• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Kiss Nellis ягодов сорт

Kiss Nellis е средно ранен непоправим сорт градински ягоди (ягоди) за универсална употреба. Произходът му не е известен със сигурност, той се появява на пазара дълго време, смята се, че в родословието му е имало известна Гигантела Максим... Нашият герой е известен със своята изключителна едроплодност, плодовете му често са по-големи от тези на популярния в момента "японски" Чамори Туруси и Цунаки... Също така, Kiss Nellis има отличен вкус и прилични показатели за добив, отличен имунитет и добра зимна издръжливост.

Растението е много мощно, разпростиращо се, обилно облистено, двугодишните храсти достигат 50 см в диаметър. Сортът е лошо оформен, мустаците са много дебели, както се казва, с молив. Листата са гофрирани, светлозелени на цвят, скучни, понякога се наблюдават прилистници. Цветовете са двуполови, бели. Ягодовите цветни дръжки са много здрави и дебели, с диаметър до 1 см, разположени на нивото на листата и отдолу, те държат идеално плодове, но под тежестта на най-големите екземпляри те са положени на земята.

Плодовете на Kiss Nellis наистина понякога са гигантски, много необичайни, дори може да се каже декоративни, пресечени-конична форма, без шийка, често подобна на гребен, най-големите могат да бъдат с форма на ветрило. Кожата е тъмночервена, на етапа на пълна зрялост придобива черешов оттенък. Achenes жълти, малки, плитко депресирани. Ягодовата каша е твърда, но не твърда, с месеста консистенция, сочна, с ярък ягодов аромат.

Сортът има отличен вкус, сред едроплодните е спечелил титлата един от най-вкусните. Той определено надминава Джигантела Максим, но с популярната Chamora Turusi на приблизително същото ниво, въпреки че, според градинарите, тя все още е малко по-добра от нея. Плодовете имат страхотен десертен вкус, много хармонични и богати. В сравнение с Chamora Turusi, Kiss Nellis има малко по-ярък вкус и аромат.

Плодовете са гъвкави в употреба, отлични пресни, подходящи за всякаква обработка и замразяване. Поради доста гъстата си пулпа те понасят много добре транспортирането, освен това след прибиране на реколтата остават много сухи и привлекателни. Като цяло плодовете от този сорт са много зрелищни и необичайни, поради което определено ще привлекат вниманието на купувачите на пазара. Ягода с размер на ябълка, която едва се побира на дланта ви, просто не може да ви остави безразлични. Разбира се, Kiss Nellis не се използва в индустриалното отглеждане, но е напълно подходящ за малки ферми и още повече за вашата лятна вила.

Средното тегло на плодовете през сезона е 50-60 грама, при първата реколта плодовете са просто гигантски - от 100 до 110 грама, до максимум 170 грама. И това не са приказки, някои редовни потребители във форумите твърдят, че наистина са виждали такива огромни плодове. Разбира се, не трябва да очаквате, че растението ще ви затрупва с такива гиганти през целия сезон, въпреки това големите екземпляри са характерни само за първите реколти и е възможно да се отглеждат рекордни плодове с тегло над 150 грама само със специални земеделски технология, за която ще говорим малко по-долу. Добивът на сорта също е впечатляващ - 1,5 кг плодове на храст и повече. Тази цифра обаче предизвика спорове сред градинарите. Струва си да се каже, че такъв показател наистина е леко трансцендентален и за да бъдем точни, той просто не винаги е постижим. За да се получи такова количество реколта, е необходимо много старателно и компетентно да се грижите за ягодите, като им осигурите необходимото хранене, на първо място.

Kiss Nellis има отличен имунитет, твърдо се противопоставя на често срещаните болести по посевите, както и на вредителите. Разбира се, това не означава, че растенията изобщо не се нуждаят от превантивни лечения. Зимоустойчивостта е доста добра, ягодите зимуват без проблеми в Украйна без подслон, в повечето региони на Русия все пак трябва да се погрижите за покриващи материали.По принцип толерантността към суша е нормална, но сухите периоди ще се отразят неблагоприятно на добивите и големината на плодовете, което автоматично може да ви осуети, така че не забравяйте за поливането.

В селскостопанската технология сортът е съвсем прост, но има някои особености. Ако не искате да отглеждате гигантски плодове (с тегло над 100 грама), тогава растенията трябва да се третират със стандартни грижи, типични за културата като цяло. Ако имате нужда от рекордни плодове, тогава трябва да се напрягнете: храстите са засадени на разстояние най-малко 50 см един от друг, след което им е позволено да изграждат пълноценна вегетативна маса (не можете да ги оставите дават плод през първата година от живота), всички мустаци се отстраняват, те редовно се наблюдават поливане, предотвратяване на изсъхване на почвата, а също и обилно хранене на растенията. И основната точка - на дръжката са останали само 1-2 от най-големите цветя. Както можете да разберете, в този случай не става въпрос за висок добив, тези трикове се използват целенасочено, за да се получат гигантски плодове.

Kiss Nellis е много интересен сорт, който може не само да ви зарадва, но и наистина да ви изуми. Отзивите за него са много възхищаващи, но има една отрицателна точка - неизвестен произход. Разбира се, това не е особено важно, когато ягодите на практика показват декларирания потенциал, но в този случай е доста лесно да попаднете на измамата на недобросъвестни продавачи, така че бъдете изключително внимателни при закупуване на посадъчен материал.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода