, заслужил учен на Руската федерация В.В. Кичина. Завеждайки отдела по генетика и селекция на водещата изследователска институция в областта на градинарството на нечерноземния пояс - VSTiSP, Виктор Валерианович разработи много нови сортове малини, включително цяла линия „малинови дървета“, сред които вид, наречен Krepysh, заема достойно място. Тя е родена в началото на 2000-те години и много скоро придоби популярност и признание от много градинари-любители. В допълнение към положителните качества, общи за стандартните сортове, нашият герой се отличава с липсата на бодли по издънките, продължителен период на плододаване, отлични гастрономически и естетически свойства на плодовете, както и тяхната забележителна транспортируемост.

И въпреки че Крепиш все още не е получил официално признание и името му не е вписано в Държавния регистър на сортовете, допуснати за отглеждане в индустриален мащаб, любовта на хората към него означава много повече. И следователно, работата на известния животновъд не беше напразна.

Агробиологични характеристики

Размерите на малиновите храсти са доста впечатляващи поради значителния брой мощни изправени издънки, чиято височина варира от 1,4 до 1,8 метра. Диаметърът на стъблата е впечатляващ - 1,5-2 см, самите те са здрави и издръжливи, за което нашият герой, очевидно, получи името си. Междувъзлията по издънките са много къси и поради това растенията се оказват добре облистени, а в зоната на плодовете се развиват многобройни клони, на които плодовете растат изобилно. Растежът на листата започва на разстояние 30-40 см от повърхността на земята. Броят на заместващите издънки е малък - като правило не надвишава 8-10 на растение. Коренните потомци също са зле оформени, което, от една страна, улеснява поддържането на малиновото дърво в спретнато състояние, а от друга страна, до известна степен усложнява размножаването. Сортът не подлежи на поправка, плододаването се извършва на двугодишни издънки, както при класическите сортове. Младите издънки са без тръни, с гладка кожа, светлозелени и покрити със забележим слой восъчен цвят. След узряването през есента цветът им се променя на борово-жълт. Листните пластинки на Крепиш са големи, наситено зелени, имат груба, силно гофрирана повърхност, събрани в трилистни нечетно-перисти листа. По върховете на леторастите те растат на претъпкани гроздове.

Разцветът на малина започва през първото десетилетие на юни, когато белите цветя с не много големи размери, обикновено по-малко от 1 см в диаметър, се отварят в страничните страни (плодови клони). Те се събират в доста големи разклоняващи се четки.Оплождането се случва много добре при почти всяко време. Това се дължи и на факта, че цветята са обърнати с чашките надолу и дори по време на дъжд пчелите имат възможност да събират нектар под тези естествени „чадъри“, докато опрашват растенията. Периодът на узряване на плодовете Krepysh може да се различава в зависимост от климатичните условия на региона и времето през определен сезон, но обикновено пада през месец юли. В същото време реколтата не узрява по едно и също време, а периодът на плододаване може да се разтегне за 10-15 или дори повече дни. Зрелите плодове не се ронят и могат да останат на храстите за дълъг период от време, като постепенно губят влага и изсъхват. Презрелите плодове се събират лесно, но стават доста нежни и могат да се разпаднат на парчета поради неточното боравене. Общата продуктивност на сорта, с подходящо ниво на земеделска технология, може да достигне 3-4 кг малини на храст или 180-200 ц / ха.

Една четка може да съдържа до девет яйчника, те бързо набират размер точно преди началото на зрялостта, достигайки средно тегло от 7-10 грама. Цветът на плодовете на Krepysh е яркочервен, формата е тъпо-конична. Те имат сладко-кисел вкус, имат доста интензивен аромат, характерен за културата. Месото на плодовете е плътно, но в същото време доста сочно отвътре, което им позволява да комбинират отлични показатели за преносимост и привлекателност на външния вид с високи вкусови характеристики. Средното съдържание на захар в сока е около 6,8-7,2%, съдържанието на титруеми киселини е не повече от 2%. Общият дял на сухото вещество достига 11%. Семената са малко на брой и тяхното присъствие не влияе неблагоприятно на вкуса на малините.

Реколтата се използва по най-различни начини. На първо място, той се възприема отлично, когато се консумира прясно. Големият размер на плодовете, отличният им вкус и привлекателният външен вид определят отличната продаваемост на сорта. В тази връзка фермерите често отглеждат по-силно за търговски цели, като получават добри доходи от високодобивни храсти. Този сорт също така разкрива широки възможности като суровина за преработка. Използва се за приготвяне на чудесни конфитюри, богати на витамини и микроелементи, конфитюри, блатове, сокове и компоти. Можете да настоявате за силни алкохолни напитки върху малини и да ги използвате, за да направите ликьор, ягодоплодно вино или ликьор. Сушени плодове също се получават от този сорт с много високо качество.

Икономическите характеристики на нашия герой изобщо не изостават от гастрономическите. Храстите се отличават с повишена устойчивост на замръзване, което авторът на сорта се опита да внуши на цялото си потомство. Максималното ниво на зимен студ, което храстите могат да издържат без повреди, достига -30 ° C. Освен това малините са устойчиви на много гъбични и вирусни заболявания, които могат значително да намалят броя на химическите обработки на растенията и да получат екологично чиста реколта. Устойчивостта на суша на храстите е средна, докато те реагират много добре на редовно поливане в региони, където има недостиг на дъждовна влага. Взискателните почвени условия не са твърде високи. Неподходящи почви за обработване са блатисти, прекалено кисели тиня, солени, водо- и въздухонепроницаеми площи, както и земи с много близка до повърхността подземна водна маса.

Агротехнически характеристики

Стандартните форми на малини, включително Krepysh, по време на отглеждането изискват определена специфичност по отношение на оформянето, докато в противен случай те се държат по същия начин като обикновените неремонтирани сортове, които дават плодове на двугодишни издънки.

Ако говорим за търговски насаждения, тогава те подхождат с пълна отговорност към избора на място, опитвайки се да отговорят изцяло на нуждите на тази култура и осигурявайки висок селскостопански фон, за да се получат максимално възможните добиви. По-специално, от гледна точка на терена, в достатъчно влажни райони е по-добре да се използват леки склонове на топли изложения, докато при редовно повтарящи се сухи периоди за предпочитане са понижените равнини или склоновете в северните посоки.Трябва да се избягват възможни крайности, например засаждане във влажни греди или хралупи, в които се застоява студен въздух, или обратно - на височини, от които зимата се издухва сняг, оставяйки растенията голи, лице в лице със слана. Също така агрономите не препоръчват използването на изгарящите южни склонове за малини, където растенията не само „изгарят“ през лятото, но и през студения сезон те често измръзват след кратки размразявания, „смачкващи се“ на измамно зимно слънце.

Засаждането на сорта се извършва в редове съгласно препоръчаната схема от 1,5-2 × 0,5-0,7 m, или в отделни храсти. Дупките за засаждане се пълнят с минерални и органични торове и след покриване на корените на растенията със земя, те извършват обилно поливане. Малиновото дърво може да бъде положено в началото на пролетта или есента. В последния случай е задължително да изчакате листата да паднат.

Грижата за плодните малинови храсти се състои преди всичко в прищипването на младите издънки, когато те достигнат височина от 1,5 метра. Именно тази процедура води до образуването на пълноценно „дърво“ от Крепиш с многобройни плодни клони, които са ключът към богатата реколта. В допълнение, на плантациите те се борят внимателно срещу появяващите се плевели, извършват поливане и торене, ако е необходимо, отрязват навреме поникналите издънки и извършват превантивно пръскане срещу вредители и болести. Продуктивният период на растенията продължава десет години, след което насаждението трябва да бъде подновено.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода