• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Мурано сорт ягоди

Рядко се случва, че при какъвто и да е вид ягоди, високите търговски характеристики и качества, така оценени от обикновените летни жители, са хармонично и без да се засягат един друг. И това е преди всичко вкусът и сладостта на плодовете. Много сортове имат наистина огромни плодове, отлична производителност, устойчивост на болести - но характеристиките на вкуса оставят много да се желае ... Или, напротив, вкусът е сладък и отличен, плодовете просто се топят в устата, но в в същото време те изобщо не са преносими, а понякога добивът накуцва. Съвсем различна ситуация за нашия герой - италианец, който основателно твърди, че става велик!

Кратка история на създаването

Мурано е отгледано през 2004 г. от италианските животновъди Микеланджело Леис и Алесио Мартинели в резултат на кръстосване на непатентовани номерирани сортове R6R1-26 и A030-12. От 2006 г. полученото растение е тествано в продължение на пет години в различни европейски страни с различни методи на отглеждане и метеорологични условия. Новата ягода е патентована през 2012 г. и принадлежи на Consorzio Italiano Vivaisti. Той е кръстен на голям остров близо до Венеция (Италия) - Мурано, който е известен в цял свят с производството на красиво художествено стъкло, наречено на свой ред Мурано.

Описание

Това е един от най-гъвкавите, вкусни и продуктивни сортове ягоди при неутрална дневна светлина. Отнася се за ремонтантни сортове с ранен период на узряване.

Растението е средно голямо, храстите са компактни и леко облистени, което осигурява по-компактна плътност на засаждане, а оттам и способността да се засаждат по-голям брой разсад в желаната площ. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на добива, без да се разширява площта на насаждението. Листата са с наситен зелен цвят, със среден размер, дръжките са разположени над тях, което улеснява визуалното откриване на плодовете по време на селекцията и значително улеснява това събитие. Цветовете на Мурано са големи, самоопрашващи се. Интересното е, че отнема около месец от момента, в който ягодите започват да цъфтят, докато плодовете узреят, което помага при планирането на графика за прибиране на реколтата. За разлика от някои неутрални, при които плододаването преминава на вълни, нашият герой образува цветя със завидна редовност. Той също така дава възможност да се контролира броят на пробите и времето им чрез подрязване на изникващи стъбла или откъсване на самите цветя. Но това е доста трудоемко и уместно само на малка площ от плантацията.

Плодовете са червено-оранжеви на цвят, красиво правилна конична форма, лъскави, еднакви, големи и тежки. Те веднага привличат вниманието с отлични характеристики на продукта. Рядко се случва сортът да се похвали с наистина висока дегустация. Мурано е един от тях. Плодовете са наистина богати на ягодов вкус, много сладки, ароматни, имат отличен баланс на захар и киселина, киселинността не се усеща дори в неузрелите плодове. Месото на ягодите е твърдо, но много сочно, без хрускане на "ябълка" върху месото и "дървесно" месо, както например известният ремонтант Албион, един от първите и наистина забележителни сортове на нашия пазар, който е родител на друг ягодов хит - Сан Андреас.

Средното тегло на мурановите плодове през сезона е 20-25 грама, но може да достигне до 35 грама. Според патентни данни средната дължина на плода е 4,3 см, ширината е 3,3 см. Семената са малки, практически не се усещат. Декларираният добив е 0,9 - 1,1 кг от растение.

Нашият герой е идеален за отглеждане както на открито, така и под заслони, в тунели и оранжерии (защитена земя). Освен това се показва достойно при условия на слаба светлина и е подходящ за късна есенна циркулация в отопляеми оранжерии.

Зрънцето е много лесно, плътно, транспортируемо, търговските му качества са най-добрите.Благодарение на това може да се събира дори в малки кофи и да се транспортира в тях до мястото на продажба, ако, разбира се, не е твърде далеч. И така, по-добре е да поставите плодовете в конвенционални пластмасови ботуши с капацитет от 0,5 и 1 кг. Друг плюс на Мурано е добра устойчивост на замръзване, устойчивост на топлина (плодовете не се пекат на слънце) и устойчивост на най-често срещаните болести по ягодите, по-специално на петна, както и на някои вредители. Кърлежите, толкова необичани от нас и причиняващи значителни вреди, до смъртта на растенията, са сред тях.

В крайна сметка бих искал да отбележа няколко важни нюанса.

  • Прекомерното напояване през горещите сезони може да доведе до лош вкус. Изходът е да се намали честотата на поливане. Сортът е топлоустойчив и ще реагира нормално, а вкусът на плодовете ще се подобри.
  • Мурано принадлежи към неутрални, които дават малък брой мустаци без специални агротехнически техники, за да заобиколят неговата характеристика. От една страна, това е страхотно - по-малко усилия ще бъдат изразходвани за подрязване. Но за тези, които искат да получат ягодови разсад за себе си или за продажба, това може да бъде наистина сериозен проблем. Какво трябва да се направи? Първо, това е откъсване на цветя, така че растението да спре да харчи ресурси за бъдещата реколта. На второ място, редовното внасяне на торове с високо съдържание на азот. Опаковката винаги има формула NPK (съдържание на азот, фосфор и калий). Например "Planter 10.30.10", където числото 30 е с високо съдържание на азот и следователно този комплекс е подходящ за нашите цели. На трето място, силната топлина и пряката слънчева светлина също имат лош ефект върху размножаването, така че засенчването и поливането е желателно не само в корена, но и чрез пръскане.
  • Тъй като сортът е много продуктивен, за поддържане на високи добиви е необходимо редовно „подхранване“ - използването на комплекс от минерални торове.
  • Поради факта, че разсадът на Мурано е в голямо търсене и търсенето значително надвишава предлагането на висококачествени разсад, има голяма вероятност след покупката, вместо дългоочаквания неутрален, той изобщо да не е същият. Изходът е да купувате ягодови разсад само на надеждни и надеждни места.

Автор: Максим Заречен.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Валентина Анатолиевна, Псков
Преди 2 години

Обичам градинските ягоди, но за съжаление свършва бързо - преди да се наложи да замразя плодовете и да ги ям, тъй като плодовете от ремонтантните сортове изобщо не ми харесваха (красиви плодове без вкус и аромат). Преди няколко години, през есента, ме почерпиха с невероятно вкусна ягода и си помислих, че е донесена от юг, откъдето лакомството се върна вчера. Но се оказа, че не - това зрънце е събрано от градината час преди пристигането ми! Естествено, веднага поисках мустаци от този прекрасен сорт - сега Мурано расте в моите легла и това е единственият рима сорт, който ми подхожда във всички отношения!

Домати

Краставици

Ягода