• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Майер Лимон (Майер Лимон)

Citrus meyeri широко известен сред любителите на домашното отглеждане на цитрусови плодове, често срещан в много страни. В някои от тях това е и индустриална култура, заемаща значителни земеделски площи. Той принадлежи към класическите хибридни сортове, значително се различава от представителите на групата "истински лимони". В описанието на външния му вид, както и в препоръките за грижа, има много противоречия. Да го опознаем!

Сорт лимон на Майер

Произход на сорта

Човек, който се интересува от „биографията“ на Майер, веднага ще забележи, че много източници съдържат фраза, подобна на следната: „Произходът не е точно известен, има много опции и предположения“. Но същият внимателен човек, продължавайки търсенето си, скоро ще открие, че наистина няма "набор от опции", но има само две версии:

1) Майер е възникнал в природата отдавна, в резултат на естествена, спонтанна хибридизация между портокали и лимони.

2) Това е разновидност на т. Нар. "Кантонски лимон", върху който са работили щателно китайски градинари-животновъди преди много векове. Във всеки случай и двете растения са толкова близки, че някои цитролози предлагат да се комбинират в един вид.

Растението, което сега наричаме сорт Майер, беше и остава популярна култура за вани в Китай, особено в югоизточната част на страната. Тук, в Пекин, той е забелязан от американския ботаник и бизнесмен Франц Майер и донася няколко копия в родината си.

Сорт лимон на Майер

Това събитие се случи през 1908 г. и след няколко години новодошлия беше широко разпространен в детските градини на Калифорния. Естествено, американците са кръстили сорта на неговия „кръстник“, въпреки че в света все още се използват други варианти на името: пекински или китайски лимон, китайско джудже. Съгласете се, в историческата справедливост те са още по-подходящи!

Обратите на лимоновата съдба

Едно важно събитие се случи в живота на китайско дърво на новия континент. Към 40-те години на XX век, като вече популярен индустриален сорт, неприятностите го настигнаха. Оказа се, че почти всички растения са носители на зловредния вирус тристеза, убил милиони цитрусови плодове по света. Тези, които не са умрели от вируса, са останали стерилни. Самите копия на Майер почти не са страдали от действието на тристеза, но са били асимптоматични носители на болестта.

Това беше присъда от сорта! По-голямата част от дърветата му в САЩ, а след това и в Европа бяха унищожени.

Но през 1950 г. калифорнийците успяват да отгледат разнообразие от китайско джудже, което практически не се е заразило с злополучния вирус. След многобройни тестове и проверки тя е сертифицирана и до 1975 г. получава разрешение за индустриално развъждане. Новият клонинг започна да се нарича „подобрения Майер“.

Сорт лимон на Майер

Проблемът е, че в Европа и Азия не е имало пълно унищожаване на „старите клонинги“, както се случи на американския континент. Сега те се смесват с „подобрената версия“, до такава степен, че понякога без лабораторни изследвания няма да разберете кой е пред вас. Тристеза продължава да опустошава цитрусовите плантации.

Има и отчетлива „съветска следа“ в съдбата на нашия герой. Още през 30-те години той е въведен от Америка в Съветския съюз. Учените от Съветския съюз, след като проучиха госта, стигнаха до заключението, че той ще расте добре на Черноморското крайбрежие на Кавказ поради повишената си зимна издръжливост. Освен това тук започнаха да го присаждат на триполиат и го държаха на открито. За изненада на животновъдите, "американецът", присаден на триполията, беше значително по-малко заразен с тристеза. Оттогава той остава един от най-популярните в Съюза и все още много хора го наричат ​​„абхазки“.

Описание на културата

Той е чудесен за отглеждане на закрито, главно поради компактната си корона и бързото навлизане в плододаване.

Интересно! Разсадът от този цитрус започва да дава плодове на петата, а понякога дори и на четвъртата година след засяването - безспорен рекорд сред всички сортове лимон!

Сорт лимон на Майер

Освен това плодовете имат отличен вкус, а самото дърво се отличава с повишена декоративност.

Характеристики на короната... У дома той расте на височина 1,5 м, най-често дори по-ниска. Формата на короната е кръгла, симетрична. Китайското джудже има тенденция да отглежда много странични клонове дори без много човешка намеса. Бодлите са малки, по клоните има много малко от тях.

Относителен недостатък е, че цитрусовите плодове са склонни да растат не като стандартно дърво, а под формата на храст. За да създадете стъбло, трябва да направите специална кастрена резитба в първите години от живота на растението.

Листата на Майер е гъста, красива. Самите листа са малки, наситено тъмнозелени на цвят, много жилави (по-плътни от обикновените лимони), лъскави. Те са с форма на яйце, с малки назъбени ръбове.

Интересно! Листата на това растение, когато се търкат в дланта на ръката ви, са лишени от характерния лимонов аромат. Миризмата им също е силна, но по-скоро наподобява етерично масло с цитрусов оттенък.

Сорт лимон на Майер

Когато се държи на закрито, този цитрус има тенденция да губи много листа през зимата, понякога те падат почти напълно. Неопитните любители на цитрусите се плашат от този факт, но не бива да се притеснявате твърде много. Обикновено през пролетта, след увеличаване на светлата част от денонощието и увеличаване на влажността на въздуха, зеленината расте отново.

Ако осигурите хладно зимуване или допълнително осветяване през зимата, такова падане на листа не се случва. Очевидно това обяснява разсейването в оценката на устойчивостта на растенията. Някой го смята за непретенциозен, добре понасящ сух въздух и липса на светлина, докато други, напротив, се оплакват, че сортът е придирчив към условията за отглеждане.

Внимание! Към момента има много форми и клонинги на Майер. Всъщност те понякога се държат по различен начин при подстригването. Това трябва да се вземе предвид при въвеждането на „китайците“ във вашата колекция.

И още един фактор не може да бъде пренебрегнат, когато се описва короната на този цитрус. Принадлежи към най-издръжливите през зимата членове на семейството, възрастните екземпляри могат да преживеят кратък спад на температурата до минус 10 ° C!

Сорт лимон на Майер

Цъфтящи свойства... Ремонтантна разновидност, има до четири цъфтящи вълни на сезон! Както вече беше отбелязано, дори разсадът цъфти необичайно рано, а на резници плодовете могат да залегнат за два сезона. Вярно е, че на тази възраст те са нежелани по клоните.

Важна характеристика е, че пъпките се появяват на младите издънки през текущата година. Те, подобно на цъфналите цветя, имат чисто бял цвят, въпреки че някои линии все още се различават по едва забележим, лилав или синкав оттенък. Цветята са малки, около 3-4 см в диаметър, много ароматни.

Интересно! Приятната миризма на тези цветя има вълнуващ ефект върху много хора.

Пъпките са разположени в короната по различни начини. Синглите преобладават, но често образуват малки съцветия.

Описание на плодовете... Плодовете на Майер лесно се различават от всички останали представители на вида. Те са малки, със средно тегло от 80 до 120 грама, почти кръгла форма. Цветът им е необичаен - ярко жълт, по-скоро дори оранжев. Прилича много повече на цвета на портокал. Помните ли първата версия за произхода на сорта? Цветът на плодовете го демонстрира перфектно!

Сорт лимон на Майер

Кожата е тънка, лесно се отделя от пулпата. Повърхността е гладка, лъскава, лишена от характерна грудка.

Растението се характеризира с повишена ранна зрялост, понякога от пъпка до узрял плод преминават само 8 месеца. Недостатъкът му е ниската транспортабилност.За да компенсират по някакъв начин, плодовете се берат леко неузрели, по-късно те могат да узреят.

Важно! Често потребителите отбелязват прекомерната киселинност на плодовете. Вероятно мнението се е формирало именно от дегустацията на недостатъчно узрели екземпляри. Истински узрелият Майер е много сладък; това е може би най-сладкият от всички лимони и може безопасно да се яде без захар.

Други забележителни характеристики:

- Пулпът е необичайно сочен, теглото на сока понякога е повече от 51% от теглото на самия плод.

- Цветът на пулпата е жълтеникав, като оранжев. Пулпът е нежен, ароматен, състоящ се от 6 - 10 филийки.

- Повечето потребители отбелязват необичайния вкус на плодовете. Трудно е да се изрази с думи, най-често казват - „нещо не е лимон“. Във всеки случай, заедно с приятна, деликатна сладост, има и лека, изискана нотка на горчивина.

- Вътре в пулпата винаги има много семена. Обикновено са около дузина от тях, но има и повече.

- Повишен добив. Добрите екземпляри понякога са просто осеяни с малки оранжеви плодове.

Обобщаване

Когато описвахме нашия герой, често използвахме думата „необичаен“. Всъщност лимонът на Майер се откроява сред другите сортове. Забелязали ли сте, че дори думата „лимон“ липсва в латинското му име? Много експерти, биолози, както вече беше споменато между другото, обикновено предлагат да не се счита за такова. Но също така е невъзможно да се „залепи“ упорития за друг вид цитрус. Той е различен от всички останали - индивидуалист!

В Съединените щати, и не само там, той продължава да бъде популярна индустриална култура. Заедно с това си е спечелил репутацията на отлично закрито растение. Любителите на цветя харесват неговия добив, ранна зрялост, малък размер. Важно е също така клоните му да се вкореняват перфектно чрез резници. Вярно е, че не можете да го наречете лесен за грижи, той има свои капризи.

За да може Майер да расте успешно в къщата, е важно да му организирате хладна зима с относително влажен въздух. Това може да бъде например неотопляема, но изолирана лоджия. В идеалния случай вътрешната температура по това време на годината е между 5 - 12 ° C.

През лятото е важно изобилието от светлина, а също и леко висока влажност. Ще бъде чудесно, ако собственикът успее да занесе саксията с дърво в градината или поне на открит балкон, предпазвайки екземпляра от суровата слънчева светлина.

Ако му създадете такива условия, лимонът на Майер със сигурност ще благодари на собственика с обилна реколта и великолепна декоративна гледка!

4 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Елена, Самара
преди 3 години

Опитах няколко пъти да отглеждам стайни лимони - купих си плодоносни дървета, но растенията бяха капризни и вкусът на плодовете никак не ме устройваше. Вече реших, че добрите лимони не растат вкъщи, докато не се запознах с лимона на Майер - те ми дадоха клонки за присаждане - присадиха в дивата природа лесно и бързо, мисля, че това е така, защото сортът принадлежи на диви (естествени) растения и е способен бързо да се адаптира към новите условия на отглеждане. Също така мога да кажа, че лимонът на Майер понася добре течения (стои на моята хладна перваза на прозореца), не е придирчив към влажността на въздуха - не отделя листа, пъпки и яйчници, цъфти сравнително рано (моят цъфна през 3-та година) - той цъфти постоянно, плодовете се връзват добре без допълнителна стимулация. Но: той много обича да "яде" (освен торове, извършвам обработка на почвата с препарати с бор или желязо, понякога го разливам с разтвор на манган), растението изисква честа и силна резитба.Не стандартизирам количеството яйчници - подхожда ми, когато има много плодове и те са с малки размери - така узряват по-бързо и лимоните бързо се ядат, но не се съхраняват много добре.

Ярослав, област Воронеж
Преди 2 години

Лимонът на Майер не е хибрид на лимон и портокал (-: Ако обикновеният лимон е хибрид на горчив портокал (портокал) и лимон, тогава лимонът на Майер е хибрид на сладък портокал и лимон. Това е , това е отделен вид, образуван в резултат на независима хибридизация.

хеттрик
Преди 1 година

хибрид не е хибрид. вие ще решите

Елена Москва
Преди 1 година

Чувам иглолистни нотки в аромата на лимона на Майер.

Домати

Краставици

Ягода