• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода Cabrillo (Cabrillo)

Понастоящем Cabrillo е най-добивният ремонтантен сорт градински ягоди (ягоди) за универсална употреба. То е отгледано от американски животновъди съвсем наскоро, появи се на пазара само преди година. Заявен като много обещаващ, има по-високи добиви от хитове като Албион, Сан Андреас и Портола, също ги превъзхожда по вкус, размер и представяне на плодовете. Това е много амбициозен нов продукт, който твърди, че е водещият асортимент от неутрални сортове дневна светлина. Въпреки това, поради младата възраст на Кабрило, декларираният му потенциал все още се проучва - растенията се тестват активно в различни условия както в родината си, така и в други страни. Но дори и на този етап от своето съществуване, ягодите вече са доказали, че са способни да произвеждат наистина „луди“ добиви и са напълно достойни да заменят всички по-рано известни и уважавани търговски сортове, които са били ремонтирани. Сортът е патентован и официално разпространен под лиценз, което може да създаде трудности при закупуване на посадъчен материал, а също така играе в ръцете на недобросъвестни продавачи, така че бъдете изключително внимателни при закупуването на разсад, за да не попаднете на измама.

История на създаването

Кабрило е плод на учени от известния Калифорнийски университет, САЩ. Авторите са Дъглас У. Шоу и Кърк Д. Ларсън, които вече са станали до известна степен легенди в света на отглеждането на ягоди. Техните ръце създадоха много красиви сортове, които по едно време се превърнаха само в пробив, например може би най-известният ремонтант Албион, който обърна идеята за сортове неутрална дневна светлина с главата надолу. Героят на нашата статия е получен от кръстосването на номерирани сортове Cal 3.149-8 и Cal 5.206-5, извършено през 2008 г. След това на експерименталния обект Wolfskill Experimental Orchard в Калифорния от 2009 г. полученият екземпляр започва да се умножава с цел последваща селекция, като му дава името Cal 8.181-1, а по-късно CN236. След като учените най-накрая се убедиха, че сортовите характеристики на ягодите се запазват по време на размножаването, започва процедурата за регистрация на нов продукт под официалното име Cabrillo. От 2010 г. Cabrillo е тестван на различни обекти за различни параметри и накрая през 2016 г. е издаден патент за нов сорт, който твърди, че е най-добрият. Притежател на патента е Калифорнийският университет.

Описание

Растението изглежда много подобно на Албион и Сан Андреас, но има по-обилна зеленина и храстите са по-изправени. Узулацията е умерена. Листата са малко по-малки от тези на сравнителните сортове, дръжките са по-къси. Листната плоча е по-вдлъбната, по-плътна и мека, с яркозелен цвят с богат „мазен“ блясък, със заострени зъби по краищата. Цветята са големи, бели, двуполови. Ябълковите цветни дръжки са мощни, високи, много първични и лежат на земята под тежестта на реколтата.

Плодовете на Кабрило са много ефектни, много по-красиви от тези на същия Албион и Сан Андреас и дори от много други ремонтанти, и това се потвърждава от фермерите и градинарите. Плодовете са правилни, конични, леко сплескани и изглеждат по-къси от тези на сравнителните сортове. Кожата е дълбока, яркочервена, лъскава. Achenes са жълти, плитко потопени. Месото е червено, сочно, твърдо, но не е твърдо, без да се хруска на захапката. Плодовете са много по-ароматни от тези на сравнителните екземпляри, което несъмнено има положителен ефект върху успеха на пресните продукти на пазара.

Вкусът на ягоди е отличен.Според патентни данни и рецензии на градинари и фермери, сред ремонтантните високодоходни сортове нашият герой има много приличен вкус, някой дори казва, че е най-добрият в това отношение, но не всички подкрепят това мнение. Плодовете са сладки, вкусовата палитра е много хармонична, с лек намек за киселост. Някои градинари вярват, че Cabrillo има наистина спонтанен многостранен вкус, което не може да се каже за едни и същи Албон и Сан Андреас - те обикновено се описват като „обикновени ягоди, без излишни украшения“.

Плодовете са универсални в употреба, много добри пресни, идеални за всякакви обработки, замразяване, консервиране, украса на десерти и други кулинарни ястия. Плодовете отлично понасят транспортирането на дълги разстояния, съхраняват се отлично, с една дума, сортът определено се оправдава, когато се отглежда, за да продава пресни продукти на пазара. Плодовете са много красиви, еднородни, като за селекция, привличат вниманието на купувача и не го оставят безразличен поради много достойния си вкус.

Плодовете на Кабрило са големи, със средно тегло около 30 грама. Плододаването е стабилно, както подобава на ремонтант; при правилна грижа плодовете не се свиват през целия сезон. Някои градинари и фермери се оплакват от големия брой малки плодове, но това най-вероятно се дължи именно на агрономически грешки, по-специално на липса на хранене или на климатични условия. Нашият герой дава плодове почти без прекъсване, започвайки от около началото на юни до края на октомври, така че той отчаяно се нуждае от постоянно „хранене“, за да може да формира прилична реколта през целия сезон. Въпреки че ягодите са обявени за по-плодови от Албион и Сан Андреас, въпреки това, според резултатите от тестовете в Изследователския център на Уотсънвил през 2012-2013 г., те са загубили от своите "съперници", но не много. Също така специалистите от този център проучиха други характеристики на нашия герой в сравнение с три ремонтантни разновидности. Засаждането се извършва по двуредов метод в размер на 17 300 растения на декар площ (0,4 хектара). Беритбата започна през април и продължи до първата седмица на октомври. Сравнени бяха четири разновидности: Албион, Сан Андрес, Портола и „героят на случая“ - Кабрило. И така, какви са заключенията на изследователите?

  • По отношение на размера на плодовете, нашият герой по принцип се показа на същото ниво със сравняваните сортове. Средното тегло на плода е: Албион - 32,6 грама, Сан Андреас - 32 грама, Портола - 31,7 грама, Кабрило - 32 грама.
  • Ягодите са показали, че са на най-високо ниво на външен вид. Максималният възможен резултат в това проучване е 5 точки. Плодовете на Албион бяха оценени на 4,1 точки, Сан Андреас - 4,3, Портола - 3,4, Кабрило - 4,3.
  • По отношение на твърдостта на пулпата, нашият герой също се показа много добре. Приблизителна плътност на плодовете: Албион - 12,2, Сан Андреас - 12,2, Портола - 11,4, Кабрило - 12,2.
  • Но според резултатите от добива, сортът е надминал своите „съперници“, освен това много значително. От едно растение бяха събрани: Албион - 2.632 грама плодове, Сан Андреас - 3.090 грама, Портола - 2.900 грама, Кабрило - 3.669 грама. Това е нивото!

Добивът на ягоди трябва да бъде обсъден по-подробно. Как вървят нещата на практика? Всъщност дори от Албион и Сан Андреас в реални условия е изключително трудно да се получат дори 1,5 кг плодове, да не говорим за декларираните 3 кг. И наистина, не очаквайте големи чудеса от героя на нашата статия. Декларираните 3,7 кг плодове от храст могат да бъдат получени само с наистина идеална земеделска технология, когато се отглеждат в защитена земя със строг контрол върху условията на околната среда и обилно подхранване на растенията с коктейл от торове и стимулатори на растежа. При нормални условия, на открито, е напълно възможно да се разчита на резултата от около 1,5 кг плодове на храст, а при по-внимателна грижа и 2 кг. Също така добивът е изключително зависим от климата на растящия регион - в родината си, в Калифорния, ягодите имат време да се откажат от цялата си реколта, но в много региони на Русия и Украйна, поради настъпването на студеното време, е просто невъзможно да се изчака максималното връщане на плодовете.Между другото, трябва да се каже, че според патентни данни Cabrillo се различава от Albion и San Andreas по по-добър отговор на интензивните селскостопански технологии. По време на изследванията във Уотсънвил, за които говорихме по-горе, и четирите сорта бяха отгледани по една и съща технология, със същото количество дресинг. и т.н. И резултатите на нашия герой при такива равни условия са наистина впечатляващи.

Но по отношение на устойчивостта към болести Кабрило малко отстъпваше на своите съперници. Според резултатите от изследванията за 2012-2014 г. нашият герой се оказа по-чувствителен към късна болест, антракноза и вертицилоза, отколкото сравнителните сортове, но не много. За по-голяма яснота, ето числата, максималният възможен резултат е 5 точки.

  • Устойчивост на късна болест: Албион - 4.6, Сан Андреас - 4.3, Портола - 4.4, Кабрило - 4.2.
  • Устойчивост на вертицилий: Албион - 4, Сан Андреас - 4,4, Портола - 3,2, Кабрило - 3,4.
  • Устойчивост на антракноза: Албион - 2,9, Сан Андреас - 2,9, Портола - 2,4, Кабрило - 1,8.

Като цяло ягодите имат доста добър имунитет. Според патентни данни сортът е умерено устойчив на брашнеста мана и вертицилоза (които са представени в списъка по-горе), както и на листни петна. Умерено податлив на антракноза, но оценка 1,8 леко поставя под въпрос тази „умереност“. Растението е доста толерантно към различни вируси, открити в Калифорния, как се чувства в това отношение в Русия и Украйна е отворен въпрос в момента, който е в процес на проучване. Според прегледите на фермерите и градинарите имунитетът на нашия герой е напълно достатъчен, той е засегнат от болести не по-често от други сортове, но изисква своевременна висококачествена профилактика. Някой дори отбелязва, че тези ягоди са подходящи за биологично земеделие. Разбира се, за постигане на най-високи резултати все още са необходими химически обработки. Що се отнася до вредителите, при навременна профилактика растенията не се страхуват от ягодови акари, в момента няма друга информация.

В селскостопанската технология Cabrillo е съвсем стандартен, едно просто правило е от значение за отглеждането му - колкото по-добре се грижите за него, толкова повече отговор трябва да очаквате. Разнообразие от интензивен тип, реагира добре на повишено внимание към себе си, следователно, за да постигнете същия "луд" добив, ще трябва да отделите достатъчно време и усилия. От друга страна, тези, които вече са опитали ягоди на сайта си, казват, че са доста непретенциозни и не изискват свръхестествени усилия. Често обаче е трудно да се разгърне потенциалът на растенията поради неподходящи климатични условия. Като цяло дори патентните данни показват, че максимална производителност може да се постигне само при отглеждане при контролирани условия в оранжерии.

В момента има много малко данни за зимната издръжливост и устойчивост на замръзване на нашия герой, но можем да кажем, че той се чувства доста комфортно в южната част на Украйна, той също се показва добре в условията на централната зона на Русия. Но вече е казано много за устойчивостта на суша и топлоустойчивостта на сорта по форумите - той плододава идеално в най-горещите сезони, плодовете не се пекат на слънце, а самите растения не страдат от слънцето. С поливането, разбира се, ситуацията е малко по-различна, изключително важно е да осигурите на растенията достатъчно количество влага, в противен случай не трябва да очаквате огромен добив.

Най-важната точка на селскостопанската технология е необходимостта от обилно хранене. Важно е да се прилагат торове както в корена (поливане), така и върху листата (пръскане), също така е много важно да се осигури на ягодите добър „старт“ - да се добави достатъчно количество органични и минерални комплекси в почвата преди полагане на плантацията. Не забравяйте за необходимостта от ежегодно подновяване на засаждането.Такива високодобивни ремонтантни сортове много бързо развиват ресурса си, така че не трябва да ги държите без подмладяване повече от две години, при интензивно отглеждане растенията след първата година на употреба не могат да покажат резултатите, на които са способни.

Какво бих искал да кажа накрая. Кабрило е много обещаващ ремонтант с наистина голямо бъдеще. Понастоящем може спокойно да се нарече най-добив, като същевременно не отстъпва на другите сортове по вкус и продаваемост и дори ги надминава. Тази новост има потенциала да заеме първото място в търговския списък с ягоди и може да е любима на много градинари. Но, разбира се, в мехлема има и муха. Първо, без наистина идеална селскостопанска технология е невъзможно да се постигнат декларираните 3,7 кг на храст. На второ място, не при всички климатични условия растенията ще оправдаят възлаганите им надежди и поради краткото лято в някои региони, когато се отглежда на открито, Cabrillo може дори да загуби от други сортове, които са по-добре зонирани в такива райони. С една дума, не трябва безмислено да се впускате в преследването на огромни добиви и да мечтаете за тонове плодове от сто квадратни метра. Нашият герой е все още много млад, за да прави недвусмислени заключения за него, затова се опитайте да го отгледате сами, за да се уверите във всичките му предимства и недостатъци от личния опит. Едно е сигурно - този сорт явно няма да ви разочарова.

2 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Инеса, Сизран
Преди 2 години

Обичам да експериментирам и да опитвам нови сортове градински ягоди - при първа възможност винаги купувам нови разсад (за щастие има възможност да купя с гаранция срещу преоценяване). За съжаление не открих нищо добро в този сорт за себе си - вкусът е посредствен (но като се има предвид, че това е рем, тогава може да се счита за нормално, но без ентусиазъм), размерът на плодовете е да, не е лош, но няма толкова много от тях, колкото бих искал Кабрило да зимува добре, но е много податлив на болести, особено на гниене на корени. Разбира се, 2-те години, откакто го гледам, не са показател и почвата е различна за всички, но аз реших за себе си. че сортът е добър само за продажба.

Иван Краснодар
Преди 2 години
Отговор на Инеса, Сизран

Мога ли да получа вашия телефонен номер! това е моят номер 89 886 666 077

Домати

Краставици

Ягода