• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода капри

Капри е ремонтантна разновидност на градинските ягоди (ягоди) за универсална употреба. Отгледан е в Италия чрез кръстосване на сорта CIVRI-30 и хибридната форма R6R1-26. Инициаторът и притежателят на патент е Консорциумът на италианските детски градини (CIV). Нашата героиня е ценена за висок добив, отличен вкус на плодове и отличния им външен вид, устойчивост на топлина и устойчивост на суша, както и добър имунитет към болести. Ягодите са подходящи за отглеждане в лятна вила за лична консумация, но основната област на тяхното приложение е търговското отглеждане за продажба на пресни продукти на пазара.

Растението е средно голямо, доста компактно, листата са средни. Формацията е оскъдна. Листата са със среден размер, средно ресни, светлозелени, лъскави, с широки зъбчета по краищата. Цветовете на сорта са двуполови, бели. Дръжките са мощни, изправени и се полагат на земята под тежестта на реколтата.

Плодовете на капри са средни и големи по размер, ефектни, с правилна конична форма, обикновено много едномерни, но до края на сезона те не се различават по еднородност на формите, особено плодове с удължен връх. Кожата е тънка, но твърда, яркочервена на цвят, лъскава, когато напълно узрее придобива тъмночервен оттенък. Achenes жълти, плитко депресирани. Ягодовата каша е червена, плътна, но не твърда, сочна, ароматна, с приятна еднородна текстура, без кухини.

Вкусът на сорта е много добър, според рецензиите, той може да се нарече един от най-добрите сред ремонтантите по отношение на потребителските характеристики. Десертни плодове, много приятен сладък вкус, не лишен от фин намек за киселост. Едно от основните предимства на Капри е, че съдържанието на захар в плодовете не се влошава дори през дъждовните сезони и до края на плододаването вкусът остава в най-добрия си вид, с който някои популярни ремонтанти не могат да се похвалят, например Ирма.

Ягодите са гъвкави в употреба, идеални за прясна консумация и декориране на различни десерти, също така подходящи за обработка и замразяване. Плодовете понасят добре транспортирането и се съхраняват добре, изглеждат много привлекателни на външен вид, така че спокойно можем да кажем, че Капри определено е добър избор за отглеждане в търговски условия. Друг приятен бонус - плодовете лесно се отделят от дръжката, колекцията е бърза и продуктивна.

Средното тегло на плодовете през сезона е 25-30 грама и могат да се образуват по-големи екземпляри, до 35 грама. Като цяло плодовете са много едномерни през целия сезон, но могат да станат по-малки с неграмотна селскостопанска технология. Плододаването на ягодите е почти непрекъснато, вълнообразно, започва в началото на лятото и завършва в края на есента. Свиването на плодовете обикновено се наблюдава в средата на сезона, през разгара на лятото, а до есента сортът отново „набира скорост“. Доходността на Капри е висока, до 2 кг плодове на храст и дори повече. Но си струва да се разбере, че сортът е интензивен тип, поради което продуктивността му е изключително зависима от селскостопанската технология. При обикновени градински условия е напълно възможно да се разчита на добив до 1 кг плодове от растение, при условие че не е най-идеалната грижа.

Ягодите са устойчиви на сиво гниене и различни петна, като цяло имат доста добър имунитет, но това не означава, че не се нуждаят от навременни превантивни лечения, особено когато се отглеждат с търговска цел. Според градинарите, нашата героиня се чувства чудесно с най-минимални лечения, в сравнение с други сортове, тя изглежда изгодна в това отношение. Сортът има доста добра зимна издръжливост, зимува добре в условията на Централна Русия, но подслонът никога няма да бъде излишен, разбира се. През пролетта също е препоръчително да се погрижите за покриващи материали, тъй като връщащите студове могат да повредят цветята.

Капри може да се похвали с отлична топлоустойчивост и устойчивост на суша, растенията процъфтяват в горещи райони, плодоносят последователно с високо качество дори в периоди на интензивна жега, плодовете не се пекат на слънце. Разбира се, няма да е излишно да се погрижите за засенчването на насажденията и е наложително да се осигури редовно поливане на ягодите, така че добивът да остане на високо ниво.

В селскостопанската технология сортът е съвсем прост, изисква своевременно и качествено изпълнение на всички стандартни мерки. Разнообразието от интензивен тип, следователно, се характеризира с един прост модел - колкото по-добре се грижите за насажденията си, толкова повече получавате. Между другото, Capri е подходящ за отглеждане чрез уплътнена технология, засаждането се извършва по стандартната схема (около 25 см между храстите), но някои фермери и градинари засаждат още по-плътно. Разбира се, не сгъстявайте твърде много насажденията, това ще се отрази зле на растенията. Основният нюанс на грижите е необходимостта от редовно обилно хранене. Останалата част от селскостопанската технология е типична за културата като цяло.

Капри е много добър ремонтант и е получил много отличия. Сред другите разновидности на неутрална дневна светлина, той благоприятно се откроява с отличния си вкус и устойчивост на топлина, както и с доста добър имунитет. Тази ягода има малко недостатъци, те са относителни: неравномерната форма на плодовете в края на плодния сезон и лошото формиране (което по принцип може да се отдаде на плюсовете). Тези недостатъци обаче не са критични и са типични, може би, за много ремонтанти.

3 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Максим, Херсон
Преди 2 години

Капри не е устойчив на петна. Усов, да, дава много малко. Преди около 3-4 години беше хит, като супернова. Тогава популярността му изчезна. Както например и неутрална линоза. Сега мнозина са го изоставили. Сега новите герои на ягодоплодния свят. Той не може да се свърже с тях по ред причини. Но плодовете на Капри наистина дават много, те цъфтят почти постоянно ...

Олга, Алмати
Преди 2 години

Обичам Капри заради неговата консистенция, той дава зрънце при всяко време. Усов дава умерено. Този сорт е трудолюбив. Децата са щастливи, това е най-важното.

Роман, Воронеж
Преди 1 година

Максим от Херсон, що се отнася до новите герои от света на плодовете, като Кабрило, това ни изпращат от Холандия и Италия Най-добре е да видите какво се отглежда там. Капри се развъжда трудно, това е всичко. Почти всички ферми са свикнали да дърпат зрънце и мустаци. А сортът Капри просто бива убит за 2 години. Ако имате Capri за плодове на слънце, а майката е 50% засенчена и снабдена с тройна доза поливане с добавка на азот, тогава мустаците са в насипно състояние. Разбира се, трябва да разкъсате цветните дръжки, но има порядък по-малко от тях, отколкото на ягодовите насаждения. Истински трудолюбив със страхотен вкус. Ако дадете нормални фунгициди преди първия цъфтеж и след това не забравяйте за биологичните + фосфити. Тогава почти няма петна до октомври. Вкусът ми е най-добрият, тази година, разбира се, имаше конкурент на Altess, но Капри е от Италия вече 5 години и почти няма оплаквания за това.

Домати

Краставици

Ягода