• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Crown

Короната е непоправим сорт градински ягоди (ягоди) със средно ранно узряване. Отгледан от холандски специалисти през 1972 г. в Института по градинарско развъждане в град Вагенинген. За получаване са използвани сортове Tamella и Induka. От 1977 г., след преминаване на тестове, новостта е регистрирана и патентована. Понастоящем тази ягода живее само в градинските парцели на градинарите, не се отглежда в индустриални мащаби. Короната се отличава с отличния си десертен вкус и ярък аромат на ягоди.

Растението е ниско, компактно, средна зеленина. Узулацията е умерена. Листната плоча е вдлъбната, тъмнозелена на цвят. Цветя с добре развити прашници. Дръжките са дълги, високи, здрави, не са склонни да лежат на земята под тежестта на плодовете. Характерна особеност на сорта е, че плодовете са много плътно прикрепени към дръжката, трудно се отделят от нея, често заедно със сепала, в същото време се деформират, отделят сок и губят своето представяне.

Плодовете на короната са кръгло-конични или сърцевидни. Кожицата е яркочервена; когато напълно узрее, зрънцето придобива тъмночервен оттенък. Пулпът е оранжево-червен, сочен, доста мек, с месеста консистенция, без сърцевина и кухини. Плодовете имат подчертан аромат на ягоди и прекрасен сладък вкус с леко забележима деликатна киселина. Между другото, тази ягода не губи популярност в по-голяма степен поради отличния си вкус, тъй като по отношение на други характеристики губи много от много други сортове.

Плодовете са страхотни пресни, чудесни за приготвяне на консерви, конфитюри и т.н., но те не са особено подходящи за замразяване - те са твърде меки и сочни, при размразяване ще се превърнат във водниста хомогенна маса. Огромен недостатък на короната е негодната непригодност за транспортиране и краткосрочно съхранение, поради което много фермери изоставят този сорт без съжаление. Поради недостатъчно плътната пулпа плодовете губят външния си вид по време на транспортиране, започват да текат, без хладилен агрегат и напълно губят вкуса си, ако се транспортират на голямо разстояние. Въпреки това, някои разсадници в описанието на разсад посочват, че ягодите имат отлична транспортируемост. Честно казано, в това е много трудно да се повярва, тъй като много градинари твърдят друго.

Средното тегло на плодовете през сезона е 12-15 грама, при първата реколта плодовете са много по-големи, достигайки тегло от 30 грама. Заслужава да се отбележи още един голям недостатък на сорта - плододаването му е изключително нестабилно. Зрее в средните или средно ранните етапи, а понякога почти наравно с ранните сортове, в зависимост от климатичните условия на растеж. Плододаването е доста продължително, трае до месец, а понякога и повече, но е трудно да го наречем предимство и ето защо. Факт е, че растенията ще ви зарадват с големи плодове само през първите две или три реколти, след това по храстите ще узреят само очевидни дреболии, които просто не искате да събирате. Този съществен недостатък на короната често кара градинарите да се замислят за закупуване на друга ягода, която не греши с толкова нестабилно плододаване.

Добивът на нашата героиня не може да се нарече висок, но и не е много нисък. Средно от едно растение могат да бъдат събрани 500-900 грама плодове. Около 11 тона плодове се получават от хектар площ, но не повече от 15. Понастоящем подобни показатели са наистина много обикновени, така че не е препоръчително сортът да се използва за търговско отглеждане. Трябва също да се отбележи, че тази ягода не е известна със своята надеждност и е изключително зависима от метеорологичните условия на сезона и грамотността на земеделските технологии. Но повече за това по-късно.

Сортът е много нестабилен към червено кореново гниене, бяло петно, вертикално увяхване, брашнеста мана.Да, и към други заболявания е доста податлив, особено на гъбични. По този начин Corona отчаяно се нуждае от редовни, висококачествени превантивни лечения. И най-вероятно няма да се справите с народни средства, особено в неблагоприятни сезони, ще трябва да използвате химикали. Този недостатък също често принуждава градинарите да мислят за промяна на сорта. Нашата героиня също не е известна със зимната си издръжливост, тя се нуждае от добър подслон в региони с мразовита зима, особено с малко количество сняг. От друга страна, в Централна Русия зимува доста добре, без атаки, но в по-северните региони си струва да се погрижите за защита на растенията от зимен студ. Според градинарите устойчивостта на сортове към замръзване е доста добра; през пролетта насажденията рядко страдат от замръзване.

Ягодите са топлолюбиви, но не понасят топлината; дори смъртта на растенията при много високи температури е възможна, ако не се погрижите за засенчване и навременно поливане. Короната също не може да се похвали със устойчивост на суша и е изключително болезнено да понасяте преовлажняване на почвата. Тези две крайности имат много лош ефект не само върху здравето и продуктивността на растенията, но и върху вкуса на плодовете и техния размер. Като цяло ще бъде трудно да се направи без капково напояване. В дъждовните сезони този нюанс обикновено може да се превърне в голямо бедствие - не само вкусът на плодовете ще се влоши и те няма да се харесат по размер, но и могат да започнат масово да гният. Освен това, в условията на преовлажняване, вероятността от заразяване на растения с гъбични заболявания се увеличава и според наблюденията на градинарите този сорт, дори и при висококачествени лечения, все още е изключително засегнат, докато други сортове на мястото се чувстват много по-добре. С една дума, нашата героиня има трудни отношения с околната среда и затова се нуждае от старателна компетентна грижа.

Като цяло няма нищо свръхестествено в земеделската технология на Короната, необходими са само най-стандартните мерки, включително поливане и торене, разрохкване на почвата, плевене на плевели и превантивно третиране срещу вредители и болести. Нищо необичайно, но всички тези техники трябва да се извършват навреме и с високо качество, ако искате да получите добра вкусна реколта. Но въпреки факта, че нашата героиня е много капризна, тя има няколко предимства в агротехнически план. Първо, ягодовите храсти са доста компактни, така че могат да се отглеждат по уплътнена технология - могат да се засаждат на разстояние 20 см един от друг. На второ място, растението не изисква изобилие от превръзки, две или три на сезон ще бъдат достатъчни.

В заключение си струва да обобщим. Короната е сорт, подходящ изключително за отглеждане на личен парцел за лична консумация. То беше изтеглено отдавна и сега се счита за остаряло и наистина е така. По отношение на представянето си, той значително отстъпва на съвременните популярни сортове. Нашата героиня има много недостатъци, но тя все още остава любимата на много градинари. Защо така? Може би само защото е вкусно.

Но с изобилието от голямо разнообразие от ягоди на пазара, възниква един голям въпрос. Струва ли си да се отдадете на прищевките на старата холандска корона, ако резултатът не оправдава изразходването на време и усилия? Може би трябва да помислите за нещо по-ново и по-интересно? Отговорът на тези въпроси, разбира се, зависи от вас. Но ще бъдем честни - този сорт наистина не е особено забележителен и ако някога е бил, сега е загубил качествата си, които през далечните 80-те години са били считани за границата на възможностите на ягодите.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода