• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Мара де Боа

Mara de bois е ремонтантно разнообразие от градински ягоди (ягоди) за универсално приложение. Той е разработен от специалистите на френската компания Andre в края на 80-те години, през 1991 г. е издаден първият патент. Сортовете Gento бяха кръстосани, за да се получи, Остара, Червена ръкавица, Корона... Нашата героиня е подходяща за отглеждане както на открито, така и в защитена земя, препоръчва се за отглеждане в градински парцели, в малки и средни ферми, за да се продават пресни продукти на пазара, може да се използва в ампелен вариант. Името на сорта се превежда като „горско зрънце“, което вече загатва за отличен вкус. Mara de bois все още е много популярен в Европа и САЩ, както и в Русия, той е известен като един от най-вкусните сред ремонтантните сортове.

Растението не е високо, с умерена сила, средно листно, разперено и в същото време доста компактно. Производството на ягоди е умерено или лошо. Листата са със среден размер, средни мехурчета, с леко повдигнати ръбове, тъмнозелен цвят, добре покриващи плодовете. Цветовете са двуполови, бели. Дръжките са тънки и къси, със слабо опушване, многопъпкови, образувани в изобилие, разположени на нивото на листата. На дръжката се образуват около 5-7 съцветия.

Плодовете Mara de bois са със среден размер, правилна конична форма, но не се различават по еднородност. Кожата е яркочервена, лъскава. Achenes са жълти, повърхностни. Пулпът е светло червено-оранжев на цвят, средна плътност, много приятна текстура, с интензивен ягодов аромат. Във вътрешността на плода може да има малки кухини.

Сортът има отличен вкус, мнозина дори го наричат ​​„гурме ягоди“. Вкусът е многостранен, играе с различни нотки, много прилича на горски ягоди. Сладостта и леката киселинност са перфектно балансирани. Нашата героиня е една от най-вкусните сред френските сортове, въпреки че според рецензиите тя губи малко от Шарлот, но в сравнение с американските твърдо плодородни фаворити на пазара, например Албион, Mara de bois явно поема. Плодовете са универсални в употреба, еднакво добри са както пресни, така и преработени, те перфектно ще украсят десертите. Транспортируемостта на плодовете е средна, възможно е транспортиране в малък контейнер (до 500 ml) на кратки разстояния. Плодовете също се съхраняват лошо, затова се препоръчва да се използват хладилни агрегати по време на транспортиране. С една дума, тази ягода не е особено подходяща за мащабно производство, но ще стане за производство с малък обем.

Плодовете от този сорт не са впечатляващи по размер, но се образуват в големи количества, което осигурява приличен добив. Средното тегло на плодовете през сезона е около 11-16 грама, при интензивна селскостопанска технология теглото се увеличава до 15-20 грама, най-големите екземпляри узряват до 25 грама. Някои разсадници посочват средно тегло на плодовете от 40-60 грама, но това не е много подобно на истината, такива големи плодове не са типични за ремонтанти. Добивът на нашата героиня е среден - около 500-800 грама плодове на растение. Разбира се, такъв показател не се сравнява с фаворитите на пазара като Албион, които имат потенциал от 3 кг на храст, но такива резултати са постижими само с идеална селскостопанска технология, докато нашата героиня наистина може да произведе до 800 грама плодове на растение с относително умерена селскостопанска технология. И, разбира се, той заобикаля високодобивните сортове неутрални дневни часове на вкус.Растенията започват да плододават около началото на средата на юни и завършват в края на есента, с пристигането на слана. Плододаването е стабилно и почти непрекъснато.

Mara de bois е силно устойчив на брашнеста мана, умерено устойчив на късна болест, податлив на различни листни петна и хлороза. Зимната издръжливост на ягодите е средна, в централната зона на Русия тя изисква подслон, в северните райони отглеждането на този сорт ще бъде доста проблематично, тъй като нашата французойка е термофилна и студеният климат е екстремен за нея. Също така сортът реагира много негативно на топлина и суша, поради което отглеждането му в южните горещи райони също ще бъде доста обезпокоително.

В селскостопанската технология ягодите са стандартни, но те са от интензивен тип, което предполага следния принцип - колкото по-добре се грижите за растенията, толкова повече отговор ще получите. Mara de bois не се нуждае от специални грижи, но всички основни дейности трябва да се извършват навреме и с високо качество. Поливане, разрохкване на почвата, превантивни обработки срещу болести и вредители, както и подхранване - всичко това оказва пряко влияние върху добива на растения и вкуса на плодовете. Нашата героиня може да се отглежда по уплътнена технология, така че храстите могат да се засаждат на интервали от 25 см. Не забравяйте да подмладите насажденията навреме, това трябва да се прави на всеки две години, максимум три.

Mara de bois е много добър сорт с отличен вкус. Тя може да бъде препоръчана на градинари, тя ще бъде отлично допълнение към колекцията от сортове, но нашата героиня не е особено подходяща за търговско отглеждане. Освен това ягодите са доста причудливи и взискателни за правилна грижа, така че ще трябва да се борите за реколтата, особено в проблемните региони.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода