• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Флоренция (Флоренция)

Флоренция е непоправим сорт градински ягоди (ягоди) със късно узряване, еднократно плододаване, универсална употреба. Отгледан е през 1977 г. в експерименталната станция на East Malling Institute във Великобритания, автор е D. W. Simpson. Родословието на нашия герой включва такива сортове като Tioga, Gorella, Providence, Redgauntlet, Wiltguard. Ягодите се ценят заради големите си плодове, високия добив, устойчивостта на различни болести, отличния вкус на плодовете и отличното им представяне. Той се отглежда активно от фермери и летни жители в Европа, Русия, Украйна и Беларус и е популярен в някои други области на света.

Растението е високо, мощно, обилно листно, храстите приемат сферична форма. Образуват се много мустаци и рога, въпреки че адаптивната способност намалява, когато ягодите „узреят“. Листата на сорта са големи, леко гофрирани, тъмнозелени на цвят. Цветовете са бели, образуват се в големи количества, много плодове са вързани. Дръжките са дълги и много дебели, мощни, здрави, разположени над нивото на листата, под тежестта на многобройни големи плодове, които лежат на земята.

Плодовете на Флоренция са много големи, имат правилна ширококонична форма, най-големите екземпляри са закръглено-конични. Кората има интензивен червен цвят, на етапа на пълна зрялост придобива подчертано кестеняв оттенък. Ахените са жълти, срещат се на средна дълбочина. Месото е червено на цвят, по-скоро плътно, но не е твърдо, без хрускане на ухапване, много сочно, с великолепен ярък аромат на горски ягоди. Заслужава да се отбележи, че плодовете от този сорт се отличават с еднородност на формите, поради което те привличат вниманието на купувачите на пазара.

Ягодата има страхотен вкус! Плодовете са много сладки, но не и захарни, с ярка, грациозна киселинност, придаваща на небцето пикантна жар. Според отзивите на градинарите плодовете на Флоренция са наистина много вкусни и, заедно със страхотен аромат и пригодност за транспорт, правят нашия герой фаворит за продажба на пазара. Между другото, едно от предимствата на сорта е, че дори в дъждовни или сухи сезони вкусът не се влошава. Плодовете са гъвкави в употреба, особено отлични пресни, подходящи за преработка и консервиране, а също така са подходящи за замразяване.

Плодовете на сорта са наистина големи, средното тегло за сезон е 30-40 грама, екземпляри с тегло 60 грама не са необичайни и понякога се образуват "гиганти" от повече от 100 грама. По отношение на размера на плодовете, нашият герой заобикаля референтния сорт Елсанта, и по отношение на процента на продаваеми плодове, той също го изпреварва. Има много малко некачествени екземпляри, които особено ще зарадват фермерите, добивът от продаваеми продукти е много висок. Добивът на Флоренция е наистина висок, напълно е възможно да се съберат около 1 кг плодове от едно растение и дори повече. При умерени земеделски практики, без строг контрол върху условията на отглеждане и обилно торене, показателят е малко по-малък - от 500 до 700 грама на храст. Струва си да се каже обаче, че ягодите имат огромен потенциал, така че количеството реколта зависи повече от това колко усилия сте положили за отглеждане.

Сортът узрява на по-късна дата, но в зависимост от метеорологичните условия на сезона може да започне да дава плодове както по-рано, така и малко по-късно. Във Великобритания например Флоренция узрява 7-10 дни по-късно от Елсанта. Средно началото на плододаването настъпва в началото до средата на юли. Сортът е отличен за търговско отглеждане като продължение на оборота на плодовете. Когато ранните и средно узряващите сортове вече завършват плододаването, нашият герой само „започва да вкусва“. Ягодите бързо се отказват от цялата реколта, което е много удобно - събирането се извършва за кратко време, за един или два пъти.Между другото, брането на плодове е лесно и приятно - благодарение на дългите дръжки те се виждат перфектно, освен това узряват доста приятелски. И още една привлекателна точка - дори на етапа на техническа зрялост плодовете имат страхотен вкус.

Флоренция може да се похвали с отличен имунитет, устойчива е на различни вирусни и гъбични заболявания, много рядко е засегната от заболявания на кореновата система, малко по-податлива е на петна, но не е критична. Според някои съобщения растенията са умерено устойчиви на вертикално увяхване, но те не се засягат от него по-често от други сортове. По този начин при благоприятни условия сортът може да се отглежда без използването на химикали, така че може безопасно да се нарече подходящ за биологично земеделие. От друга страна, в дъждовните сезони се увеличава уязвимостта към гъбични заболявания, плодовете могат да изгният, така че е по-добре да не забравяме за навременните превантивни мерки.

Като цяло ягодите понасят различни метеорологични бедствия, но висококачествените грижи значително ще повлияят на здравето и производителността му. Зимната издръжливост на сорта е средна, много е желателно да се осигури засаждане с добър подслон през зимата. Що се отнася до устойчивостта на замръзване, има две точки. Първо, Флоренция цъфти късно, така че пролетните студове не са ужасни за цветята, но самите растения могат да страдат от силни температурни промени, така че е по-добре да се погрижите за покриващия материал. На второ място, тъй като сортът закъснява, в северните райони може просто да няма време да даде реколтата преди застудяването. Решението на проблема е все същото - използването на покривни материали.

Устойчивостта на ягоди на суша не е лоша, но при липса на влага добивът значително намалява, така че редовното поливане не трябва да се пренебрегва. Като цяло най-доброто решение би било инсталирането на система за капково напояване. Това ще помогне да се поддържа оптимален баланс на влагата в почвата, което от своя страна ще има много положителен ефект върху количеството и качеството на реколтата. Топлоустойчивостта при растенията е доста слаба, засенчването е силно желателно. От друга страна, плодовете не се пекат на слънце и ако са добре напоени, топлината няма да повлияе по никакъв начин на добива. Но все пак си струва да се каже, че Флоренция е зонирана за доста мекия климат на Англия, където много високите температури са изключително редки, така че за всеки случай трябва да играете на сигурно място и да защитите насаждението от вредното въздействие на топлината. Както вече споменахме, вкусът на плодовете не се влошава дори през дъждовните сезони, но преовлажняването може да застраши повишен риск от заболявания, особено гъбични, така че този нюанс също трябва да се следи.

Едно от предимствата на сорта е неговата невзискателност към почвата. Може да расте на почти всички видове почви, но е важно те да са плодородни. Така че, преди засаждането на ягоди, необходимото количество органични и минерални торове е задължително в почвата. Като цяло, по отношение на торенето, схемата е съвсем проста - колкото по-добре подхранвате растенията, толкова повече реколта можете да очаквате. Флоренция принадлежи към групата на търговските сортове, следователно разкриването на нейния потенциал силно зависи от интензивността на земеделските технологии. Между другото, нашият герой показва най-добри резултати, когато се отглежда на закрито, в този случай добивът може да надвиши марката от 1 кг на храст.

По принцип за ягодите е доста лесно да се грижим, но те имат няколко характеристики, които не бива да се пренебрегват. Първо, растенията реагират изключително негативно на удебеляването. Минималното разстояние между храстите трябва да бъде 35 см, ако е възможно, те трябва да бъдат засадени по-свободно.И така, оптималната плътност на засаждане е 3 растения на 1 квадратен метър площ. Вторият важен момент, за който вече говорихме, е, че сортът е придирчив към поливането, но не обича преовлажняването. И основният нюанс е необходимостта от висококачествено обилно хранене.

По отношение на дълголетието на Флоренция мненията са различни. Така че някои казват, че ягодите плододават стабилно добре в продължение на 5 години, други твърдят, че крайният срок за отглеждане е 3 години. Струва си да се отбележи, че все още е по-препоръчително да се използват растения за не повече от 3-4 години и след това да се подновяват насажденията, за да се избегне намаляване на добива и влошаване на вкуса. Ако говорим за търговско отглеждане, тогава оптималното решение би било използването на сорта в двугодишна култура, максимум тригодишна, но не повече. Всяка година имунитетът на растенията отслабва и разходите за превантивно лечение всъщност не се изплащат. Като цяло можете да се поучите от опита на европейските фермери - те практикуват отглеждането на ягоди в едногодишна култура. От друга страна, Флоренция позволява удължаване до две години, което побеждава други сортове. С една дума, опитайте различни схеми и определено ще намерите най-добрата, подходяща специално за вашите условия.

Струва си да направите една малка забележка. Поради трудности при превода имаше леко объркване с името на сорта. Оригиналното му и официално регистрирано име е Флоренция, което на руски звучи като „Флоренция“. Много източници, включително полски, решиха да преведат буквално, поради което често можете да намерите ягоди на пазара както под името Флоренция, така и Флоренция. Всъщност те са един и същ сорт.

Какво можеш да кажеш накрая? Тази ягода е наистина много добра не само за обикновен градинар, но и много обещаваща за фермерите и големите земеделски фирми. Той притежава всички необходими качества, за да носи гордо титлата „търговски сорт“, а освен това се слави с отличния си горски вкус, което го прави много привлекателен за летните жители. От минусите - взискателността към висококачественото обилно хранене и като цяло относително висока причудлива грижа. От друга страна, Флоренция в никакъв случай не е гадинка - в момента пазарът е пълен с разновидности и капризи. С една дума, не се колебайте да се опитате да уредите нашия герой на вашия сайт, той очевидно няма да ви разочарова!

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода