• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода с мед

Медът е разнообразие от градински ягоди (ягоди) със средно ранно узряване. Един вид универсална употреба, която не се ремонтира. То е отгледано от американски специалисти през 1979 г. на място, наречено Honeoye, което се намира в Ню Йорк. В чест на града, в който е създадена и кръстена нашата героиня, обаче в Русия името Хоней, а не Хоноай, остана повече. „Родителите“ на тази ягода бяха сортовете Weibrant и Holiday. В Русия с официалното разпространение на сорта започнаха да се занимават служители на Федералната държавна бюджетна научна институция "Севернокавказки федерален научен център за градинарство, лозарство, винопроизводство", той се появи за първи път в страната през 90-те години. От 2006 г. растенията са преминали държавни тестове на сортови парцели, а през 2013 г. сортът е добавен в държавния регистър на постиженията на селекцията на Руската федерация. Одобрен за отглеждане в три региона на страната: Северен Кавказ, Централен, Централен Чернозем.

Растението е мощно, изправено, обилно листно. Листата са големи или средни, вдлъбнати, мъхести, средно сребристи и средно набръчкани, тъмнозелени, матови. Ръбовете на листната плоча са назъбени, зъбчетата са тъпи, широки. Средният лоб на листа е овален. Дръжката на средния лоб на листната плоча е по-дълга от страничните. Формирането е средно, самият мустак не е дълъг. Цветовете са двуполови, ягодите не се нуждаят от допълнително опрашване. Съцветието е полуразпростиращо се, състои се от множество големи, неразвити бели цветя. Чашката на цветята е средна, мъхеста. Дръжки със средна дължина, дебели, разположени под нивото на листата или наравно с тях.

Медовите плодове са доста големи, имат правилна конична форма с добре очертана шийка. Кожата е тъмночервена с блясък. Пулпът е червен, много плътен, сочен, слаб аромат, практически липсва. Achenes са светложълти, плитко притиснати в пулпата. Зрънцето има хармоничен сладко-кисел вкус, като преобладава непълно зреещата киселина. Много градинари отбелязват, че горчивината често присъства във вкуса на тази ягода, тя е особено изразена с грешки в земеделските технологии. Като цяло сортът има особеност - най-добрият вкус се появява само когато плодовете са напълно узрели, както се вижда от пълното оцветяване на плодовете в тъмночервен цвят. В неузрялото зрънце върхът има светъл цвят, докато вкусът на такъв екземпляр оставя много да се желае. Целулозата съдържа: сухо вещество - 6,2-9,2%, захар - 4,7-7%, аскорбинова киселина - 42,7-87,1 mg / 100g, витамин Р - 72,3-127 mg / 100 g, витамин С - 67,6 mg%.

Ягодите за универсална употреба могат да се отглеждат както на личен парцел за лична консумация, така и на големи площи за продажба. Плодовете са плътни, следователно те перфектно понасят транспортирането, освен това лесно се отделят от дръжката без повреди, остават сухи и много красиви. Пресните плодове могат да се съхраняват до 3 дни без загуба на продаваемост и вкус. Плодовете са добри пресни, но са най-добри за преработка. Трябва да се спомене един нюанс. Първоначално медът е бил отглеждан за производство на високодобивен сорт с плодове, които могат да бъдат преработени в промишлен мащаб. Следователно вкусът на нашата героиня трудно може да се нарече изключителен. В допълнение, събирането на неузрели плодове често се извършва на големи насаждения, така че те навлизат на пазара в състояние, когато все още не са успели да формират ярка вкусова палитра с достатъчно сладост.

Средното тегло на ягодите при първата реколта е 20,2 грама, при интензивно отглеждане, както и в затворен терен - около 30 грама. Отделните екземпляри могат да тежат до 45 грама. При следващите реколти теглото на плодовете постепенно намалява, но не пада под 16 грама. Според резултатите от държавните тестове на сорта, средният добив е над 105 c / ha.Според оригинатора показателите за добив могат да достигнат 12-15 тона на хектар площ. От едно растение се оказва, че събира около 400-500 грама плодове.

Медът има доста кратък период на плододаване, дава цялата реколта за около три реколти. Сортът е средно ранен, началото на узряването настъпва през второто или третото десетилетие на май. Плодовете узряват заедно, което е много удобно, особено за тези, които отглеждат ягоди за продажба. Цъфтежът продължава около петнадесет дни, освен това започва доста рано, поради което сортът не е особено подходящ за отглеждане в северните райони. По принцип растенията имат добра зимна издръжливост, но пъпките и цветята могат да бъдат много силно повредени по време на пролетни студове. По този начин, ако решите да отглеждате тези ягоди в неподходящ регион, трябва да се погрижите за добър подслон. В оранжериите и оранжериите ранният цъфтеж няма да е проблем. Активното формиране на мустаци започва в средата на юни, от този момент е необходимо да се обърне внимание на нормирането на броя на мустаците. Не забравяйте, че те поемат много храна и ако искате да получите повече големи плодове, тогава те трябва да бъдат премахнати своевременно.

Ягодите са издръжливи, практически не се увреждат от зимните размразявания. В безснежна зима растенията могат да издържат на температури до -15 ° C, но подслонът е силно желателен. С обилно количество сняг, Khonya се чувства чудесно дори в много студени зими. Сортът също има добра толерантност към суша и топлина. Има обаче отзиви, че плодовете често се пекат на слънце, особено ако има много от тях и листата не ги покриват достатъчно от слънчевата светлина.

Сортът е доста придирчив към плодородието на почвата, показва най-добър добив на почви, богати на хранителен и минерален състав. Тази ягода е идеално адаптирана в Краснодарския край и регионите на Северен Кавказ, именно в тези райони е в състояние да покаже най-добри резултати. Но в други, по-малко подходящи за нея области, тя може перфектно да пусне корени. Ще трябва обаче да се постараете много, за да получите много вкусни плодове. По-долу е даден малък списък на агротехническите характеристики на отглеждането на мед.

  • Инициаторът предоставя препоръки за модела на засаждане: 70-90 × 25-35 см с едностранно, 70-100 + 30-40 × 25-35 см с двустранно.
  • По-добре е да засаждате растения на слънчево място. При липса на светлина плодовете ще бъдат по-малки и вкусът им значително ще се влоши - ще преобладава киселинността и дори горчивината.
  • Сортът е особено взискателен към минералния състав на почвата, така че първо трябва да обърнете внимание на торенето с микроелементи. Ще бъде достатъчно да нанесете тор два или три пъти. Растенията се отличават с бързо пролетно развитие, затова е препоръчително да се извършва не само кореново, но и листно подхранване. Тази техника позволява на ягодите да получат по-бързо нужните им хранителни вещества.
  • Медът много зле понася наводнената почва, но липсата на влага засяга болезнено растенията. Най-доброто решение би било инсталирането на система за капково напояване. Като цяло вкусът на плодовете силно зависи от оптималното ниво на влажност на почвата. При липса на влага, както и при излишък от нея, плодовете ще бъдат по-кисели, а понякога и с горчивина.
  • Насаждението трябва да се подмладява на всеки 4-5 години. Ако това не бъде направено, ягодите ще станат по-уязвими от болести, а плодовете ще станат забележимо по-малки и ще придобият грозни форми.

Сортът е силно устойчив на болести по листата и има средна устойчивост на заболявания на кореновата система. Градинарите забелязаха, че растенията са склонни към увреждане от вертикалното увяхване, в дъждовните сезони те могат да бъдат засегнати от брашнеста мана. Нашата героиня е умерено устойчива на вредители.

Струва си да се направи равносметка. Медът е голямо разнообразие с много потенциал.Той е един от най-разпространените в Европа. Той е особено търсен сред големите селскостопански комплекси, които отглеждат ягоди в индустриален мащаб. Въпреки това, нашата героиня има свои собствени характеристики, които често не се харесват от обикновените летни жители. Това е причудлива грижа и взискателност към плодородието на почвата и ранен цъфтеж (това наистина може да се превърне в сериозен проблем в някои региони). Но основното е доста особеният вкус на плодовете. Но въпреки това трябва да се каже, че при подходяща земеделска технология и прибиране на плодовете на етапа на пълна зрялост вкусът на сорта е много добър. Също така си струва да се спомене, че този сорт е по-скоро предназначен за ранно продаваемо производство и напълно оправдава своята цел. Що се отнася до вкуса, всеки има различни предпочитания и е възможно да се каже точно колко е вкусен Хоней само след лична дегустация.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Елена, Киев
Преди 2 години

Отглеждам тази ягода от 5 години - оценявам я за ранна приятелска реколта. Расте в район, където слънцето е от обяд - поради това е по-влажно, отколкото на други места. Ягодите са големи, плътни, зрънцето хруска малко, особено първите, когато се берат 2 - 3 дни преди пълно узряване. Отглеждам само за храна. Водя две легла на разстояние 60 см. В пътеката правя плитка канавка, където през лятото изхвърлям органични вещества и кося трева, като я поръсвам със земя. За няколко години се образува отлична почва, в нея пускам мустаци и премахвам стари храсти. Така леглата ми „пълзят“ на всеки три години.

Жана, Толиати
Преди 2 години

Този сорт градински ягоди е един от любимите ми. Храстите растат големи, има много плодни шишарки - има много плодове, те узряват дълго време и практически не се свиват. Вкусът е отделна "песен": плодовете от тази култура никога не трябва да се берат незрели - те губят много вкус и сочност, но дори на етапа на пълна зрялост остават плътни и могат да лежат на хладно място няколко дни, идеален за замразяване или обработка ... Не съм съгласен с предишния коментар - колкото по-дълго Медът расте на едно място, толкова по-обилно получавам реколтата (първото засаждане продължи 7 години - градината трябваше да бъде преместена на 8-ма година по „технически причини“). И също така мога да кажа, че храстите понасят добре зимата и в случай на замръзване бързо се възстановяват. Много съм доволен от разнообразието.

Домати

Краставици

Ягода