• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Лимонов сорт Лисабон

Лимон Лисабон е широко разпространена индустриална култура в много страни, която заема големи земеделски площи. Не се счита за сорт за отглеждане на закрито, въпреки че се среща доста често в любителски колекции. Той принадлежи към групата на така наречените истински (нехибридни) лимони.

Лимонов сорт Лисабон

Произход

Много източници сочат американския произход на този цитрус и това е оправдано, но само частично. Самото име ни казва, че тук нещо не е наред: Америка и изведнъж Лисабон (Лисабон)?

Факт е, че както почти всички сортове цитрусови плодове, този сорт е дошъл на американския континент от Европа. По-точно от Португалия. Лимонът е изпратен в пристанището на Лисабон и в онези дни е било обичайно растенията да се наричат ​​с името, откъдето са дошли.

Историческият ход се състоя, вероятно през 1824 година. У дома, в Португалия, този цитрус се наричаше „Gallego“. Но американците обичат да променят всичко по свой начин, затова калифорнийските животновъди нарекоха госта от Европа Лисабон. Във всеки случай той е включен в каталога на Масачузетс през 1843 г. под това име.

Лимонов сорт Лисабон

Американците наистина направиха много работа върху португалския сорт. По-специално бяха създадени няколко клона от него, които са много разпространени в света, например „Frost“ и „Monroe Lisbon“.

Интересно! Не всеки климат се оказа „по вкуса“ на това дърво. И така, оказа се, че в Индия добивът му значително намалява, а продължителността на живота намалява.

Описание на сорта

Лисабон се е показал като един от най-устойчивите на суша сортове, освен това е способен да издържа на температури, които са доста ниски за лимоните. Плодоносно е, плодовете са силно транспортируеми. Тези качества го превърнаха в интересна индустриална култура. Почти една трета от лимоните в нашите супермаркети са от този сорт.

Лимонов сорт Лисабон

Корона характеристика... Дървото е мощно, голямо, бързорастящо. За отглеждането на закрито това е недостатък, а за индустриалните насаждения е предимство. Силните клони са плътно покрити с тръни, самата корона изглежда плътна, поради обилната зеленина. Листата са предимно широки, ланцетни, винаги с остър връх. Те имат силен, приятен аромат, който мнозина сравняват с цитрусов шампоан. Плътната „капачка“ от плътни, кожени листа позволява на дървото успешно да устои не само на ниски температури, но и на повишена топлина, силен сух вятър.

Цъфтящи характеристики... Лисабон е ремонтантна разновидност, способна да цъфти няколко пъти в годината. Цъфтежът започва бързо, вече на четвъртата, понякога дори на третата година от живота. За разлика от много други лимони, цветята са чисто бели, лишени от характерния антоцианинов оттенък. Цветята по клоните са разположени предимно единично или в малки съцветия. По правило до тях могат да се видят узряващи ярко жълти плодове, което придава на този сорт специален декоративен ефект.

Лимонов сорт Лисабон

Плодове... Наред с вече споменатата устойчивост на атмосферни условия, вкусът на плодовете направи Лисабон известен. Експертите смятат, че вкусът му е един от най-добрите в „лимоновата общност“. Пулпата има силна, подчертана киселинност, в същото време е приятна, нежна, богата на сок. Вътре в плода обикновено има 10 лобули, покрити с тънък филм, почти неразличим в устата. Вътре изобщо няма семена или има много малко от тях.

Плодова форма - от овална до елипсовидна, наситено жълт цвят. На върха винаги се вижда малък остър зърно. Изглежда, че е огънат, притиснат в плода от едната страна. Това е важен знак на нашия герой, по който е лесно да го разпознаем.Повърхността на плода е леко мазна на допир, има леко забележима грудка. Кората е тънка, лесно се отделя от пулпата.

Интересно! За това дърво е характерно, че плодовете се поставят предимно в гъстата корона, а не в периферията. Това предпазва плодовете както от пареща топлина, така и от ниски температури. В края на краищата Лисабон се събира два пъти годишно: през февруари и края на пролетта.

Теглото на плодовете обикновено варира от 120 до 160 грама, но понякога се срещат екземпляри до половин килограм. Едно възрастно дърво може да узрее около 150 плода на сезон, въпреки че у дома, разбира се, тази цифра е с порядък по-ниска.

Обобщаване

При отглеждане на цитруси на закрито, лисабонският лимон може да се използва, ако имате достатъчно място за неговата разпространяваща се корона. Най-добре е това да не е перваза на прозореца, а просторна зала, голям офис, светъл коридор. В допълнение, тази култура изисква голямо количество светлина и наличието на хладна зона за зимуване. Ако тези основни условия са изпълнени, дървото ще даде на собствениците щедра реколта от вкусни, ароматни плодове.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода