• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Скала

Скалата е непоправим къснозреещ сорт градински ягоди (ягоди) за универсална употреба. Появил се на пазара през 2019 г., се счита за много обещаващ за индустриално и аматьорско отглеждане в райони с рисково земеделие. Отлична новост бе получена в Италия от известния частен селекционер Франко Зенти, който се занимава със създаването и отглеждането на различни сортове градински ягоди, подходящи за отглеждане в напълно различни климатични условия. Сред обещаващите новости, произведени благодарение на работата на този животновъд, също може да се подчертае Малго, способни да растат в континентален климат, в планински райони. Характеристика на нашата героиня е повишена устойчивост на замръзване и зимна издръжливост, отличен имунитет, ниска чувствителност към лоши метеорологични условия през сезона и, разбира се, висок добив и вкусен вкус, съчетани с отлично представяне на плодове.

Растенията са мощни, разпространяват се. Узулацията е умерена. Листата са големи, светлозелени на цвят. Дръжките са силни, мощни, многопримиални, разположени на нивото на листата или по-високо, под тежестта на плодовете, които са положени на земята. Ягодовите цветя са много големи, бели на цвят.

Плодовете са големи и много големи, хомогенни и изравнени в общата маса, едно към едно. Формата на плодовете е правилна, ширококонична, сортът е много стабилен спрямо формата и размера на плодовете - реколтата е едномерна, гиганти и плодове с неправилна форма са изключително редки. Кожата е плътна, яркочервена с оранжев оттенък, с красив интензивен лъскав блясък. Реколтата не губи отличния си външен вид по време на транспортиране и съхранение, като същевременно поддържа наситеност на цвета и привлекателен блясък. Achenes са жълти, малки, дълбоко потънали. Месото в контекста на светлочервен цвят, плътно, но не твърдо, месесто, сочно.

Скалата има отличен вкус, плодовете са много сладки, с богато небце, допълнени от отличен аромат на ягоди. В момента има малко отзиви за този сорт, но тези, които вече са опитали плодовете му, силно хвалят новостта за невероятната му сладост. Все още трябва да се отбележи, че ягодите могат да се показват по различен начин в различните региони, така че конкретни заключения могат да се направят само от личен опит.

Реколтата е гъвкава в употреба, плодовете са особено добри за консумация в прясно състояние и декориране на десерти. Поради шикозния си външен вид, пригодността за транспорт и съхранение, тези ягоди се считат за идеални за употреба за продажба на пресен пазар, дори могат да станат едни от лидерите в късния сегмент на ягодовия асортимент. Плодовете отлично понасят замразяването, не се разпространяват при размразяване, те също са идеални за преработка в конфитюр - те не "пълзят", запазват отличен външен вид. Много рускоезични източници наричат ​​този сорт един от най-добрите за обработка. Но не забравяйте, че прясната реколта също е великолепна.

Плодовете могат да тежат до 50 грама, в момента няма информация за средните стойности през сезона. Скалата обаче има изключително висок добив от първокласни плодове, на базата на които може спокойно да се предположи, като се започне от европейските стандарти, че средното тегло на плодовете през сезона за тази ягода е около 25-30 грама. Но във всеки случай това все още трябва да се провери. Някои рускоезични източници заявяват, че в края на плододаването плодовете стават по-малки, но тази информация се различава значително от твърденията на чуждестранни автори. Истински търговски сорт, той вече се е утвърдил като много стабилен, с висок добив от първокласни плодове през целия сезон, така че не бива да греши с разпадащи се плодове.Като цяло в момента има много противоречива информация поради скорошната поява на сорта на пазара, така че не бива да правите окончателни заключения без личен опит в отглеждането на тази ягода.

Новостта е високодоходна, способна да измести гъсто улегналите лидери от късния сегмент на асортимента. В момента има много малко конкретни цифри, но декларираният потенциал на ягодите е много висок - 1 кг плодове или повече от едно растение. Сортът се отличава с дългосрочно стабилно плододаване, докато плодовете узряват заедно, реколтата не се разтяга, което е много удобно за търговско отглеждане. Поради имунитета си срещу лоши метеорологични условия, нашата героиня се гордее със стабилност от година на година, въпреки че това също трябва да бъде проверено.

Ягодите узряват на по-късна дата, за съжаление в момента няма конкретика. Може би в региони със силен студен климат Скалата ще се покаже като много късно. Също така няма информация за препоръчителните региони за отглеждане, но новостта се позиционира като сорт, който може да расте в рискови райони за земеделие, в много студени райони. Сортът е страхотен в континентален климат. Инициаторът обещава висока зимна устойчивост и устойчивост на замръзване на растенията, но отново трябва да се провери. Вече има някои отзиви за стабилността на ягодите при лоши метеорологични условия - ягодите се показаха перфектно в студено и дъждовно лято, без да намаляват показателите за добив и без да губят качеството и вкуса на плодовете. Някои източници също съобщават, че плодовете на този италианец не се пекат на слънце.

Имунитетът на сорта е отличен, наличните отзиви потвърждават това с възхищение. През студеното и влажно лято податливостта на растенията към болести не се увеличава, плодовете не гният. В момента новостта има добър имунитет срещу заболявания на листния апарат. Скалата се препоръчва за отглеждане на открито, в тунели и оранжерии. Според някои чуждестранни източници може да се отглежда и при контролирани условия в контейнери. Италианската компания New Fruits, която е притежател на патент за този сорт в Европа и Швейцария, декларира годността на този сорт за отглеждане в торби. В селскостопанската технология ягодите не са особено взискателни, те също нямат предпочитания към почвите. Но, разбира се, колкото по-добри са условията за отглеждане, толкова по-голяма реакция може да се очаква от растенията.

Rock е много обещаващ нов продукт в късния сегмент, обещаващ да изтласка утвърдените лидери. Особено голям потенциал й се обещава в областите на рисковано земеделие. От недостатъците на сорта в момента може да се отдели само много скромно количество информация и рецензии за него, както и противоречия в изказванията на рускоезични и чуждестранни източници. Е, струва си да се опитаме да отглеждаме тази ягода, за да се убедим във всички нейни предимства от личен опит и евентуално да открием недостатъците.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода