• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Цариградско грозде берил

В електронното списание „Модерно градинарство“ за 2013 г. са публикувани изследвания на генетичната колекция от цариградско грозде в Южен Урал. Беше отбелязано, че за почти 40 години старателна работа е възможно да се създадат обещаващи сортове, които показват отлични характеристики. Сред тях - Берил, признат за един от лидерите по вкус и едроплод. Видът е получен в Южноуралския изследователски институт за отглеждане на плодове и зеленчуци и картофи в резултат на кръстосване Малахит и Nugget, автор - V.S. Илин. Това цариградско грозде е включено в Държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация през 1998 г. Райониран през Урал (Оренбург, Курган, Челябинск и Република Башкортостан) и Западно Сибир (Новосибирск, Томск, Тюмен, Омск, Кемерово, Алтай и Република Алтай), където при трудни условия разкрива своя максимален потенциал . Сортът е подходящ за хоби и индустриално отглеждане.

Описание

Височината на растението е средна, разпръскването е умерено, короната е чиста. Бериловият храст е гъст. Нарастващите дъговидни издънки са средно дебели, с надвиснали върхове. Кората има умерено антоцианиново оцветяване. Гръбначният стълб е незначителен. Бодлите са слаби, единични, насочени надолу, по-рядко нагоре или перпендикулярно на летораста, най-често разположени в долната част на летораста. Нулевите издънки са без тръни. Листата са големи, зелени, не са космат, меки на допир, с леко набръчкана лъскава повърхност. Листната пластина е гладка, има вдлъбнатина по централните жилки. Петрезно листо на цариградско грозде с дълбоки разфасовки. Средният лоб, издигащ се над страничните лобове, има заоблено удължено очертание със заострени върхове и допълнителни издатини. Централните вени на страничните лобове са свързани под прав ъгъл, по-рядко под тъп. Страничните дялове са широко раздалечени, върховете им са леко заострени. Базалните лобове са добре развити. Основата на листа е със среден размер, има широка триъгълна форма. Карамфилът на бериловите листа е голям, леко огънат. Дръжката е светло зелена, с нормална дължина и дебелина, леко опушена. Следите на дръжките са леко заоблени. Пъпките на сорта са с нормален размер, продълговато овални, кафяви, нарастващи отклоняващи се от издънката. Цветя на цариградско грозде, може да се каже, са големи, с форма на стъкло, ярки или средно оцветени. Съставете двуцветно съцветие. Чашелистчетата са отделни, широки, с правилна дължина, извити. Боядисано розово или бледорозово, понякога жълтеникаво зелено с розов оттенък. Яйчникът е гол, заоблен. Ножът е дълъг, тънък, леко опушен, зелен на цвят.

Бериловите плодове са доста впечатляващи по размер, понякога 2 пъти по-големи от черешите, относително едномерни, сферична форма. Обичайното тегло е от 3,9 до 9,2 грама (2,8 - 3,4 грама според Държавния регистър на сортовете). Кожата е тънка, без пубертета. Цветът е жълтеникаво-зелен или светло зелен, по-скоро дори белезникав, понякога се появява лек червеникав загар, жилките са ясно видими. Чашата е средно голяма, отворена или затворена. Целулозата от цариградско грозде е сочна, нискосемена - корелацията между теглото на зрънцето и броя на семената е само 0,24. Вкусът е добър, сладко-кисел, по-близо до десерта. Оценка на дегустаторите 5 точки (според Държавния регистър - 4,3 точки). Дръжката е дълга, тънка, зелена. 100 грама суров продукт съдържа: сумата на захарите - 8,0 - 9,85%, титруеми киселини - 0,52 - 2,2%, аскорбинова киселина - 17,2 mg.

Сортови характеристики

  • Активното плододаване в Берил започва 5 години след засаждането;
  • период на узряване - средно късен;
  • плодовитостта на цариградското грозде е висока, добивът е 8 - 10 кг от храст. Според ВНИИСПК средният дългосрочен добив е 10,3 т / ха, максималният е 33,3 т / ха, от 3,1 до 10,0 кг на храст. По време на сортовите опити от 1993 до 1997 г. в GSU на Барабински добивът е бил 92,2 c / ha, за 1993 - 1995 г. в Башкир - 84,4 c / ha (данни от Държавния регистър);

  • сортът е отгледан специално за неблагоприятни условия, поради което е обърнато повишено внимание на устойчивостта на замръзване. В това отношение Берил има с какво да се гордее - растението не се страхува от студове до -36 ° С, а според някои съобщения дори до -38 ° С;
  • сортът има добър имунитет, има висока устойчивост на брашнеста мана, плодово гниене. Но има данни за недостатъчна устойчивост на септория;
  • самоплодородието е високо - при естествено опрашване растението е в състояние да обвърже до 53,8% от реколтата;
  • устойчивостта на суша е нормална, цариградското грозде е в състояние да преживее кратки периоди на суша;
  • въпреки че кожата е тънка, тя има добра здравина, следователно плодовете могат да издържат дълготрайно транспортиране, без да губят своето представяне;
  • начинът на използване на плодовете е универсален. Благодарение на десертния вкус, както възрастни, така и деца с удоволствие ядат плодове в естествената им форма. Освен това можете да използвате реколтата за реколтата през зимата - конфитюр, плодове, настъргани със захар или в собствения си сок, конфитюр, мармалад, ликьор.

Засаждане и напускане

Разсадът от берил може да бъде засаден през есента, през септември, с очакването, че ще останат поне 2 - 3 седмици преди настъпването на стабилно студено време. Сортът е неизискващ към почвите, ще расте на глинести, пясъчници, глинести и песъчливи почви, най-важното е, че те имат подходяща структура (влаго- и въздухопропускливост, хранителна стойност). Мястото трябва да бъде добре осветено от слънцето. Определено отказвайте да засаждате цариградско грозде в студени, блатисти почви с висока киселинност - културата няма да расте в тях. Ако няма друго място, по-голяма яма за засаждане ще помогне да се коригира ситуацията, на дъното на която трябва да се положи дренаж и обемът да се запълни с подходяща почва. Останалата част от сорта не изисква специални грижи, той е стандартен за културата като цяло. През пролетта се извършва превантивно пръскане срещу болести и вредители, подхранването може да комбинира органични вещества и минерални торове, поливането трябва да бъде умерено, необходимо е подрязване.

Берилът е отличен зимоустойчив сорт за отглеждане в неблагоприятните условия на Урал. Това е много непретенциозно, затова е доста подходящо за начинаещ градинар. Ценен е заради големите си плодове, добив и вкус. Можете да берете цариградско грозде без страх - тръните са много малко и всички те са разположени в долната част на издънката. Недостатъкът е поражението на септория, и то в умерена степен.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода