• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода Сан Андреас

Не толкова отдавна, американски сорт неутрални светлинни часове (ремонтант) Албион буквално обърна отношението към ягодите като сезонно зрънце и начините за отглеждането му. И сега, след известно време, когато всички недостатъци на „американеца“ бяха изяснени, градинари и фермери очакваха с нетърпение появата на нов неутрален, така да се каже, „подобрен“ Албион. И накрая той навлезе на нашия пазар. Но дали се е превърнал в наистина достоен заместител и обещаващ избор за отглеждане в Русия - това ще бъде обсъдено по-долу.

История на създаването

Неутралният сорт дневна светлина San Andreas е отгледан през 2001 г. от животновъдите Дъглас У. Шоу и Кърк Д. Ларсън. Сортът Albion и номерът Cal 97.86-1 бяха пресечени. Получените растения са номерирани под Cal 1.139-2 и са засадени в Калифорнийския университет в Волфскил Експериментална овощна градина близо до Уинтърс. На същото място през 2002 г. е получена първата реколта, след което е извършено безполово размножаване с помощта на розетките, образувани върху мустаците, които дават ягоди. След подбора и тестването на „новостта“ беше присвоен номер CN223, а по-късно, когато започнаха директните продажби на разсад, му беше дадено името San Andreas. Това е името на селище и резервоарно езеро в Калифорния, както и на 1300 км дълъг трансформационен разлом между Тихоокеанския и Северноамериканския плочи, минаващ по крайбрежието през щата Калифорния. През 2005 г. сортът е тестван в Изследователския център за ягоди в Уотсънвил, Центъра за изследване и разширяване на Южното крайбрежие. След като учените се убедиха, че сортовите признаци са фиксирани и запазени по време на следващите репродукции, процедурата по регистрация започна и тестването на ягоди за различни параметри продължи. И през 2008 г. е получен първият патент, валиден до 2028 година. Сан Андреас е официално собственост на Калифорнийския университет, САЩ.

Описание

Растението е енергично, но средната височина е 25 см, а ширината е 32 см, храстът е среднолистен, относително компактен. Самите листа са големи, умерено космат, назъбени, наситено зелени, по-тъмни в началото на сезона, отколкото през следващите месеци. Дръжките на сорта са мощни, цветята по тях са големи, разположени над листата. Цветните дръжки държат зрънцето, когато още не е узряло, и след това потъват под тежестта им. Въпреки че по принцип все още не сме срещали ягоди с големи плодове, в които стъблата на цветята могат да държат узрели плодове. Това може да се открие само при ягоди с малки плодове и земни червеи. Мустаците от Сан Андреас дават среден брой, но са мощни, розетките по тях са големи и при вкореняване бързо се развиват в пълноценно растение. Малък брой мустаци улеснява грижите и намалява разходите за труд, но ако целта е да се умножи плантацията, тогава трябва да отрежете дръжките, да откъснете самото цвете и да внесете торове с високо съдържание на азот.

Плодовете са вкусни, сладки, с аромат на ягода, сходни по вкусови характеристики на Албион, но без хрускането на "ябълката", месото не е толкова дъбово, по-сочно, кожата е здрава и еластична. Според автора на статията Сан Андреас леко губи от вкуса на родителя, той е по-наситен, така да се каже, „богат“.

Ягодовите плодове са наистина красиви, наситени яркочервени, понякога по-близки до червено-оранжеви, по-леки от Албион, с лъскав блясък. Те са големи и много големи, със средно тегло 25-30 грама, но често можете да намерите екземпляри с тегло 50-60 грама, особено в първите ранни пролетни реколти и есента от втората половина на септември, когато топлината вече е настъпила утихна. Плодовете са еднородни, подравнени, симетрични, удължено-конични, с по-заоблен нос от този на „родителя“. Когато плододава, Сан Андреас произвежда много висок процент първокласни плодове (90%).

Освен това формата и качеството на зрънцето се запазват през целия сезон на прибиране на ягоди, има висок процент на едномерни плодове (60-80%). Средната им дължина е 5,8 см, ширината е 4,4 см, съотношението на дължината към ширината е 1,3. Кухата част вътре в плода практически липсва, пулпът е оранжево-розов. Семената са средни, разположени на повърхността на плода или са леко вдлъбнати в него. Цветът на семките е от жълт до тъмночервен.

Вкусът и сладостта на плодовете остават на правилното ниво през целия сезон, дори и в неузрели полузелени зрънца (особено за късните есенни реколти). Също така, при дъждовно време и слаби студове ягодите остават твърди и запазват високите си вкусови характеристики. Умерената киселинност и добрият процент захар в плодовете допринасят за отличен вкус. Стойността на Brix (Brix - масова част на захарта) варира от 7 до 10 според резултатите от проучвания, проведени при различни температури, започвайки от + 20 °.

Транспортабилността и запазването на качеството на плодовете е на високо ниво, дори без охлаждане. Според тези показатели Сан Андреас е подобен на родителя си Албион. Сортът е отличен както за пазара на прясно, така и за преработка, замразяване, използван в готвенето. И разбира се, това е отличен начин за отглеждане както в летните вили, така и в полетата в индустриален мащаб.

Нека поговорим за интересни факти за добива. През 2005-2007 г. изследователският център на Южното крайбрежие в Уотсънвил проведе сравнителни изследвания на Сан Андреас и три други разновидности. Ягодовите разсад са предоставени от калифорнийски търговски разсадник. Те са засадени в земята на 15-16 октомври, но реколтата започва в началото на април и продължава до 8 октомври следващата година. Схемата на засаждане е двуредова, общият брой растения на площ от един хектар (един декар) е бил 17 300 парчета.

Масова твърдост на външния вид на реколтата

Име (грам / храст) (5 е най-доброто) (1 зрънце, грам) пулп

Аромати 3108 3,1 27,0 9,6

Диамант 2653 3,5 31,2 11,0

Албион 2461 3,9 30,5 11.1

Сан Андреас 3293 4,4 31,6 11,5

Нашият герой показва добри резултати през втората година, в сравнение с Албион, той е много по-устойчив на болести и вредители, по-специално на кърлежи. Кореновата му система е по-добре развита и следователно по-спокойно толерира прекъсванията при поливане (суша) и вероятността за пълно замразяване на ягодите през суровата зима намалява. И освен това, колкото по-добре се развива кореновата система, толкова повече тя осигурява хранене на самото растение, което влияе върху времето на настъпване на плододаването, качеството и количеството на плодовете.

Сан Андреас е подобен на други неутрални сортове по това, че ще цъфти, независимо от продължителността на деня, предвид подходящата температура и градинарски условия. Храстите постоянно образуват пълноценни здрави дръжки, от които могат да бъдат повече от 10 парчета наведнъж.

Нашият герой е много подходящ за отглеждане на открито, както и под прикритие. Счита се за един от най-добрите в своя клас за отглеждане в контролирана среда (оранжерия). Ягодите се адаптират много добре към различните условия на отглеждане в различните страни с различни климатични условия. Плододава успешно при условия на слаба светлина, подходящи за отглеждане през есенно-зимната циркулация в оранжерии с отопление и осветление.

Самите храсти на Сан Андреас са относително компактни, което прави възможно засаждането на повече растения на необходимата площ, без да им навреди. Това играе важна роля за продължаващия успех на вашата плантация. В крайна сметка различните сортове имат различни темпове на растеж и размера на вегетативната маса, това трябва да се вземе предвид при планирането на бъдещи насаждения. Тъй като когато растенията са удебелени, има голяма вероятност от сериозно увреждане на болестта и размерът на плодовете става по-малък. Оптималното разстояние между ягодовите храсти е 30-35 см и 50-100 см между редовете. Двуредова схема за засаждане е широко разпространена и ефективна - разстоянието между растенията в лентата е от 30 см, между лентите - от 30 см.В индустриален мащаб ширината между редовете е, разбира се, по-голяма; това се прави за улеснение на поддръжката и механизираната обработка с помощта на технология. По принцип разстоянието между редовете е от 1 метър.

Сега нека се опитаме да очертаем всички плюсове и минуси на американския сорт.

Според изследванията на Уотсънвил добивите от патенти достигат рекордните 3,3 кг на растение на сезон. Това са наистина отлични показатели и разкриват целия търговски потенциал на сорта. Плюс това, добрата новина е, че за този анализ на продуктивността и качеството на плодовете ягодите са отглеждани на открито, в поле от един хектар. Но, за съжаление, е възможно да се постигнат такива резултати, но в нашите условия, особено на открито, това е проблематично. Нямаме Калифорния, където Сан Андреас беше тестван, с липсата на зима според нашето разбиране. Също така, храненето и обработката се провеждаха ежеседмично за правилно хранене и развитие на растенията. Най-вероятно малко хора у нас ще се съгласят да използват торове всяка седмица и след това да ядат плодове. Но да постигнем у нас 1 кг плодове от храст и повече е вече реално.

Благодарение на гъстата пулпа плодовете могат да издържат на малки студове, а устойчивостта на замръзване на самите растения е на правилното ниво. До -20 ° С е възможно, но е нежелателно да се отглежда без подслон с агрофибър (лутрасил) за зимата.

Според патентни данни Сан Андреас е умерено устойчив на брашнеста мана, антракноза, вертицилиево увяхване, късна болест и листна болест. С подходящи земеделски практики ягодите са толерантни към паякови акари. Толерантен е и към ягодовите вируси, открити в Калифорния.

Нашият герой всъщност е устойчив на много болести и по-специално на „напастта“ на Албион - петна, дори и без третиране с фунгициди. Понякога петна могат да се появят особено на долните и старите листа, поради което, за да се поддържа здравето на цялото растение, е много желателно да се извършва санитарно почистване (премахване на болни и изсушени листа, както и презрели или изсушени плодове). Друг сорт е доста устойчив на кърлежа. Когато отглеждате Сан Андреас, можете изобщо да се справите без химикали, но няколко обработки на сезон с фунгициди и инсекто-акарициди никога няма да бъдат излишни, те само ще добавят сила на ягодите и ще имат положителен ефект върху последващото плододаване. Освен това, при спазване на нормите на консумация на лекарства по време на обработката, препоръчани от производителя и посочени на опаковката, обработката няма да причини практически никаква вреда на човешкото здраве, което е потвърдено от многобройни проучвания. Но често фермерите и освен това фермерите, обикновените летни жители буквално тровят растенията (а след това и хората, които консумират плодовете на тези растения) с огромен брой торове и химически средства, цинично надхвърляйки необходимите и препоръчителни норми и честота на обработките. Между другото, пламенните противници на химията също не бива да се отчайват - сега пазарът предлага най-широката гама от ефективни биологични продукти, например добре познатия и наистина добре работещ инсекто-акарицид Aktofit. Но е много важно да купувате лекарства от доверени продавачи и да наблюдавате срока на годност (за биологичните продукти това е особено важно), както и температурата на въздуха при обработката на културата. Ефективността директно зависи от това, тъй като при различни температури продуктите за растителна защита работят по различен начин.

Сан Андреас се нуждае от редовно и балансирано хранене под формата на коктейл от минерални торове и стимуланти. Подобно на всички разновидности на неутрална дневна светлина, ягодите харчат значително количество енергия за често плододаване и изваждат много микроелементи от почвата, поради което е необходимо допълнително подхранване за постигане на добри резултати.Редуването на използването на торове както под корена (поливане), така и върху листа (пръскане) е особено добро. Внасянето на изгнил оборски тор в почвата преди засаждането има много положителен ефект.

Безспорните предимства на Сан Андреас са красиво лъскаво зрънце, хомогенно, вкусно, ароматно, с отлични пазарни показатели, голям потенциал за добив, редовно плододаване.

От нюансите трябва да се отбележи необходимостта от ежегодно актуализиране на засаждането. Разнообразията от неутрални светлинни часове, в зависимост от целия сезон, бързо развиват ресурса си. И през втората година добивът и размерът на плодовете намаляват, вероятността да бъдат засегнати от болести става по-голяма вероятност и ягодите на практика престават да дават мустаци за размножаване. Ето защо, ако е възможно, по-добре е да актуализирате кацането по-често. Но такива сортове като Сан Андреас, някои оставят за втора година, при условие на добро "хранене". Очевидно няма да останете без плодове, но растението, разбира се, няма да покаже такива резултати, както през първата година на плододаване.

Има голяма вероятност от фалшифициране на разсад от нечестни продавачи, които, за съжаление, има много. И има достатъчно от тези, които отглеждат друг сорт, мислейки, че това е Сан Андреас, и съответно продават разсад, получен от тези растения. Затова не вземайте разсад от ягоди от никого на пазарите и т.н. Преди да купите, препоръчително е да разберете малко информация за детската стая, да прочетете отзиви за нейната работа.

В края на статията можете да добавите следното. Този сорт наистина е способен да ви зарадва с отлични плодове през целия сезон, така че го обичайте, грижете се за него и той ще ви възнагради за всичките ви усилия!

Автор: Максим Заречен.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Ипатова Алина, Удмуртска република, Воткинск
Преди 2 години

Сан Андреас расте в моята градина вече трета поредна година. Засаждането се извършваше от разсад и през първата година опитахме първата малка реколта. През следващите години ягодите растат добре и дават много плодове до късна есен. В края на октомври правим последното почистване, след което поръсваме храстите със смърчови иглички за зимата. Плодовете от този сорт са големи и вкусни, отлични както пресни, така и консервирани.

Краков
$ 9,99 преди 1 месец

Страхотна статия! благодаря

Домати

Краставици

Ягода