• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт цариградско грозде Черен Негус

В модерна градина можете да намерите не само новостите при селекцията. Опитните градинари, като правило, отглеждат доказани сортове, които безопасно могат да бъдат наречени стари или ретро. Те включват цариградско грозде Black Negus. На територията на Русия, особено в Московска област, Ленинградска и Псковска област, тя е доста разпространена, въпреки значителната си възраст. Този дълъг черен дроб е създаден през първата половина на миналия век във Всеруския изследователски институт по градинарство на името на В.И. И.В. Мичурин. Европейските едроплодни цариградско грозде Anibut и американското багрено дърво са избрани като родителски форми. Най-ценното качество на дълголетия сорт е била и остава устойчивост на брашнеста мана. За съжаление нашият герой не е включен в Държавния регистър на развъдните постижения на Русия. Поради силната трънливост на клоните и дребния плод, сортът не влезе в производство, но послужи като отличен изходен материал за създаването на нови сфероустойчиви култури.

Описание

Растението е мощно и красиво, от 1,5 до 2 метра височина, до десетгодишна възраст може да нарасне още по-високо. Черният негус може да се използва като жив плет по границите на обекта. На шега градинарите го нарекли цариградско грозде от зъл съсед. Разстилащи се храсти, понякога широки до 3 метра. Издънките са мощни, силни, сводести, растат нагоре и отстрани, тръните са разположени във всеки междувъзлия по цялата дължина. Бодлите са много остри, дълги, единични, двойни или тройни, извити надолу. Листата на сорта са едри, три- или петлопастни, с леко късо влакнесто, нежно на допир, яркозелен цвят. Повърхността е тъпа, леко набръчкана. Краищата на зъбите са заоблени. Централното острие се издига над страничните; прорезите между остриетата не са твърде големи. Дръжката е дълга, тънка, безцветна. Съцветията се състоят от един или два средно големи цвята.

Плодовете на Черния негус са гладки, удължени, с крушовидна форма, малки по размер, с тегло 2,0 - 2,5 грама. Чашата е голяма, затворена. Кожата е мека, еластична, не дебела, но здрава, без пубертета, плътно покрита със синкаво восъчно покритие. В периода на пълна зрялост зрънцето е оцветено в тъмно лилаво, почти черно. В узрелите плодове венацията не се вижда. Вкусът е особен, сладко-кисел, много хора го сравняват с гроздето. Ароматът е силен, специфичен. Вкусът на цариградското грозде се оценява като задоволителен. Семената са средни по размер, кафяви на цвят. Отличителна черта на сорта е червеният цвят на пулпата и сока.

Характеристики

  • По време на плодния период черният негус навлиза 2 - 3 години след засаждането;
  • по отношение на узряването сортът може да бъде класифициран като средно сезонен. Растението цъфти през второто десетилетие на май. В зависимост от времето реколтата узрява през третото десетилетие на юли или през първото десетилетие на август;
  • добивът е много добър. Клоните на възрастен храст са просто осеяни с тъмни плодове, от едно растение могат да бъдат отстранени до 7,0 кг плодове;
  • добивът е стабилен, годишен;
  • имунитетът може лесно да се сравни с новите подобрени сортове. Нашият герой се противопоставя добре на главния враг на културата - брашнеста мана. Устойчив на септория, в годините на избухване на това заболяване лезията не надвишава 1,3 - 3,2%. Максималният резултат от лезия на антракноза е 4 (наблюденията са проведени в Мичуринск);

  • зимната издръжливост е много добра. Едно от добрите качества на това цариградско грозде е бързото му адаптиране към неблагоприятните метеорологични условия. В нечерноземната зона на Русия Черният Негус е признат за един от най-издръжливите през зимата (според наблюдения от 1964 до 1966 г.).След зимата на 1985 - 1986 г. в Мичуринск не са открити следи от замръзване на растението;
  • плодовете също имат отлична характеристика. Благодарение на здравата си кожа, те не се напукват въпреки неблагоприятните метеорологични условия, като продължителни валежи. Плодовете не се ронят от храста, узрялото зрънце може спокойно да виси на клоните до октомври;
  • периодът на продуктивен живот на цариградско грозде с подходяща земеделска технология може да надвишава 20 години;
  • начинът на използване е универсален. Плодовете могат да се използват естествено. Но нашият герой получи повече признание като оценка за технически цели, подходяща за обработка.

Засаждане и напускане

Засаждането на черния негус се извършва през есента (през септември) или през пролетта, преди да започне пъпкуването. Сортът не е особено взискателен към състава на почвата, но показва най-добри резултати при влагопропускливи и добре оплодени почви. За засаждане не забравяйте да отнемете слънчеви места, защитени от студени ветрове. На растение, засадено на сянка, реколтата ще узрее по-късно и качеството на плодовете ще се влоши. Кореновото мулчиране насърчава задържането на влага, привлича земните червеи, които поддържат почвата в насипно състояние и инхибира растежа на плевелите. Азотсъдържащите торове (урея) се прилагат в началото на пролетта, за да помогнат на растението да започне да расте по-бързо. По време на формирането на плодовете се използва органично вещество (лопен, разреден в съотношение 1: 5). Поливането се извършва, като се вземат предвид естествените валежи, като се избягва преовлажняването. Енергичен храст от цариградско грозде се нуждае от ежегодна резитба, за да контролира височината и удебеляването на растението. Сортът се размножава доста лесно - с помощта на наслояване.

Черният негус, въпреки че не е включен в Държавния регистър, е уважаван сред градинарите като надеждна и продуктивна култура. Бери заготовки се получават в красив богат червен цвят, независимо дали е компот или конфитюр. Виното е особено добро. Сортът е непретенциозен и устойчив на болести. Но все пак има някои недостатъци в неговите характеристики. На първо място, това е необходимостта от ежегодно подрязване на силно растящ храст. Бодлите затрудняват прибирането на реколтата и създават много неприятности. Въпреки че плодовете от цариградско грозде имат много положителни качества, размерът им е малък и например те не представляват стойност за търговска употреба.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Оксана, Твер
Преди 1 година

Бушът е наистина много едър, мощен, разпръснат. Може да се използва и като жив плет. Купихме разсад преди 4 години, но засега няма плодове. Може би, разбира се, това са особеностите на нашата ивица - района на Твер, друг участък край реката. Но се надяваме, че тази година храстът ще зарадва с плодове и те са много полезни.

Надежда, Иркутск
$ 9,99 преди 1 месец

Четох за трънливост (моята слабост)), за специфичен вкус (друг), за производителност (добре, вече е ясно) - това е, не мога! Поръчах го от частен колекционер, когото всички хвалеха като човек, при който преоценяването е невъзможно ... и получих нещо мощно, огромно, почти без шипове и с много големи (с добри череши) плодове с почти бял цвят. Вкусно. Нискодобивен и мразоустойчив - но не и Негус.
Така че мечтата не се сбъдна)))

Домати

Краставици

Ягода