• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ясен сорт ягоди

Clery е разнообразие от градински ягоди (ягоди) от ранно узряване. Един от десетте най-добри търговски сорта. Оценява се за отличния вкус на плодовете и отличното им представяне, висок добив, непретенциозни грижи. Нашият герой е отгледан през 1996 г. в Италия, в град Комакио, "родители" са сортовете Сладки Чарли и Онебор. От 1998 г. "новостта" е регистрирана и патентована. Препоръчва се за отглеждане на закрито, но също така показва много добри резултати на открито. Подходящ за отглеждане в Централна Русия и южните райони, както и в Беларус и Украйна. Най-широко разпространен е в европейските страни.

Растението е високо, енергично, полуразпространено, среднолистно. Clery храстите са леко сферични, изглеждат доста компактни. Листата са големи, ярко тъмнозелени, лъскави, понякога светли. Образуването е много изобилно. Цветовете са двуполови, не е необходимо допълнително опрашване за ягоди. Дръжките са дебели, здрави, с добро пубертетно разположение, разположени на нивото на листата. Растението образува доста дръжки, поради което храстите буквално са осеяни с плодове.

Клири плодовете имат правилна, удължено-конична форма и което е забележително, плодовете са с много еднаква форма, тъй като за селекция, екземпляри с форма на гребен или "изроди" няма да намерите на вашата плантация. Кожата е силна, ярък кармин-червен наситен цвят с характерен блясък. Пулпът е яркочервен, много сочен, стегнат, умерено ароматен. Сърцевината на плода е леко белезникава в центъра.

Вкусът на сорта е отличен. Плодовете са много сладки, понякога дори захарни, с ненатрапчива, едва забележима киселинност, която само подчертава съдържанието на захар. Градинарите обаче много често спорят за вкуса на ягодите - някои много го хвалят, други не виждат нещо специално в него. Често при грешки в земеделските технологии и неблагоприятни сезонни условия плодовете могат да бъдат прекалено кисели, но за това ще говорим малко по-късно.

Ябълковите плодове са подходящи за транспортиране, в оригиналната си форма те перфектно достигат до пазара и привличат купувачите със своята хомогенност. По време на прибиране на реколтата те лесно се отделят от дръжката и остават сухи и красиви. При употреба плодовете са универсални, отлични пресни и консервирани, подходящи за замразяване. Трябва да се каже, че този сорт напълно оправдава името си "търговски", тъй като плодовете му изглеждат наистина много привлекателни и се фокусират върху себе си на пазара.

Средното тегло на плодовете през сезона е 23-30 грама, най-големите имат тегло 40-45 грама. Ягодите се характеризират с доста стабилно плододаване; до края на сезона плодовете не са много плитки. Също така предимството на Clery е приятелско узряване, което е много удобно - събирането се извършва за кратко време. Сортът е високодоходен, възможно е да се събират 290 центнера плодове от хектар площ. От едно растение се получават средно 1-1,5 кг плодове, понякога до 2 кг, в затворена земя индикаторът може да се увеличи. Много източници съобщават, че подобен добив не може да се нарече висок, но според нас това е много противоречиво твърдение. Така например, при ремонтант Кралица Елизабет 2 показателят за максимален добив е 350 c / ha, за средно ранен неремонтиран Пчелен мед - 150 c / ha, при средно късно Гигантела Максим - 143 c / ha. По този начин наистина не се получава да кажем, че нашият герой губи от други популярни сортове! В допълнение, Clery не е ремонтантна ягода, така че може да се гордее само с показателите си за добив.

Растението принадлежи към сортове с къси светлинни часове, по отношение на узряването, сортът е рано узрял. Цъфтежът започва в началото на май, в южните райони малко по-рано, на закрито и като цяло може да започне в средата на април. Между другото, според прегледите на градинарите цветята практически не се повреждат от пролетни студове.Плододаването започва около средата на май, няколко дни по-рано Elsants и седмица или две по-рано Скъпа. Клири бързо се отказва от цялата реколта, за около 3-4 реколти. Узряването настъпва по приятелски начин, има висок процент на продаваеми плодове, практически няма некачествени. Тази ягода има още една особеност - плодовете узряват постепенно, запълвайки се с цвят отдолу до върха. Недостатъчно узрелите плодове могат да имат почти пълен червен цвят, но при ухапване те ще се смачкат като ябълка.

Растенията имат много добра устойчивост на заболявания на кореновата система, различни гъбични заболявания, но умерена устойчивост на бели и кафяви петна. Що се отнася до зимната издръжливост, трябва да се каже, че Clery е термофилна ягода и първоначално е отглеждана за мек климат с много топла зима. По този начин растенията се нуждаят от добър подслон през зимата, особено в северните райони. Сортът има добра устойчивост на суша, но продължителната липса на влага ще има много лош ефект върху здравето на растенията и вкуса на плодовете. Но също така не си струва преовлажняване на почвата - с излишна влага, вкусът на плодовете също се влошава, той става ненужно кисел. Между другото, в много дъждовни сезони това се превръща в сериозен проблем - реколтата няма да ви зарадва с вкуса си, но не бива да правите бързи изводи и да се отървете от сорта. От друга страна, някои градинари твърдят, че плодовете остават сладки дори по време на дъждовни периоди. С една дума може да се приеме, че този нюанс по-скоро зависи от грамотността на техниките за земеделско отглеждане.

Клери е относително неизискваща към почвата, но е изключително важно да се осигури достатъчно ягоди от първите дни от живота й на мястото. Преди засаждането е наложително да се нанасят органични торове върху почвата, а в някои случаи (например върху пясъчна глинеста почва) и минерални комплекси. Между другото, не очаквайте добра реколта през първата година след засаждането - растенията могат да покажат пълноценна производителност едва през втората година от живота на обекта.

Храстите трябва да се засаждат на разстояние 35-40 см един от друг. Мястото за засаждане трябва да е слънчево, тъй като сортът много обича топлината и светлината, а при достатъчно количество слънчева светлина образува по-сладки плодове. Въпреки толерантността си към суша, растението понася топлината много болезнено, затова е препоръчително да се погрижите за засенчването на насаждението и своевременното поливане, за да намалите поне малко щетите. Що се отнася до подхранването, ягодите реагират много добре на тях, но не изискват повишено количество тор, както някои други високодобивни сортове. Достатъчно е да се извършват 2-3 подхранвания на сезон, листното подхранване също има смисъл, особено ако използването на растения е доста интензивно.

Clery е подходящ за отглеждане както на открито, така и на закрито, докато във втория случай добивът се увеличава значително. Въпреки това, при интензивно отглеждане под навеси, в оранжерии и оранжерии, растенията отслабват по-бързо, така че е препоръчително подмладяването на плантацията след две години употреба или дори след една година. В открито поле ягодите достигат своя пик на плододаване през втората година на отглеждане, през третата година се "забавят" малко и след това показателите за добив рязко намаляват, така че подмладяването трябва да се извършва на всеки три години. Също така трябва да се внимава да се премахнат излишните мустаци. Както вече споменахме, сортът образува доста от тях и ако не следите броя им, не можете да се надявате на добра реколта. От друга страна, обилното образуване може да се счита за плюс - ще има повече от достатъчно разсад за продажба и няма да е трудно да умножите вашата плантация, особено след като растенията се вкореняват перфектно.

В заключение можем да кажем следното. Clery е прекрасна ягода, която е спечелила доверието на много градинари и големи земеделски фирми в различни страни. Той е високодобивен, има отличен вкус, известен е с красивите си хомогенни плодове, а освен това е доста непретенциозен в грижите и не изисква обилно „подхранване“.Но, заедно с този голям списък с предимства, той има и някои недостатъци. Първо, много хора се оплакват от киселия вкус на плодовете. Това се дължи главно на липсата на хранителни вещества и топлина. Първият проблем е доста лесен за решаване, вторият също не е особено страшен - достатъчно е да се използват покривни материали или да се практикува отглеждане във високи лехи. Друг недостатък е зависимостта на добива и здравето на ягодите от климатичните условия на сезона. Например в северните региони Clery ще покаже нестабилни резултати, когато се отглежда на открито. В останалото сортът наистина заслужава своето място в челната десетка и неведнъж е отговарял на очакванията както на обикновените градинари, така и на големите земеделски комплекси.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Мартинова Марта, Волжски
Преди 2 години

Той расте в страната от няколко години и в сравнение с други сортове е един от най-продуктивните. Много вкусен и приятен аромат - като истинска горска ягода от гората. Вярно е, че сянките са големи. Така че, ако започнете да карате сок от това зрънце, ще трябва да го филтрирате по-късно.

Олга Соловьева
Преди 2 години

Търсих много ранен сорт за открита земя и избрах Clery. Страхувах се, че ще се получи "пластмасов" вкус, но характеристиките на тази ягода се потвърдиха - зрънцето е сочно, сладко, пулпата е плътна. Обичам плодове, които са достатъчно сладки, за да можете да ядете направо от градината без захар. Ягодата на Clery е точно това: сладка и без киселина. Вярно е, че ягодовата градина е на слънце през целия ден, грижа се добре за ягодите - оплождам ги от ранна пролет. Първо слагам пепел под храстите, по-късно, преди цъфтежа, я поливам с разредени пилешки изпражнения, като редовно я поливам с обикновена вода от кладенец. Плодовете са с правилната форма, която играе важна роля в дизайна на десерти. Ягодите не губят външния си вид в компоти, конфитюри и след съхранение във фризера.

Домати

Краставици

Ягода