• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт лимон Нова Зеландия

Новозеландският лимон е широко разпространен в колекциите цитрусови плодове. Описанието му може да бъде намерено в много източници, но колкото и да е странно, те не разказват почти нищо нито за произхода на сорта, нито за произхода на името му.

Информация, която се скита от директория към директория, твърди, че тя има отдавнашен произход. Произхожда като естествен хибрид между лимон и лимон. Сходството с цитрона е толкова очевидно, че ще го припомним повече от веднъж в това описание.

Разбира се, името на цитрусовите плодове е свързано със едноименния остров. Но трябва да се отбележи, че практически не се отглежда на съвременните плантации на Нова Зеландия и не се наблюдава в местната дива природа.

Интересно! В чуждестранните англоезични сайтове практически няма информация за този вид лимон. Очевидно причината е, че въз основа на хибридната си природа Нова Зеландия принадлежи към групата на така наречените „фалшиви лимони“ (тя е доста обширна). Дори рускоезични източници понякога го класифицират като „цитрусоподобен цитрус“.

Описание на сорта

Характеристики на короната... В природата едно дърво може да нарасне до 4 метра, у дома е много по-ниско. Новата Зеландия обаче е един от най-големите, енергични сортове. Поради тази причина, а също и поради ниското качество на плодовете (за което ще говорим по-долу), той се използва главно като декоративно растение за озеленяване. Изгодно е да го държите в зали и просторни офиси.

Отливките са големи, средно дълги около 7 - 9 см, но има и повече. Формата им се характеризира като „широко яйцевидна“, „широко овална“. Краищата на листата имат малки зъбчета, горната част почти винаги завършва с малка заострена. Листата имат толкова силна миризма, че можете да я чуете отдалеч - за това дори не е необходимо листът да се търка с пръсти.

Листата са прикрепени към тесни, дълги лъвчета, което също показва тясна връзка с цитрона. За това свидетелства и наличието на клоните на голям брой големи, до 5 см, тръни. Самите издънки са силни, силни, те се характеризират с леко оребряване в участъка.

Този лимон е в състояние да издържа на доста ниски температури, до минус 5 ° C. Но това се отнася само за отглеждане на открито!

Описание на цветята... Когато ги характеризират, обикновено преди всичко различават голям размер, до 6 см в диаметър, което не е изненадващо, като се има предвид „цитроновият“ характер на сорта. Цветът на пъпките, както и венчелистчетата отвън, се характеризира като „антоцианин“. Този термин, който далеч не се разбира от всички, може да бъде заменен с фрази: „лек патладжан“, „синьо-виолетово“. Вътре цветето е бяло, има силен аромат, грациозна форма.

Цветята на едно дърво са разположени единично или в малки съцветия, по 2 - 3 парчета.

Плодове... Те са големи, като цветя. Новозеландският плод е един от най-големите лимони в света. Средното им тегло достига 600 - 800 грама, но има екземпляри до килограм и повече. Други характеристики на плодовете:

- Формата е цилиндрична, неправилна, често яйцевидна.

- Повърхността е много хълмиста, напомняща на лимон, леко мазна на допир.

- Кожата е дебела, може да достигне един сантиметър дебелина, лошо отделена от пулпата. Такива свойства намаляват търговската стойност на сорта. И в домашното отглеждане на цитрусови плодове не са популярни. Както вече беше отбелязано, този сорт е ценен именно с декоративния си ефект.

- На върха на плода има широко зърно.

- Пулпата е рохкава, богата на сок, но твърде кисела, ниско ароматна. Плодът обикновено съдържа няколко семена, най-често 4.

- Цвят на кожата - от оранжев до светложълт.Цветът на пулпата е леко сивкав, като този на грейпфрута и цитрона.

Запознахме се с интересен, малко загадъчен сорт, достоен да се превърне в украса на всяка цитрусова колекция!

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода