• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Генуа сорт лимон

Не толкова отдавна този сорт се смяташе за рядък, той беше включен в колекцията само на „напреднали“ производители на цитрусови плодове. Сега ситуацията се е променила, Генуа може спокойно да бъде причислена към обикновените лимони. Въпреки това все още се счита за сорт, с който е трудно да се справи начинаещият. Причината е повишеното търсене на осветление, известна капризност в грижите.

"Биография" на нашия герой

Генуа се оказа истински любител на движението! Има доказателства, че първите дървета от това растение са дошли в САЩ през 1875 г. от плантации в покрайнините на Генуа (Италия). Очевидно е бил известен на Апенините много преди тази дата, но американските животновъди са свършили добра работа по сорта, довеждайки характеристиките му до съвременните условия.

Генуа сорт лимон

Извършена е старателна работа в детските градини в Калифорния с участието на лимони от сорта "Eureka". Досега тези сортове са толкова близки, че понякога само специалистите могат да ги различат.

Случи се така, че още през 20 век подобрената Генуа дойде до цитрусовите плантации в Чили. Харесваше местния климат и почва: в Чили той стана по-компактен, облистен и устойчив на замръзване. И след подобни метаморфози той отново се завърна в Европа, но не без роднини като преди петдесет години, а като истински герой, с регалии и постижения.

Интересно! Запазена информация, че този цитрус е дошъл в Съветския съюз преди Втората световна война от Флорида.

Описание на сорта

И това дърво има много постижения! Нека само помним, че по вкуса си плодовете на Генуа се считат за едни от най-вкусните сред лимоновия сорт! Но - всичко е в ред.

Характеристики на короната... Дървото е доста слабо, въпреки че някои справочници го класифицират като средно голямо. В оранжерии и на открито расте до максимум три метра, в апартамент - не повече от един и половина; най-често растежът е ограничен до един метър.

Формата на короната е симетрична, компактна, почти не изисква формиране. Голям плюс е почти пълното отсъствие на тръни. Клоните са плътно покрити с големи тъмнозелени листа. Сред другите сортове, малцина могат да се конкурират с нашия герой в гъстотата на листата. Формата на листата е овална, яйцевидна, често ланцетна. Листата са прикрепени към клонките с къси дръжки, младите листа и върховете на растящите издънки са светло лилави на цвят.

Както вече споменахме, за да изглежда короната добре, дървото се нуждае от много светлина. В стаята Генуа расте успешно само на прозорци с ориентация на юг или югозапад.

Генуа сорт лимон

Описание на цветята... Традиционни за културата петцветни цветя, със среден размер, около 5 см в диаметър. Цветът на венчелистчетата отвън, както и цветът на неразцъфналите пъпки, е антоцианин (патладжан). Цъфтежът настъпва на 4 - 5 годишна възраст. Дървото може да цъфти няколко пъти на сезон. Като правило, на фона на гъста зеленина, можете едновременно да наблюдавате цветя, яйчници и узряващи плодове, което придава на сорта специален декоративен ефект.

Характеристики на плодовете... Генуа се счита за един от най-продуктивните стайни лимони. От възрастно дърво на плантации се събират до двеста плода! У дома такова изобилие не трябва да се очаква, но производителите на цитрусови плодове събират 20-30 плода от дърво.

Плодовете с тегло около 100 - 120 грама имат овална, леко удължена форма. На върха на лимона се вижда малко, остро зърно. Друга важна характеристика е наличието на едва различима оребрена шийка в основата на плода.

Цветът на кората е светложълт, понякога с едва забележимо зелено.

Интересно! Кората на този цитрусов сорт е лишена от характерна горчивина, има сладникав, приятен вкус и може да се яде с пулпата. От една страна, това е неоспоримо предимство. В същото време кората не се отделя добре от пулпата, което е търговски недостатък.

Вкусът на пулпата е приятен, сладникав, с типична лимонена киселина. Характеристика на сорта е наличието на плътен филм между резените.

Вместо епилог

По този начин Генуа може да се счита за отлично дърво за домашно развъждане.Търговската му стойност е намалена по две причини:

- Лоша лющене.
- Наличието на голям брой плътни филми вътре в плода.

Само в Чили и Аржентина сортът стана широко разпространен като индустриална култура.

Но, разбирате ли, горните аргументи не могат да се считат за недостатък за домашно отглеждане. В крайна сметка, повтаряме, плодовете на това дърво се считат за едни от най-вкусните! Освен това обожаваме ли лимоните на закрито заради вкуса?

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода