• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Малвина

Малвината е непоправим сорт градински ягоди (ягоди) от много късен период на узряване. Стартира през 1998 г., появи се на пазара наскоро, през 2010 г. Получено е от немски животновъди чрез кръстосване на Софи и клонинг от Schimmelpfeng и Weihenstefan. Авторът е Питър Стопел. Нашата героиня бързо спечели голяма популярност, ставайки любимка на много градинари и фермери, и заслужено. Той е високодоходен, известен с високия си процент от продаваемите плодове, има отличен десертен вкус и е отличен за отглеждане както за търговски цели, така и за лична консумация. Към този обширен списък трябва да се добави възможността за отглеждане в различни климатични ширини и добра устойчивост на различни болести. Но първо нещата първо.

Растението е енергично, до 50 см височина, средно разперено, обилно листно. Ягодовите храсти изглеждат много мощни, достигайки диаметър 40-50 см. Малвина образува среден брой мустаци и голям брой рога (около 7-9). Листата са големи, леко набръчкани, тъмнозелени на цвят, лъскави. Цветята са големи, двуполови. Има много дръжки, те са доста къси, разположени под листата, така че плодовете да не се пекат на слънце.

Плодовете на сорта са много големи, с правилна ширококонична форма, понякога могат да се наблюдават двойни екземпляри. Кожата има ярко червен цвят с блясък; когато напълно узрее, тя придобива тъмно черешов оттенък. Achenes са жълти, потопени в пулпата на средна дълбочина. Месото на ягодата е червено, сочно, доста плътно, но не е твърдо, без хрускане по ухапването, има ягодов аромат със средна интензивност. Сортът има една характерна черта - около 3% от плодовете на Малвина започват да „цъфтят с листа“. Изглежда много интересно, плодовете наистина „кълват” малки зелени листа, които постепенно се развиват и тогава зрънцето изглежда като някакъв непознат отвъдморски плод. Всъщност тази характеристика е генетичен дефект и се проявява доста рядко, наблюдава се и при някои други видове.

Вкусът на Малвина е просто отличен! Вкусът на тази ягода може уверено да се нарече десерт - той е много сладък, многостранен, играе с различни нотки. Според градинарите този сорт наистина има много добър вкус, директен, различен от характеристиките на други сортове. Между другото, нашата героиня има една много приятна характеристика - плодовете са много сладки дори на етапа на техническа зрялост и когато са напълно узрели, разкриват палитрата си на вкус до максимум. Дегустаторите оцениха ягодите с 6,3 точки по деветстепенна скала, докато общоприетия европейски стандарт Елсанта има оценка от 5,7 точки.

Плодовете са гъвкави в употреба, отлични пресни, идеални за различни видове обработка, както и за замразяване. Поради много гъстата си пулпа ягодите понасят добре транспортирането и краткосрочното съхранение. Като цяло Малвина е много привлекателна за отглеждане в търговската мрежа, тъй като плодовете й се отличават с отлично представяне и еднородност по размер и тегло, поради което нашата героиня фокусира вниманието на купувачите на пазара.

Средното тегло на плодовете през сезона е около 40-50 грама, при първата реколта малко повече, а най-големите екземпляри тежат повече от 80 грама. Приятна особеност на сорта е много стабилното плододаване, при което плодовете запазват големия си размер до последната реколта. В същото време се отбелязва, че процентът на плодовете от първия търговски клас в Малвина е по-голям от този на същата референтна Елсанта - делът на големите плодове в нашата героиня е 77−85%. И това е наистина висока цифра, която явно заслужава внимание.

Добивът на сорта не може да се нарече висок, той е по-скоро над средния. Така че, с умерена селскостопанска технология (без стриктен контрол върху условията за отглеждане на ягоди и обилно хранене с коктейли от торове), е възможно да се получат от 500 до 800 грама плодове от едно растение. При интензивна технология показателите се увеличават - от 1 кг на храст и повече. Струва си да се каже, че в това отношение Малвина губи от Елсанте, като й дава добив с 10-20%. Друга загубна точка е по-бавният темп на прибиране на реколтата - брането на плодове от нашата героиня отнема 10-15% повече време, отколкото би отнело това събитие на плантацията Елсанта. Това се случва, защото сортът има къси дръжки, разположени под листата, поради което отнема повече време за визуално откриване на плодовете и премахването им. От друга страна, тази функция ви позволява да не се притеснявате да запазите реколтата на Малвина от парещото слънце - плодовете са скрити под листата и никога не се пекат.

Ягодите узряват късно и много късно, плододаването започва около края на юли и може да започне по-късно. По този начин основната реколта започва около 20-25 дни след Elsanta и 12-14 дни по-късно от Флоренция. Плодът в нашата героиня е доста компресиран, тя се отказва много бързо от цялата реколта. В допълнение, узряването се извършва приятелски и дори недозрелите плодове все още могат да бъдат безопасно събрани и изпратени на пазара, тъй като те вече имат отличен вкус. По този начин Малвина е много привлекателна за мащабно отглеждане, прибирането на реколтата не се разтяга с времето и е доста плодоносно.

Ягодите са силно устойчиви на вертицилиево увяхване и брашнеста мана. Средно устойчив на кафяво петно, рядко изгнил. Сортът рядко се уврежда от вредители, но е особено привлекателен за трипси и дългоноси; именно срещу тези насекоми трябва да се насочи борбата. Зимната издръжливост на сорта е средна, в периоди на малко сняг може да пострада, така че е по-добре да се погрижите за подслона. Що се отнася до устойчивостта на замръзване, трябва да се каже, че сортът цъфти много късно, така че цветята не се страхуват от студ, но самите растения през пролетта все още са по-добре защитени от замръзване с покривни материали.

Поносимостта на Малвина към суша е висока, но сухите периоди имат отрицателен ефект върху размера и вкуса на плодовете, така че е изключително важно да се гарантира, че растенията се поливат редовно обилно. Като цяло, според градинарите, нашата героиня много упорито понася различни природни бедствия, тя е много "упорита" и е в състояние да покаже отлични резултати дори в най-неблагоприятните сезони, когато други сортове не могат да устоят на влиянието на околната среда. Така че ягодите не губят вкуса и пазарната си наличност по време на продължителни дъждове и все още остават неуязвими за гъбични заболявания. Плантацията ще оцелее дори градушка абсолютно спокойно. Растението има отлична способност бързо да се възстановява от различни стресови ситуации, с които много други сортове не могат да се похвалят.

Малвина има потенциално широка зона на разпространение; с подходящи грижи тя може да покаже отлични резултати не само в Централна Русия, но и в по-северните региони. Също така е много привлекателен за отглеждане в оранжерии, с този метод той може, първо, да даде потенциално по-голям добив, и второ, влиянието на неблагоприятните метеорологични условия ще намалее и в резултат вкусът на плодовете ще намалее подобряване. Като цяло за обикновените градинари сортът е много добър, но дали е перспективен за отглеждане, за да се продаде на пазара, е друг въпрос. От една страна, той притежава всички характеристики, необходими за титлата „търговски сорт“, но в същото време има два големи недостатъка в това отношение - относително нисък добив и невъзможност за отглеждане, използвайки технологията на уплътнените насаждения.Трябва обаче да се каже, че нашата героиня се счита за един от най-новите сортове на пазара, така че тя е много привлекателна като ягода, за да продължи конвейера с ягоди, след като всички ранни и средно-сезонни сортове вече са дали.

Поради много късния период на узряване, трябва да се отбележи един нюанс. Много градинари се страхуват, че тяхната красота Малвина изобщо не цъфти, докато други късни ягоди на сайта вече започват да дават плодове. Но не се притеснявайте! Нашата героиня наистина започва да цъфти много по-късно от другите сортове, но това ще бъде плюс - когато добивът от останалите започне да намалява, тя ще ви зарадва с големи вкусни плодове.

В селскостопанската технология сортът е съвсем прост, не се нуждае от никакви свръхестествени техники. Има обаче няколко ключови момента, които не бива да се пренебрегват. Ягодите са наистина много продуктивни и обещаващи, могат да зарадват с реколти в различни климатични ширини, но за това трябва да намерите правилния подход към него.

  • Храстите трябва да се засаждат на разстояние 50-70 см един от друг, между редовете да се оставят 60-70 см. На пръв поглед може да изглежда, че тези цифри са твърде преувеличени, но това не е така. Малвина е наистина мощно растение и се нуждае от много място. При прекомерно удебеляване на насажденията не може да се надяваме на висок добив. Между другото, поради тази агротехническа характеристика, сортът не става особено привлекателен за отглеждане с търговска цел, тъй като изисква големи площи. За фермерите е много по-лесно да засадят повече храсти на голям парцел. И, честно казано, такъв избор е оправдан - от един квадратен метър е възможно да се получат повече плодове, когато се отглежда друг сорт, дори по-малко продуктивен от нашата героиня.
  • Ягодите не изискват прехранване, но ще реагират много добре на по-високи дози тор. При засаждане трябва да се добави достатъчно количество органични вещества, за да се осигури добра основа за растежа на зелената маса на Малвина. Също така органичните комплекси се въвеждат до цъфтежа и тогава трябва да бъдете внимателни с тях - когато растението постигне достатъчен растеж, повишено количество органични вещества може да доведе до „угояване“ на храстите, при които зелената маса ще продължи да расте до в ущърб на реколтата. При настъпване на цъфтежа трябва да се даде предпочитание на минералните комплекси. Между другото, адекватното минерално хранене има много положителен ефект върху вкуса и размера на плодовете.
  • Изтънете насажденията навреме, за да избегнете удебеляване - премахнете мустаците, нормализирайте броя на листата. Някои градинари практикуват изтъняване на листата в пика на плододаването - това ще подобри вентилацията и осветеността, в резултат на което плодовете ще узреят по-бързо.

Нека обобщим накратко. Малвина е прекрасен, много обещаващ сорт, който може да ви зарадва с вкусна късна реколта. Той е наистина добър по различни начини и явно заслужава място на вашия сайт. Няма да изброяваме отново всички предимства на ягодите, но ще споменем за неговите недостатъци. Основният е относително ниският добив. Макар и по-скоро да се каже, сравнително не гигантски. Понастоящем вече не сме изненадани от показателите за 2 кг плодове на растение и ако на пазара има ремонтанти, нивото от 3 кг на храст вече не се счита за недостижимо. Малвина, сред тези гигантски сортове, изглежда много скромно, но поради другите си характеристики може заслужено да се нарече един от фаворитите.

Друг голям недостатък на нашата героиня е големият размер на растението, което прави невъзможно отглеждането на тази ягода с уплътнени насаждения. Освен това този нюанс е поразителен не само за фермерите, но и за обикновените градинари - не всеки от тях има парцел, който им позволява да поддържат такива луксозни храсти.Но опитвайки се да засадите само едно копие, очевидно няма да загубите и тогава най-вероятно ще искате да разширите вашата плантация.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода