• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт малина Бригантин

Традиционен средно късен сорт малина, наречен Brigantine, често може да се намери в чифлиците на градинари-любители у нас и съседните страни. Често се среща и в производствени насаждения във ферми. Причината за тази популярност са изпитаните във времето многобройни положителни качества на сорта, включително добра продуктивност, приятелско узряване на плодовете, гъвкавост на тяхната употреба, повишена устойчивост на суша и обща непретенциозност на растенията към условията на отглеждане, както и пластичност и добра способност да се аклиматизира.

Такава интересна форма се появи в края на 70-те години на миналия век в крепостта на Кокински на Всеруския селекционно-технологичен институт по градинарство и разсадник (VSTISP), разположен в района на Брянск. Автор на новостта е изключителен вътрешен изследовател, един от най-известните специалисти в тази култура, световноизвестен учен - Иван Казаков. По време на дългата си кариера Иван Василиевич отглежда десетки различни сортове малини, но нарече Бригантина една от най-добрите си творби измежду къснозреещите. Получено е в резултат на пресичане на Отава и Саян. През 1981 г. той е прехвърлен за държавно тестване на сортове, а през 1997 г. е официално включен в Държавния регистър на селекционните постижения на Руската федерация и е допуснат до промишлено отглеждане в Централна Черноземна и Източна Сибир.

След три десетилетия нашата героиня остава търсена от производствените работници, но конкуренцията от нови, по-продуктивни форми непрекъснато нараства. Тази малина се използва широко и в развъдната дейност. По време на своето съществуване той ражда много хибридни потомци, като често го надминава по отношение на съвкупността от агротехнически и гастрономически характеристики.

Агробиологични характеристики

Храстите са сравнително компактни поради умерената си височина - около 1,5-1,8 метра и ниското разстилане. Този факт позволява растенията да бъдат поставени по-плътно и поради това да се постигне увеличение на производителността на единица площ. Резервните издънки се образуват със средна интензивност - до 10-12 парчета. Младите стъбла са прави, лилави на цвят и покрити със слаб слой восъчен цвят. Бодлите по тях не са твърде големи, тъмно лилави, равномерно разположени по цялата дължина на издънката. Този факт изисква известна предпазливост при работа с малини и прибиране на реколтата. През втората година от живота цветът на стъблата на Бригантина се променя до кафяв. Всички те, независимо от възрастта, се нуждаят от решетка, за да се предотврати накланяне на земята под тежестта на реколтата и повреда от силен вятър. Листата на сорта са сложни, образувани от три или пет прости листа със среден размер, с овално заострена форма, разположени на не твърде дълга дръжка, на която можете да видите и малки зеленикави тръни. Повърхността на малиновите листни пластинки, извити с краищата надолу, силно гофрирани, тъмнозелени, от долната страна е забележимо умерено интензивно опушване. Зелени странични, понякога с червеникава антоцианинова пигментация, се образуват в горната половина на леторастите и на върха. Те са доста здрави, компактни по размер, но добре разклонени, поради което като правило не се нуждаят от допълнителна жартиера, въпреки че могат да образуват многобройни, почти едновременно узряващи плодове. По-специално, най-развитите плодни клонки носят до 16 яйчника. Броят на страничните страни на храст достига дванадесет. Кореневите издънки се образуват в малки количества, но те са напълно достатъчни за доста бързо размножаване. В същото време няма особени проблеми с поддържането на чистотата на малиновото дърво.

Нашата героиня дава плодове като обикновена класическа малина на двегодишни издънки.Цъфтежът се случва много живописно поради големи бели цветя, които масово привличат вниманието на пчелите и други насекоми. Тичинките в тях обикновено са под венчелистчетата на височина. Дръжката е с малка дължина. Плодът е със средни размери с голяма чашка и незабележими фрагменти от плодници. Узряването на плодовете настъпва в края на юли - началото на август, поради което сортът е посочен като доста късен. Връщането на реколтата от бригантини се случва за кратко време, без да се изисква градинарят да извършва множество реколти, които отнемат много време и усилия. Плодовете са добре отделени от леглото си, но в същото време не отпадат сами, което в комбинация със зрялостта на узряването позволява на нашата героиня да бъде подходяща за механизирано прибиране със специализирани машини. При подходящи грижи брутният добив от храст надвишава 2 кг малини. Около 55 центнера плодове са получени от хектар насаждения в процеса на държавно тестване на сортовете, но използването на съвременни технологии и продукти за растителна защита може да доведе тази цифра до 80-90 центнера / ха.

Плодовете растат над средния размер. Те обикновено са с височина 16-17 mm и диаметър 19-20 mm. Формата е тъпо-конична, цветът е тъмно пурпурен, теглото варира от 2,5-3,5 грама. На повърхността понякога има много слаб белезникав цвят и леко опушване, но обикновено външният вид на събраната малина е ярък и лъскав. Костите са малки и подравнени, добре свързани помежду си и следователно плодовете не се разпадат без значително механично въздействие. Целулозата на сорта е много плътна по структура, сладко-кисела на вкус, но практически без характерен малинов аромат. Индексът на захарната киселина не е твърде висок - около 4,5-5 единици. Общото съдържание на сухо вещество в зрънцето е малко повече от 10%, съдържанието на захар е около 8%, титруемата киселинност е 1,7-1,8%. Освен това 100 грама плодове съдържат 140-150 mg антоцианини, 25-30 mg витамин C и 65-70 mg витамин P. Като цяло гастрономическите показатели на Brigantina са средни. Дегустационните й оценки обикновено не надвишават 4 точки. Прекомерната плътност на камъните, безличният аромат, както и подчертаното преобладаване на киселинността във вкуса имат отрицателен ефект върху тях.

В същото време реколтата от малини може да се използва за директна консумация в храната, въпреки че вкусът й не може да се нарече десерт. Градинарите, които отглеждат култури за продажба, отбелязват доста голямо търсене на този сорт от купувачите, включително поради отличното запазване на формата им от плътни плодове. Представянето им не се влошава дори при транспортиране на дълги разстояния, характеризирайки сорта като много транспортируем. Сортът е чудесен и за обработка. От него се приготвят вкусни, интензивно оцветени компоти, консерви, конфитюри и конфитюри, които съдържат много полезни микроелементи и биологично активни вещества. По време на зимно-пролетния дефицит на витамини в човешкото тяло тези препарати ще са ни от полза. Освен това плодовете могат да се съхраняват за дълъг период от време чрез дълбоко замразяване. При размразяване нашата героиня губи не повече от 4% от сока си и външният й вид не страда много от подобни манипулации. Витамин С в такива малини е почти напълно запазен.

Бригантина се представя отлично от икономическа гледна точка. Може да расте в голямо разнообразие от почвени и климатични условия, от благоприятни области на черноземния пояс до много сурови райони на Източен Сибир. Растенията се вкореняват забележително дори на юг, справяйки се добре с липсата на влага поради своята устойчивост на суша. Устойчивостта на различни болести и вредители не е еднаква.Устойчивостта към повечето гъбични патогени е средна, към антракноза е повишена. От вредителите той е слабо засегнат от паяковия акар. Наблюдава се податливост към лилаво зацапване и свръхрастеж на микоплазма.

Агротехнически мерки

За да отглежда този сорт, градинарят не се нуждае от специални знания или прекалено внимателни грижи. Отглеждането се извършва по обичайната схема за неремонтирани сортове, при които плододаването се случва по издънките на втората година от живота.

На първо място, трябва да се опитате да избегнете грешки при избора на място за кацане на Бригантина, защото те ще трябва да бъдат "разплетени" през всички следващи години. Така че, за малини, най-подходящи са плоските участъци или леките склонове с изложение, което осигурява максимална слънчева светлина в северните райони и най-доброто снабдяване с влага в южните райони. В същото време прекалено влажните и влажни зони, както и места с високо ниво на подпочвени води, са неприемливи. Киселите почви изискват предварителна химическа рекултивация. Теренът трябва да осигурява добра защита от вятър, тъй като в противен случай снегът ще издуха малиновото дърво през зимата и растенията ще бъдат изложени на риск от увреждане от замръзване.

Сортовете се засаждат или през есента, след падането на листата, или през пролетта, преди началото на вегетационния период. Почвата е предварително добре обработена, унищожава многогодишни злонамерени коренищни плевели и се разрохква на значителна дълбочина. Ямите за засаждане се изкопават предварително и се пълнят добре с органични и минерални торове, преди да се поставят растения в тях. Покривайки корените със земя, те произвеждат обилно поливане.

При отглеждането на малинови насаждения се извършват обичайните процедури, за да се поддържа чистотата на междуредията, да се завържат издънките, водата и фуражите, както и да се защитят растенията от вредители и болести, на които бригантината е податлива.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода