• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт лимон Киевски едроплоден

Има сортове лимони, познати във всички страни, един вид „космополитни“. По правило това са стари, общоприети цитруси, включени в реномирани справочници. Но има и други, които могат да се нарекат „регионални“. Те са придобили популярност само в определени държави или региони и са почти непознати извън тях. Сред тях е киевският едроплод, нашият настоящ герой.

История на създаването

Според една от версиите този лимон е създаден през 1994 г. в Киев. Беше труден момент, след перестройката, когато всичко старо се разпадаше, а новото току-що се появяваше в противоречиви бързания. Популярен киевски селекционер и в същото време бизнесмен Анатолий Патий в книгата си „Лимон“ информира широк кръг читатели за създаването на нов сорт, който самият автор нарича „Киев едроплоден“.

Сорт лимон Киевски едроплоден

Патий пише, че е получил нов сорт, като е подбрал внимателно разсад от известния сорт Генуа. Авторът добавя, че полученото от него растение е отлично приспособено към живота в закрити условия, компактно и продуктивно. Като цяло той по всякакъв начин похвали своето въображение (не забравяйте, че Анатолий Василиевич беше и бизнесмен, който активно популяризира на пазара своите продукти от екзотични плодове, отглеждани в собствената му оранжерия).

По-специално, описанието съдържа фразата, че растенията от новия сорт образуват малки плодове с тегло около 200 грама. Този факт скоро обърка много експерти и любители. В края на краищата, първите дървета, получени от Патия, започнаха да дават плод до килограм и дори повече! Но добре познатата „Генуа“ никога не е имала толкова големи лимони в короната си! Освен това плодовете му, напротив, са с малки размери. Откъде са дошли такива гиганти от разсада му, макар и внимателно подбран?

Съмненията се засилиха, когато производителите на цитрусови плодове видяха листата на Киев. Те също малко приличаха на листата на Генуа, но изненадващо наподобяваха листните листа на друг широко разпространен сорт, "Пандерози". И в Пандероза, както беше известно, плодовете също са гигантизъм.

Следователно се появи нова версия: Киевски едроплод не е производно на Генуа, а един от клонингите на Пандероза, особено след като много от тях вече са известни. Ето как все още живеят тези взаимно изключващи се версии. Единият е от самия Патия; друга, алтернатива, от опонентите му, които самият автор нарича недоброжелатели.

Сорт лимон Киевски едроплоден

Описание на сорта

Характеристики на короната... Дървото е ниско, компактно, с гъста, красива корона. Листата са кръгли, те са толкова широки, че тази характеристика е може би основната разлика между сорта и другите цитрусови аналози. Те са плътни на допир, наситено зелени, прикрепени към къси дръжки. Короната се разклонява добре, има нужда от минимално формиране. Клоните са здрави, с много тръни.

Както в случая с Пандероза, киевският едроплод има проблем с растежа; вместо да увеличава размера на клоните, дървото започва да цъфти, като същевременно губи сила.

Блум... Лимонът цъфти обилно, няколко пъти в годината, докато цветята буквално покриват цялата корона. Между другото, това не се наблюдава в Генуа, но е типично за Пандероза. Цъфтежът започва бързо, понякога почти през първата година след вкореняването на резниците, което е много оценено от любителите на домашните цитрусови плодове. Цветовете са големи, ароматни, разположени по клоните както единично, така и в компактни съцветия. Друг положителен момент е високата степен на самоопрашване на цветята.

Плодове... Вече беше съобщено, че те са големи, със средно тегло от 600 до 800 грама, но често има екземпляри до килограм и дори един и половина! Външният им вид прилича на безформена круша. Кората е дебела, с подчертана грудка, има характерен, не съвсем лимонов аромат (характерен за цитроните). Вътре в плодовете винаги има много семена, понякога има повече от петдесет от тях на плод.

Интересно! Плодовете на киевския лимон могат да висят на дървото повече от две години! Ако не бъдат набрани навреме, ярко жълтата кора отново става зелена и плодовете „узряват“ допълнително.Този цикъл може да се повтори два до три пъти и всеки път плодовете стават по-малко вкусни.

Ако говорим за вкус, струва си да кажем, че много аматьори го смятат за посредствен, въпреки че има много положителни отзиви. Очевидно много зависи от условията на узряване.

У дома дървото обикновено отглежда само няколко плода, въпреки че в оранжерии и просторни леки зимни градини добивът се увеличава значително.

По този начин получихме описание, напомнящо на класическата Panderosa. Има разлики (например, нашият герой не губи толкова много листа през зимата, той е по-устойчив на сянка). Дори и противниците на Патия да са прави, трябва да признаем, че той е отгледал клонинг, по-добре адаптиран към закрити или оранжерийни условия от своя „американски родител“. И това, разбирате ли, е най-важното за истинския любител на домашните цитрусови плодове!

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода