• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт лимон Eureka

Eureka принадлежи към най-известните световни сортове, както промишлени, така и оранжерийни, закрити. Сортът е известен отдавна, особено развъдчиците на цитрусови плодове от Калифорния направиха много за популяризирането му. Въпреки широкото си разпространение, той е сравнително рядък в любителските колекции в постсъветското пространство.

Сорт лимон Eureka

История на създаването

Eureka, както много други цитрусови сортове, има своя собствена легенда. Сега е трудно да се каже доколко отговаря на реалността. Във всеки случай много от нейните моменти са останали наистина документирани.

Така че, най-вероятно прародителят на сорта е дошъл в Америка от Италия, около средата на 19 век. На една от плантациите край Лос Анджелис местни експерти са работили за подобряване на италианските плодове. За тази цел те засяха лимонови семена, за да изберат най-обещаващите дървета по-късно.

Сорт лимон Eureka

До 1858 г. те успяват да изберат едно от растенията с добри сортови и търговски качества. След около 20 години присадените му потомци се озоваха в ръцете на почтен специалист Томас Гарей. Той подобри сорта, умножи го и, използвайки своя авторитет, даде на новия сорт име - "Еврика Гарея". Скоро новият лимон се състезава с безспорния тогава лидер на американския пазар - сорта „Лисабон". Това беше до голяма степен, защото новото растение имаше редица отлични качества. Нека да поговорим за тях!

Интересно! Сред износа на промишлени сортове лимони Eureka се нарежда на първо място във всички страни с изключение на Италия.

Сорт лимон Eureka

Описание на растението

Короната е със среден размер (в помещения, обикновено не повече от 1,5 метра), тя се характеризира с увеличено разпространение. Факт е, че клоните на Eureka са тънки, увиснали, често висящи с върховете си. Като цяло си струва да се отбележи, че поради своята популярност сортът има много клонинги и сортове, понякога много различни на външен вид.

За информация! Има силно убеждение, че Eureka е била използвана от животновъдите за създаването на популярния лимон "Лунарио».

Сорт лимон Eureka

Клоните на този плод са почти лишени от тръни, върху тях има относително малко листа, те са с тъмен цвят, заоблени. Плодовете се образуват предимно в краищата на клоните, като ги огъват силно, което създава допълнително „плач“ за дървото.

Трябва да се отбележи, че през последните десетилетия пъстрата форма на нашия герой, разнообразен Eureka limon, беше много търсена в света на производителите на цитрусови плодове. Ценен е заради необичайните си, привлекателни листа и необичаен цвят на плодовете. От друга страна, размерът на плодовете и вкусовите характеристики значително отстъпват на „класическата“ Eureka.

Сорт лимон Eureka

Дърветата от нашия сорт са термофилни, те се страхуват от внезапни промени в температурата. Освен това лимонът е придирчив към нивата на влага и е податлив на нападения от вредители. Тези качества допринесоха за факта, че при отглеждането на цитрусови плодове на закрито се смята за доста причудливо.

Цъфтящи характеристики

Растението е ремонтантно, може да цъфти през цялата година. Цветята са големи, ароматни; при пъстри сортове пъпките са почти лилави. Цветята се поставят главно по краищата на клоните.

Сорт лимон Eureka

Описание на плодовете

Високият добив е едно от най-важните предимства на сорта! Дори у дома, разработеният екземпляр може да дава до осем дузини плодове годишно. В добрите оранжерии и на открито тази цифра ще бъде четири пъти повече!

Плодовете на Eureka имат средно тегло около 120 - 160 грама. Формата им е различна, от почти кръгла до продълговата, цилиндрична. На върха на плода винаги има зърно, разделено с едва забележима кухина.Формата на зърното също може да варира, като понякога е плоска или очевидно заострена.

Сорт лимон Eureka

Пъстра форма

Други характеристики на тези лимони:

- кожата е плътна, със средна дебелина, ярко жълта;

- на повърхността често се виждат малки канали, повърхностната текстура е пореста;

- висок вкус, плодовете се отличават с повишена киселинност, изобилие от сок;

- пулпата има леко зеленикав или жълтеникав оттенък, мека, почти лишена от семена.

- отлична транспортируемост, високо качество на съхранение.

Интересно! Както вече споменахме, плодовете от пъстри форми са значително различни. По-специално, те са на райета по време на узряването, с редуващи се зелени и жълти цветове. Пулпът им е наситено розов, докато сокът е безцветен.

По този начин Eureka е предимно индустриален сорт, поддържането на дома не е лесно. В същото време шарените форми са придобили популярност заради повишената си декоративност.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода