• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт лимон Курск

Kurskiy е разнообразие от домашна селекция. Преди това беше много популярен сред любителите на домашните цитрусови плодове, отглеждащи се в съветската страна. През последните десетилетия, до голяма степен благодарение на появата на нови чуждестранни хибриди, интересът към него е избледнял и сега рядко се вижда на нечий прозорец.

Как възникна този сорт?

Широко разпространено е схващането, че лимонът е отгледан през 1970 г. от любителя на домашните цитрусови растения Курск Анатолий Андреевич Фоменко. Тази версия беше изразена от известния популяризатор на отглеждане на цитрусови на закрито В. Дадикин в една от неговите книги.

Сорт лимон Курск

Няма съмнение, че авторът на сорта е посочен правилно. Възникват различия относно времето на появата на новите цитрусови плодове. Факт е, че през 1954 г. Фоменко публикува книга, наречена "Курски лимон", в която вече се споменава работата по нов завод. Формулировката в книгата обаче е структурирана по такъв начин, че да не е напълно ясно дали говорим за сорт като такъв, или имаме предвид определена колективна концепция: лимон от град Курск.

Във всеки случай днес знаем със сигурност: сортът Kurskiy наистина е създаден от Анатолий Фоменко чрез внимателен подбор и последващо специално отглеждане на разсад Новогрузински лимон, широко разпространен в Съветския съюз.

Как изглежда короната?

Външно нашият герой почти не се различава от своя родител - Новогрузински. Той има същата мощна, разперена корона, със здрави клони, снабдена с много тръни.

Важно! Трябва веднага да кажем, че това е и основният недостатък на сорта за поддържане на закрито. Независимо как отрязвате клоните, без значение как ги оформяте, с годините те растат настрани, короната се разпространява. Дървото е почти невъзможно да се постави на перваза на прозореца. Идеално е, ако имате отделно свободно пространство за този случай.

Листата са тъмнозелени, големи, по-тъмни от листата на "родителя". Те имат удължена форма, при която ширината е 2,5 пъти по-малка от дължината. По краищата се наблюдава леко назъбване.

Някои любители на цветята отбелязват, че ако разтриете лист от това растение в ръката си, се появява характерен аромат на лимон, в който обаче има лека нотка на мента.

Важна характеристика на сорта е повишената му устойчивост на сух въздух и липса на светлина. Тези качества, които са много ценни за домашно приготвените цитрусови плодове, са възникнали в резултат на факта, че са били отглеждани в семена в закрити условия.

Сорт лимон Курск

Интересно! Това растение принадлежи към най-устойчивите на студ лимони. Короната на възрастен екземпляр може да оцелее с краткотраен спад на температурата до минус 4 ° C.

Цъфтящи характеристики

Те също се различават малко от Новогрузински. Kurskiy е ремонтантна разновидност, способна да цъфти два пъти годишно - в началото на пролетта и през първата половина на есента. Цветовете му са големи, около 5 см в диаметър, предимно единични. Понякога образуват съцветия от 2 - 4 пъпки. Миризмата на цъфнали цветя е силна, приятна, те имат чисто бял цвят.

Цъфтежът настъпва относително късно, около четвъртата година след присаждането. В някои случаи е в състояние да цъфти през третата година. Леко забавеният цъфтеж е един от недостатъците на въпросното растение.

Описание на плодовете

Сортът е високодоходен, в домашни условия е способен да дава до три дузини плодове годишно (но говорим за най-добрите екземпляри). Първото майчино дърво на самия Фоменко за 14 години живот е отгледало около 8 сто плода!

Средното тегло на плодовете варира от 200 до 250 грама. Във всеки случай самият автор на сорта го е написал. В някои случаи теглото може да достигне половин килограм, но често - само 150 грама.Много зависи от условията, при които е отглеждана реколтата, как се развива самото дърво.

Плодовете са леко удължени, понякога леко крушовидни, със заоблен зърно на самия връх. Кората е тъмножълта на цвят, ароматна, почти лишена от горчивина. Други характеристики на плода:

- пулпата е сочна, ароматна;
- киселината не е силно изразена;
- кората е тънка, добре отделена от пулпата;
- повърхността е гладка, почти лишена от грудка;
- плодовете се съхраняват дълго време, имат висока транспортабилност.

Като цяло Kurskiy може да се припише на сортове, които са чудесни за отглеждане в стаи, при условие че в стаята има много свободно пространство.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода