• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Magnus

Magnus е късно узряващ неремонтиран сорт градински ягоди (ягоди) за универсална употреба. Отгледан е през 2017 г. от специалисти от холандската компания Flevoplant като част от развъдната програма Flevo Berry. Новостта се появи на руския пазар през 2019 г. и веднага получи много положителни отзиви. Сортът обещава да се утвърди сред лидерите на късно узряващия сегмент на асортимента от градински ягоди. Сортът вече се е доказал като търговски сорт, благодарение на високия си добив, добрия вкус и отличното представяне на плодовете. Градинарите бяха закачени от новостта със своя вкусен вкус, непретенциозно отглеждане и добра устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия. Авторът позиционира сорта като устойчив на студен климат и болести и неизискващ към почвите. В момента е твърде рано да се правят изводи за това колко верни са тези твърдения, но тези, които вече са се опитали да отглеждат тази ягода, потвърждават обещанията на оригинатора.

Растенията са енергични, със силна коренова система. Храстите са доста високи, около 25−35 см, разперени, в диаметър могат да достигнат 50 см. Обилно маневриране. Листата са големи, твърди, с наситен тъмнозелен цвят. Дръжките са доста дебели, здрави, разположени на нивото на листата, под тежестта на плодовете са положени на земята. През първата година след засаждането растението образува 1-2 многоцветни дръжки, през следващите години броят им се увеличава до 4-6 парчета.

Плодовете на Magnus са много красиви, големи, изравнени в общата маса, имат отлично представяне. Дълбоко алена кожа с интензивен лъскав блясък. Плодовете запазват яркия си цвят и блясък по време на транспортиране и съхранение. Achenes са жълти, малки, потънали до средна дълбочина. Пулпът е твърд, но не стегнат, сочен, ароматен. Сортът не се характеризира с наличие на кухини вътре в плодовете.

Вкусът на ягоди е отличен. Плодовете са сладки, с леко забележима ненатрапчива киселинност, пулпата има приятен аромат на ягоди със средна интензивност. В момента сортът е все още твърде млад и затова градинарите нямат конкретно мнение за вкуса му. Освен това вкусът на реколтата може да варира в различните региони. Немската компания Kraege оцени вкуса на плодовете на 4,5 - 5 точки от 9, което е много добър резултат. Като цяло сортът се позиционира като индустриален сорт, съчетаващ добър вкус и отлична транспортируемост, така че гастрономите може да не открият никаква жар в него.

Реколтата е гъвкава в употреба, прекрасна свежа, изглежда много добре на плота, привлича вниманието на клиентите. Плодовете отлично понасят транспортирането, не текат и не се набръчкват, освен това се съхраняват добре, без да губят вкусния си вид. Реколтата може да се използва за преработка в конфитюри и консерви, за замразяване - при размразяване плодовете няма да загубят формата си.

Средното тегло на плодовете през сезона е около 20-25 грама. Magnus рядко образува гигантски плодове; като цяло всички плодове са много равномерни и еднородни, с тегло до 30 грама. Сортът се отличава с много висок добив от първокласни плодове, благодарение на които вече е придобил голяма популярност в индустриалното отглеждане. Също така, сортът се характеризира с много стабилно плододаване, плодовете не се свиват, запазват формата и размера си през целия сезон. Същата стабилност се проявява и при ягодите от година на година, независимо от метеорологичните условия. Добивът на сорта е много добър, създателят обещава 1 кг плодове на растение. Нашият герой се счита за много продуктивен, но за високи резултати се изисква добро ниво на земеделски произход. Но си струва да се каже, че тази ягода е способна да покаже отлична производителност дори със стандартна селскостопанска технология, на почви с лош състав и също така ще зарадва със стабилност през различните сезони.

Реколтата узрява на по-късна дата, наравно с Малвина и около 10 дни по-късно от Флоренция... Тук обаче си струва да се отбележи, че времето на узряване ще варира в различните климатични условия. И така, в прохладни региони сортът ще се покаже много късно, започвайки да плододава към края на юли, като същата малвина, която се счита за един от най-новите сортове. А в по-топлите райони ягодите ще узреят по-рано, в началото до средата на юли. Във всеки случай нашият герой е много добър за отглеждане, за да получи много късната реколта, тъй като плододаването му е доста дълго, макар и не разтегнато.

Magnus има отличен имунитет, устойчив е на различни заболявания на кореновата система и листния апарат и може да се отглежда без много превантивни лечения. Растенията също са доста имунизирани срещу метеорологичните условия, въпреки че, разбира се, лошото време във всеки случай ще повлияе на добива и вкуса на плодовете. Ягодите понасят добре студ и дъжд, плодовете не се накисват, тенденцията към сиво гниене все още не е установена. Растенията понасят стабилно горещината и сушата, но според чужди източници те са чувствителни към слънцето, плодовете са силно изпечени, така че трябва да се погрижите за засенчване на насажденията.

Сортът има висока устойчивост на замръзване и зимна издръжливост, понася добре възвратни студове. Предлага се на пазара като „северен сорт“, който може да се представи добре в по-студен климат, като се представя дори по-добре в тези условия, отколкото в по-топлите райони. В момента новият продукт все още не е тестван в различни региони, така че е твърде рано да се правят заключения. Но си струва да се каже, че някои рускоезични източници цитират данни за средната зимна издръжливост на Magnus - до -20 ° С, докато чуждестранните автори, без да цитират конкретни цифри, говорят за висока зимна издръжливост. Като цяло си струва да се погрижите за подслон за засаждане, за да избегнете неочаквани проблеми.

В селскостопанската технология ягодите са неизискващи, подходящи за мързеливи и начинаещи градинари. Сортът е търговски, така че за отглеждането му се прилага едно общо правило - колкото повече внимание отделяте на растенията, толкова по-добре можете да очаквате. Растенията са много отзивчиви към храненето. Тази ягода е подходяща за отглеждане в тунели и оранжерии, най-добре се чувства на открито, за отглеждане в затворена земя е по-добре да изберете различен сорт. Тази ягода може да расте на бедни и тежки почви, поне някои чуждестранни източници казват така.

Magnus е много обещаваща новост в сегмента на късния ягодов асортимент. Отличен добив, отлично представяне на плодовете и добър вкус, непретенциозност и постоянство - всички тези качества вече са станали основа за включване на сорта в редица лидери в къснозреещия сегмент.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода