• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт цариградско грозде Розово 2

През последните години интересът към цариградското грозде със сигурност се е увеличил. Това се дължи на нови сортове с отлични характеристики. Но в същото време се отглеждат успешно доказани стари култури. Един от тях е Pink 2. Това е домашен сорт, отгледан през 1963 г. в Московската експериментална станция за плодове и плодове (сега VSTISP). Видът е вписан в Държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация през 1971 г., регионите за допускане са Централна (Московска, Тулска, Брянска, Рязанска, Владимирска, Смоленска, Ивановска, Калужка области) и Източносибирска (Красноярск, Транс- Байкалски територии, Иркутска област, Република Саха (Якутия), Хакасия, Тува, Бурятия). Сортът се препоръчва за аматьорско отглеждане, възможно е и индустриално отглеждане, но на плодородни почви.

Описание

Растението е средно голямо, храстът е полуразпространен и гъст. Младите издънки са зелени, не са космат, средно дебели, изправени, гъвкави. Дървесни, издънките стават дебели, със светлосива кора, изпъстрена с характерни удари по цялата дължина на издънката. Плододаването на цариградско грозде се случва на 2 и 3 годишни клони. Бодливостта е слаба. Бодлите са единични, дълги, но не дебели, тъмно оцветени, леко блестящи, растат перпендикулярно на летораста или надолу. Равномерно разпределени по цялата дължина на издънката. Пъпките в Pink 2 са малки, продълговати, растящи, притискащи към летораста. Листата на сорта са доста големи, зелени на цвят, разположени наклонено спрямо издънката. Повърхността е леко набръчкана, леко лъскава. Формата на листната плоча е трилопастна, централният дял е по-висок от страничните, лобовете са със заострени върхове. Зъбите са големи, тъпи. Страничните лобове са широко раздалечени, съединени; средните ребра на страничните лобове образуват остър ъгъл. Базалните лобове са слабо развити. Дръжката е дебела, с правилна дължина, основата на листната плоча е права. Следите на дръжките са заоблени. Четка едноцветна, рядко двуцветна. Цветето е голямо. Чашелистчетата са светлозелени, с розови ръбове, леко извити.

Плодовете на цариградско грозде са кръгло-овални, доста големи - 5 - 6 грама, максимално тегло - 10 грама. Чашката е кръгла, голяма, отворена. Цветът е розово-червен, тъмно червен, когато е напълно узрял. Кожата е доста плътна, с леко восъчно покритие, без пубертета. Вкусът е сладко-кисел, десерт. Оценка на дегустаторите - 4,9 - 5,0 точки. Семената са големи. Дръжката е със средна дължина. 100 грама суров продукт съдържа: разтворими твърди вещества 13,4%, общи захари 9,4%, титруеми киселини 1,7%, аскорбинова киселина 16,0 mg, Р-активни вещества 20,0 mg.

Характеристики

  • Pink 2 узрява в средно време;
  • Добивът, според Държавния регистър, е 100 - 120 кг / ха или 3-4 кг от храст. Според ВНИИСПК тази цифра е 11,1 т / ха или 5 кг храст;
  • по отношение на зимната устойчивост Държавният регистър дава средна оценка, в други източници се казва за високата способност на растението да издържа на комплекс от въздействия на околната среда през зимата;
  • имунитетът на сорта е доста висок - цариградското грозде има полева устойчивост на брашнеста мана, антракноза и септория;
  • благодарение на плътната обвивка на плодовете става възможно транспортирането на реколтата от Pink 2 на големи разстояния. Съхранението също е възможно, но в зависимост от необходимите условия на влажност и температура;
  • начинът на ядене на плодове е универсален. Десертните плодове се консумират в естествената им форма и се правят от тях висококачествени заготовки.

Агротехника

Сортът изисква висока селскостопанска технология. Мястото за засаждане е слънчево, почви с рохкава структура, силно плодородни. Без подхранване и достатъчно поливане не могат да се получат големи плодове.Изтъняващата резитба е задължителна.

Pink 2 е доста рядък сорт, който не се среща често в разсадниците. Всичко е виновно за трудностите при размножаването и високите изисквания към селскостопанската технология, по-специално за плодородието на почвата. Това цариградско грозде е ценено заради вкуса си, висок имунитет, самоплодност и добра зимна издръжливост.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода