• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт лимон Павловски

Ако има изключителни, легендарни разновидности на закрити лимони, то това вероятно е нашият настоящ герой. Във всеки случай за страните от бившия Съветски съюз това е извън конкуренцията! За него, както никой друг сорт домашно приготвени цитрусови плодове, думата „най-много“ се вписва. Най-често срещаните, най-известните, най-непретенциозните и дори най-"родните". Като правило почти всички хора, които са запалени по тази професия, започнаха своето пътуване до очарователната страна на цитрусови плодове, растящи от Павловски. Запознайте се с такова изключително растение!

Сорт лимон Павловски

От Турция - до бреговете на Ока

Историята на появата на сорта Павловски познава, без преувеличение, всеки цветар, който е запален по цитрусовите плодове. Може би не в детайли, но като цяло - със сигурност!

Както всички исторически събития, и тук има няколко опции, които се различават обаче само в незначителни нюанси. Тук е най-често срещаното, скитане от директория в директория, от сайт на сайт. Най-вероятно историята се основава на текста на известния съветски популяризатор на закрито отглеждане на цитрусови плодове V.V. Дадикин, публикуван през 60-те години на миналия век във вестник „Селская жизн“. Въпреки че, разбира се, Дадикин не го е измислил сам, а изхожда от предварително публикувани източници.

И така, историята казва, че в средата на 19 век търговецът Иван Карачистов е живял в град Павлово, на Ока (сега провинция Нижни Новгород). В търговските си дела (а той търгувал с метални изделия) Карачистов заминал на дълго пътуване, посещавайки турските градове Анкара и Истанбул.

След успешна сделка турските бизнес партньори подариха на Иван няколко резници местни лимони. По това време тези растения са били широко разпространени в Турция. Търговецът донесъл резниците в родината си и ги подарил на своя роднина, някакъв Елагин, който знаел много за растениевъдството. Елагин се развихри предварително, вкорени резниците, даде им възможност да дават плодове ...

Сорт лимон Павловски

Славата на безпрецедентните „златни ябълки“ се разнесе по улиците на мъничкия Павлов. Оказа се, че резниците на растението корен добре. Останалото е предсказуемо; няколко години по-късно, почти във всяка местна хижа на перваза на прозореца, се чуваше задграничен чудотворен плод! Павловският лимон започна своя поход през градовете и селата на Руската империя.

Тайната на успеха

Може би не беше съвсем така. Например за нас - специалистите по цитрусови плодове, изглежда малко вероятно Карачистов да донесе резници в родината си. Дори и сега, с електричество, хладилници и бързи влакове, поддържането на стъблото по пътя не е толкова лесно, камо ли онези времена! Логично е да се предположи, че той е донесъл вече вкоренени растения в саксии. Но това наистина ли променя същността на въпроса?

Също така често се среща информация, че преди тази история Русия изобщо не е познавала лимоните. Това не е вярно, в Империята първите лимони, съдейки по историческа информация, се появяват поне три века по-рано. Самодържецът Петър I беше голям любител на цитрусовите плодове. Под него в околностите на Санкт Петербург беше положен истински „оранжериен град“ - Ораниенбаум. Лимоните растат и в Кремъл, в така наречените „камери на ранжера“.

Интересно! Успехът на руските производители на цитрусови плодове в Ораниенбаум беше невероятен! Те получили цели каруци лимони и портокали, като ги извадили от дърветата в средата на зимата и ги доставили на кралската маса на Коледа. За справедливост трябва да се каже, че специалистите, които бяха изписани от Европа, предимно от Холандия, помогнаха на местните градинари.

Сорт лимон Павловски

Историята на развитието на отглеждането на цитрусови плодове в Руската империя е отделна, завладяваща тема, но, уви, тя само ни разсейва. Да се ​​върнем към описания сорт.

Павловски лимон, ако се оказа първият в нещо, а след това в своята популярност, националност. Преди него цитрусовите плодове бяха привилегия само на оранжериите на благородниците и земевладелците. Обикновените хора и лимоните са съществували като че ли в различни светове.Селяните, както и занаятчиите на Павлов, разбраха земеделската технология на това растение, научиха се как лесно и масово да го размножават. За щастие първоначалният характер на сорта благоприятства това: той е устойчив на сянка, резниците се вкореняват без проблеми дори във вода.

От град на град, от село на село площта на нов завод за Русия се разширява. Сортът бързо е наречен Павловски - на мястото на произхода си. Той стана наистина популярен, защото по неговото развитие и усъвършенстване работиха не специалисти, а обикновени хора. Стотици хиляди резници в продължение на много десетилетия, много ръце, участвали в този масивен експеримент за селекция - малко вероятно е европейското отглеждане на цитруси да познава поне един подобен пример!

Описание на сорта

Такава необичайна биография е оставила отпечатък върху свойствата на този цитрус. Факт е, че безкрайна поредица от резници, без вливането на „прясна кръв“, фиксира определени бъбречни мутации в сорта. Нещо повече, някои селяни, случайно или умишлено, постигнаха плододаването на разсада на Павловски. Логично те се различават още повече от "оригинала", който някога е бил донесен.

Сорт лимон Павловски

Тези фактори доведоха до факта, че в рамките на сорта се появиха много линии, форми, различни една от друга. Различията се проявяват по различни начини: във формата на листата, във вкуса и размера на плодовете, в силата на растежа. и т.н. Така се получи донякъде парадоксална картина: не е лесно да се опише това разнообразие от лимони, тъй като отделните екземпляри често се различават значително един от друг.

Crohn, неговите външни характеристики... Различава се по компактност, заобленост, относително малък размер. Павловският лимон рядко надвишава 1,5 м, обикновено е не повече от метър. Клоните, често висящи надолу с върховете си, са оборудвани с много бодли: първо зелено, в по-късна възраст кафяво.

Цветът на кората на младите издънки е зелен, с течение на времето придобива сиво-жълт оттенък. Характерна особеност е наличието на малки надлъжни пукнатини в кората.

Листата са салатно зелени, леки, лъскави, доста големи в сравнение с общия размер на короната. Обикновено ширината на листа (5 - 7 см) е около половината от дължината му. Трудно е да се говори за формата на листата, за различните дървета тя може да бъде много разнообразна: кръгла, яйцевидна, удължена, ланцетна. Същото може да се каже и за назъбванията на върховете на листата. Понякога зъбните зъби почти няма, понякога са много и те са големи. Във всеки случай при този сорт зъбите винаги са разположени по-близо до горната част на листа. Листните дръжки са къси, практически без лъвове.

Короната се развива добре дори при лоши условия на осветление, зеленината лесно понася сух въздух. Въпреки това дървото все още расте по-добре и особено дава плодове на прозорци с южна ориентация. Но този лимон не обича прякото слънце! Той също не обича да е на открито.

Цъфтящи характеристики... Сортът е ремонтант, тоест може да цъфти няколко пъти в годината. Като правило има две вълни на цъфтеж и бърз растеж: в началото на пролетта и през първата половина на есента. Отделни цветя се появяват през лятото и дори през зимата, но обикновено не се опрашват.

Първите цветя на растение от резници могат да се образуват през втората година от живота. Истинският цъфтеж и плододаване настъпва през четвъртата година. Цветята са ярко бели, почти лишени от лилав оттенък. Размерът на цветята е малък, 2 - 3 см в диаметър. Миризмата е приятна и силна. Цветята са разположени в пазвите на листата, най-често единично, понякога в малки съцветия. Растението се самоопрашва добре.

Характеристики на плодовете... Този лимон има висок добив. Едно дърво за възрастни вани на възраст около 15 години може да даде до петдесет плода със среден размер от 180 до 250 грама. Често можете да видите по-големи плодове с тегло около 500 грама.

Вкусът на плодовете е висок. Пулпът е сочен и ароматен, въпреки че има форми с прекомерна киселинност. Други характеристики на плодовете:

- Цветът е жълт, ярък.

- Формата е различна, като формата на листата. И все пак преобладават овалните, леко удължени лимони.

- Кората е със средна дебелина, често тънка, около 3 мм. Има специален аромат и дори особен вкус.Това е отличен плод просто "за пиене на чай".

- Повърхността също варира от напълно гладка до груба, дори леко неравна.

- Плодовете от този сорт узряват дълго време, могат да останат на клоните повече от година, ако не бъдат набрани навреме.

Интересно! Забелязва се, че плодовете в краищата на клоните винаги са кисели от тези, които са завързани по-близо до стъблото.

Даденото тук описание не трябва да се разглежда като догматично. Повтаряме, Павловски има много форми, както по-успешни, така и по-малко ценни. Например има дървета от този сорт, които почти нямат тръни по клоните.

За съжаление, сега е все по-трудно да се намери качествена форма на истински лимон на Павловск. Много линии дегенерират, целенасочена развъдна работа по това чудо на народното отглеждане на цитрусови плодове не се извършва от много десетилетия.

Но нашият настоящ герой е достоен за всяко уважение! В продължение на сто и половина години той беше истински лимон за хората, които прославиха малко градче на Ока. Жителите на Павлов не останаха в дълг, на централната улица на града издигнаха паметник на своя „сънародник“ - Павловски лимон! Изглежда няма такъв паметник в цяла Русия.

3 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Капитолина, Ивановско
преди 3 години

Преди много години, още по съветско време, поръчах лимон Павловски по пощата от детската стая. Изпратиха го в колет с мокри дървени стърготини, или по-скоро в два колета, тъй като поръчах два екземпляра. И постъпих правилно, че поръчах два разсада, тъй като един разсад беше болен дълго време и в крайна сметка умря. И втората се вкорени перфектно. Година по-късно тя започва да цъфти и плодовете са заложени. Но, спомням си, останаха два яйчника. Останалите лимони спряха да растат и паднаха. Мисля, че самото дърво регулираше колко лимона може да расте, защото все още беше малко. Лимоните бяха малки, малко по-големи от пилешко яйце, но ароматни. Кората е тънка. Това растение много обича вниманието и грижите. Не можете да прекалите с поливането, но не можете и да го изсушите, не обича да сменя мястото. Трябва да се гледа и короната. Премахнах клоните, растящи вътре в короната. За съжаление трябваше да си раздам ​​лимоновото дърво поради преместването. След това имаше опити за отглеждане на други сортове лимони от резници, но те бяха неуспешни. Ако беше възможно, щях отново да поръчам лимона на Павлов.

Жения Горки Нижни Новгородска област
преди 3 години

Това е развъдник от Павлово! Искам да се опитам да поръчам дърво от тях и не само лимон, но и мандарина. Моите предци идват от r.p. Сосновское. Това е съседна област от Павлово. Като дете, когато посещавах баба и дядо, винаги се радвах на това дърво! Беше около метър и половина височина и същата ширина + вана с височина 60-70 см и диаметър 50 см. Ароматът беше по цялата хижа от цветя, зеленина и висящи плодове! изглеждаше много хубаво. В същото време на дървото висяха плодове с различна степен на зрялост и можеше да има цветя. В ъгъла между два прозореца имаше лимон. Единият беше обърнат на изток, другият на юг. Никой никога не е навлажнявал листата. Следеше се само почвената влага. По-скоро баба ми просто вече знаеше колко пъти седмично да я полива (с дъждовна вода). Чувстваше се прекрасно и отегчаваше умерено. Между другото, когато посещавах МНОГО роднини, помня, че всеки имаше лимони. А три или четири сестри на баба и роднини на дядо, които живееха в големи тухлени къщи по тогавашните селски стандарти, също имаха мандарини.Като дете те ме привличаха още повече. Короната е къса, много "къдрава", наситено зелена. Ароматът от тях също стана страхотен! Но не същото като от лимоните, неговото собствено. Плодовете бяха абсолютно подобни на тези в магазина. Между другото, в онези години не беше по всяко време да отида до магазина и да си купя цитрусови плодове, дори в Горки, където живеех с родителите си. Затова бях много привлечен от тези жълти и особено оранжеви плодове! На вкус лимоните са много по-ароматни от закупените. Божествено допълнение към чая, например, в мразовит зимен ден. Кората е със средна дебелина, семената са големи и имаше малко от тях. Спомням си и вкуса на мандарините, защото малкият гост винаги се почерпваше с плод, който той гледаше с такава похот. Е, вкусът беше по-малко привлекателен от гледката. Ако се опитате да го ядете на филийки, като обикновени мандарини, тогава в устата ви се появи неприятна горчивина. Затова те обелиха мандарината, както сега е прието да се казва с готвачите, за пълно филе. Тоест премахване на филмите, които разделят лобулите. Тогава плодовете издаваха сочния си, не захарен сладък вкус. И тогава беше малко чудо за дете посред зима.
Заслужава да се отбележи, че много пъти съм се опитвал да отглеждам тези растения в моя градски апартамент. По различни причини обаче опитът ми беше неуспешен. Опитите ми продължават от детството, или по-скоро от младостта ми. Не искам да ги напускам дори сега, на повече от четиридесет години))). За мое голямо съжаление прозорците на сегашния ми апартамент са обърнати предимно на север, само един прозорец е на юг и там настаних децата. Така че надеждата за успешен резултат този път имам съмнения, но ще опитам. Наистина искам да напълня къщата с прекрасен аромат от детството!

Любов, Ижевск
преди 3 години

Всъщност всеки сигурно започна хобито си за цитрусови плодове с Павловски. Купих едногодишно присадено дърво още през 90-те години, това беше рядък успех! През същата година цъфна, цветята бяха безумно ухаещи, трябваше да бъдат премахнати, за да не унищожат растението. Година по-късно той отново цъфна, завърза 1 лимон. Израснал от североизточната страна, доста успешно. Вероятно това беше най-дългоочакваният плод и следователно най-вкусният. Тънка, не повече от 2 мм кора, самият лимон е вкусен, сочен. Но грешките при поливането по отношение на цитрусите са фатални, не беше възможно да се спаси растението. По-късно имаше и Майер, Новозеландски, Пандероза от детската стая на Оренбург - но те не можеха да се сравняват с Павловски.

Домати

Краставици

Ягода