• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт лимон Росо

Сортът Rosso се появи в апартаментите на производители на цитрусови плодове от бившия СССР сравнително наскоро, но популярността му бързо нараства. Това се улеснява както от необичайния му външен вид, така и от факта, че отдавна е спечелил отлична репутация в чужбина. Не всичко е просто и в биографията му. Но нека да го подредим по ред!

Сорт лимон Росо

История на произхода

Експертите уверено класифицират този сорт като стар, традиционен италиански сорт. Принадлежи към така наречената „група Feminello“, състояща се от няколко разновидности, различаващи се главно по отношение на узряването.

Историческата литература съдържа спомени за това растение от региона Росо (оттук и името). Изглежда италианците са го познавали още в средата на 17 век. Но първото официално регистрирано участие на сорта в панаира на овощните култури е отбелязано през 1865г.

Строго погледнато, от гледна точка на биологията, това изобщо не е лимон, а хибрид на лимон с лимон. В някои справочници може да се намери дори под името „Citrus limonimedica Pigmentata“; тоест в тях се разглежда като лимон, а не лимон. В бъдеще, когато описваме растението, ще видим колко лимонни свойства е запазило.

Описание на короната

Короната е голяма, разперена, въпреки че при условията на култура на вана е възможно да се запази формата й в приемлив размер, обикновено от 1,5 до 2 метра височина. Следователно дървото се нуждае от внимателно формиране, особено през първите години от живота.

Сорт лимон Росо

Листата са жилави, тъмнозелени на цвят, относително малки (около 10 см дълги), с характерен заострен връх. Листната плоча, растяща на сянка, винаги е по-голяма, което обаче е характерно за всички цитрусови плодове.

Внимание! Това растение не обича рязката промяна в условията на задържане. Например, когато Росо е прехвърлен от студена лоджия в топла стая, клоните изхвърлят значителна част от листата. Впоследствие, при подходящи грижи, новите листа бързо растат отново.

Цъфтяща природа

Лимонната природа на растението е добре проследена в него. Пъпките са с наситено лилав цвят, самите цветя са много големи, единични, ярко бели, със силна миризма. Венчелистчетата са големи, широко раздалечени. Ремонтантна разновидност, способна да цъфти през цялата година, но въпреки това достига пик на цъфтеж в началото на пролетта. По време на цъфтежа дървото става силно декоративно!

Плодове и техните свойства

Основната разлика между плодовете от този сорт и другите лимони е характерният им цвят. Отразено е дори в името - Червено. Факт е, че цветът на кората на Rosso е оранжев, често дори червеникав. Интензивността на червения цвят е пряко свързана с нивото на осветеност. Колкото повече светлина удари узряващите плодове, толкова по-червено ще свърши.

Сорт лимон Росо

Интересно! Забелязано е, че плодовете могат да станат червени, ако се берат и поставят в хладилник.

Цветът на плътта на този лимон е леко оранжев. В комбинация с червената кожа това прави нарязаните плодови резени много декоративни, способни да украсят всяко ястие на масата.

Други характеристики на плодовете:

- Повърхността е грапава, неравна, цитрон.
- Кората е дебела, жилава, но все пак по-тънка от тази на цитроните.
- Формата е удължена, понякога леко крушовидна, с тъп зърно на върха.
- Размерите са малки, обикновено от 100 до 160 грама.
- Пулпът е сладникав, сочен, в него няма семена или има много малки количества. Този плод се счита за един от най-вкусните сред лимоните.
- Кората има приятен, силен аромат. При сушене често се използва за ароматизиране на чайове и други напитки.

Нека обобщим

Вече е ясно защо Rosso става толкова популярен. Това растение успешно съчетава необичаен външен вид, висока декоративност, хранителна стойност.Според условията на задържане той също не поставя високи изисквания. Може би трудности могат да възникнат само в две позиции - необходимо е добро осветление и постоянна работа по формирането на короната.

4 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Ана
преди 6 месеца

Много рядък сорт! AnyМного го смятат за лимон, въпреки че не е

куку
преди 6 месеца

Готино!

Вика
преди 6 месеца

От снимка на лимон, никога досега не съм виждал такъв лимон, сортът е наистина много рядък, наистина бих искал да опитам такъв лимон, вероятно вкусен. Лимоните помагат и при високо кръвно налягане, диабет и храносмилателни проблеми.

Катерина
преди 6 месеца

Уау лимон на снимката) Анна, ами ако не лимон? Просто много прилича на лимон.
Също така знам, че лимоните имат много добър ефект върху кожата и лимонът помага много срещу грипа. Все още не се препоръчва поставянето на лимон в горещ чай, тъй като витамин С е унищожен.

Домати

Краставици

Ягода