• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт лимон Майкоп

Майкоп принадлежи към онези сортове, които обикновено се наричат ​​"народни". Специалистите не са работили по тяхното създаване (поне по време на появата им), те не са придобили широка международна слава, оставайки популярни сред любителите-производители на цитрусови плодове в постсъветското пространство.

Как се появи сортът?

Изглежда работата по този сорт е започнала в началото на 20-ти век, в царска Русия. Още тогава, в южните райони на империята, отглеждането на лимони във вана става популярно, повечето от които идват тук от Закавказието и Турция.

Сорт лимон Майкоп

Многобройни домашни производители на цитрусови плодове експериментираха неуморно, като сееха плодови семена и чакаха разсадът да даде плод. Това е дългосрочен бизнес, който изисква много години и голямо търпение. От получените плододаващи диви животни бяха избрани най-интересните, обещаващи, като от тях беше взет и семенен материал.

Това продължи много десетилетия, докато в средата на 60-те години на миналия век не стана ясно: всъщност в региона беше създаден нов сорт лимон! Наречен е на географска основа - Майкоп.

Описание на сорта

Историята по-горе обяснява защо този лимон няма индустриална стойност. Първоначално е създаден „с око“ върху съдържанието на контейнера в стаите. Въпреки разширяването на много отлични чуждестранни сортове, Майкопски не се загуби, не се отказа от позициите си, въпреки че сега е по-малко популярен, отколкото преди. Но в колекциите на ентусиасти, особено в Южна Русия, той често присъства.

Характеристики на короната... Поради факта, че селекцията на сорта беше разтегната във времето и като че ли „замъглена“, се появиха няколко вида или клонинги на Майкоп с очевидни външни разлики. По-специално, това се отразява във формата на короната, тя може да бъде от два вида:

1) Стандартни дървета с красива, симетрична корона. Клоните са разположени полу-вертикално, те са здрави, лишени от тръни. Височина на короната от 1,5 до 2 метра.

2) Храст, състоящ се от няколко стъбла. Резултатът е рохкава, добре облистена корона, която също няма бодли. Клоните са склонни да растат или хоризонтално, или дори насочени надолу.

Листата на този цитрус са силни, тъмнозелени на цвят, с восъчен блясък. На екземплярите от "стандартната корона" те имат назъбвания по краищата, на "храстовата корона" краищата на листната плоча са почти равномерни.

Специална особеност е фактът, че на дървото растат много малки клони-плодове, на чиито върхове се връзват плодове. Има повече такива плодни клони по растенията, които образуват храстова корона.

Екземплярите от този сорт са отлично адаптирани към условията на живот, издържат здраво на сух въздух и липса на осветление. Те могат да оцелеят през топлата зима, въпреки че все още предпочитат, както всички лимони, зимна почивка при ниски температури.

Блум... Цветята се появяват предимно в края на зимата и през първата половина на пролетта. Разположени са върху плодови клонки в малки съцветия, по 3 - 5 броя. Пъпките са леко розови, понякога лилави. Венчелистчетата са бели, големи, със силен аромат. Малък брой цветя могат да цъфтят през лятото. Първият цъфтеж обикновено настъпва през четвъртата година от живота на растението.

Описание на плодовете... Майкопският лимон е известен с високия си добив. Най-добрите тръбни екземпляри са способни да произвеждат от 150 до 300 плода годишно! В същото време плододаването не намалява в продължение на 15 - 20 години.

Плодовете от този сорт са средно големи, със средно тегло около 130 грама.

Интересно! Клонингите със стандартна корона образуват по-големи плодове, но те са по-малко на брой. Храстовите форми са известни с изобилието си от плодове, но с по-малки размери.

Следните характеристики ще направят описанието на плодовете по-пълно:

- кората е груба, тънка, със силен, приятен аромат;

- цветът на кората е жълт, понякога със зеленикав, но по-скоро светъл нюанс;

- по време на узряването формата на плодовете се удължава, удължава, но до момента на пълно узряване може да се промени значително, като често стане много асиметрична:

- в края на плода има незабележим тъп зърно, практически лишено от джанта;

- добър вкус, но отстъпва на най-добрите домашни сортове.

По отношение на последното трябва да се каже, че вкусът на плодовете силно зависи от условията на задържане, както и от кой клон сте попаднали. Факт е, че за съжаление сортът напоследък се изроди, губейки своите стандарти. Многобройни резници и клониране, неконтролирани вливания на „нова кръв“, извършени без участието на специалисти, имат ефект.

Обобщавайки, можем да кажем, че най-добрите дървета от нашия сорт са отлични растения за домашно отглеждане, но те са малко и лимонът Майкоп се нуждае от намесата на професионални ботаници и животновъди.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода