• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт ягода Елсанта

Elsanta е средно ранен нереновиран сорт ягоди (градински ягоди) за десертни цели. Отгледан в Холандия през 1975 г. чрез кръстосване на Gorella и Holiday. В Русия специалистите от Севернокавказкия федерален научен център по градинарство, лозарство и винопроизводство започнаха да се занимават с официалното разпространение на „новостта“. От 2003 г. започнаха държавни опити на сорта на сортови обекти, а през 2007 г. той беше включен в Държавния регистър на селекционните постижения на Руската федерация. Зониран в три региона на страната: Волго-Вятка, Северна Кавказ, Западен Сибир. Елсанта се счита за еталон сред всички съществуващи сортове ягоди и често именно с него се сравняват други сортове.

Средно голямо растение, изправено, обилно листно. Мустаците са дебели, изобилни мустаци. Листата са големи, вдлъбнати, средно сребристи и средно набръчкани, с добро мъх, зелен цвят. Зъбчетата на краищата на листната плоча са широки, остри. Средният лоб на листа е заоблен. Цветовете са средно едри, с венче, двуполови. Съцветието е полуразлягащо се, състои се от много цветя. Дръжки със средна дължина, доста дебели, здрави, разположени на нивото на листата. Елсанта образува много голям брой дръжки. Ягодовите дръжки са дебели, средно големи. Чашелистчетата са прости, със средна дължина, разположени хоризонтално.

Плодовете на сорта са със среден размер. Формата им е правилна, заоблено-конична, без шийка, със средна чашка. Кожата е яркочервена с характерен лъскав блясък. Achenes са многобройни, жълтеникави на цвят, плитко потопени в пулпата, по-скоро дори повърхностно. Пулпът е червен, сочен, доста плътен, но не и жилав, няма и хрускане, което често не се харесва от любителите на ягодите. Плодовете имат приятен аромат на ягоди. Вкусът им е много сладък, но има и подчертана киселинност. Дегустаторите оцениха вкуса на Elsanta на 4,7 точки по петстепенна скала. Целулозата съдържа: 7,2% захар, 0,78% киселина, 75,3% витамин С. Вкусът на нашата героиня се счита за стандарт, идеално съчетава сладост и ярки нотки на киселост.

Плодовете перфектно понасят транспортирането и освен това могат да се съхраняват около 3 дни без загуба на продаваемост и вкус. Те са многофункционални при употреба, страхотни свежи и подходящи за консервиране. Подходящи за замразяване, при размразяване те няма да загубят формата си и няма да се превърнат в хомогенна маса. Elsanta е идеален за отглеждане за продажба на плодове, тъй като те имат много атрактивен външен вид, лесно се отделят от стъблото без повреди и остават сухи и много красиви.

Добивът на сорта не може да се похвали със свръхвисоки нива, както някои други популярни сортове, но растенията са способни да дават стабилни добиви, без да се изисква особено висококачествена селскостопанска технология. Според резултатите от държавните тестове добивът е бил 54,7−73,4 c / ha. И тези показатели по никакъв начин не могат да бъдат наречени ниски, но в момента те вече не са високи. Elsanta се характеризира със стабилно плододаване, плодовете не се свиват след първата реколта, но средното им тегло е малко - около 13,1 грама. Все пак трябва да се каже, че едно растение дава доста плодове, което гарантира добра производителност. Визуално ягодовата плантация изглежда много хубаво през периода на узряване - храстите са покрити с много червени плодове.

Узряването настъпва за кратко време, което е много удобно при голямо отглеждане - колекцията не се простира на няколко етапа. По този начин нашата героиня не е напразно считана за стандарт сред търговските сортове.Ранното приятелско узряване, отличната транспортируемост на плодовете и неизискващите растения за грижи - това не е ли основното за тези, които отглеждат ягоди за продажба? Сортът обаче има един голям недостатък в търговско отношение - обилна подификация. Броят на мустаците ще трябва да се наблюдава много внимателно, тъй като те поемат по-голямата част от храната, поради което размерът на плодовете значително намалява. По този начин е необходимо да отделите повече време и труд за нормиране на броя на мустаците, което несъмнено е недостатък на Elsanta като търговски сорт, въпреки че за някои това може да бъде плюс - нашата героиня се размножава добре и ще има много голям брой разсад за продажба.

Ягодите са относително неизискващи към почвите, но колкото по-плодородни са, толкова по-добре, разбира се. Сортът е подходящ за отглеждане на открито в районите на Полесье, Лесостеп и Централната зона на Руската федерация. Той също така се показва добре в оранжерии, освен това добивът може да се увеличи значително. Веднага трябва да се отбележи, че сортът не е силно зимоустойчив и изисква добро подслон през зимата, а също така не понася много добре суша. Растенията реагират много негативно на внезапни промени в температурата. С една дума, в региони, които са по-подходящи за климата, нашата героиня е в състояние да покаже много по-добри резултати, но в области, които не са особено подходящи за нея, тя едва ли ще пусне корени. Елсанта е силно устойчива на вирусни и гъбични заболявания, вертицилиево увяхване и ягодов акар. Брашнестата мана и увяхването обикновено се засягат не по-често от много други сортове.

В селскостопанската технология нашата героиня е съвсем проста. Освен това можем да кажем, че тя не обича излишни украшения. Но първо нещата първо.

  • Засаждането се извършва по схемата 30 × 30 cm с двулентов метод, с малко по-широк метод на храста - 40 cm между растенията, с разстояние 25-30 cm в един ред.
  • Ягодите са влаголюбиви, честото обилно поливане значително увеличава производителността и има благоприятен ефект върху здравето на растенията. Понася много лошо суша, затова е много важно да не се оставя почвата да изсъхне твърде много. Що се отнася до жегата, тук мненията се различават: някои растения спокойно реагират на нея, други започват да изсъхват. Все пак е по-добре да се погрижите за засенчването на насажденията и своевременното поливане. Между другото много добро решение е инсталирането на система за капково напояване.
  • Elsanta не обича прекомерните количества торове. Двойното хранене ще бъде достатъчно - през пролетта и есента. Този момент е несъмнен плюс на сорта - често популярните високодоходни сортове изискват обилно подхранване, но това не винаги води до успех. Нашата героиня постоянно дава добри добиви, въпреки скромните си изисквания към хранителния и минералния състав на почвата.

Струва си да се отбележи един нюанс, който често плаши градинарите. През първата година след засаждането растенията дават доста оскъдна реколта и едва от втората година на употреба ягодите „набират скорост“, достигайки пика на плододаването през третата година. Ето защо, ако „новостта“ на вашия сайт през първата година от живота му не ви радва с богата реколта, не бързайте със заключенията. Този сорт, заедно с други, изглежда много изгоден в градината - той е осеян с огромен брой плодове, докато в замяна изисква само много малко внимание. Най-важното е, не забравяйте да подмладите насаждението своевременно. Това събитие трябва да се провежда приблизително на всеки 4-5 години и дори след 3 години, ако употребата е била интензивна. Ако пренебрегнете тази техника, добивът значително ще намалее и вкусът на плодовете ще се влоши значително, ще стане кисел.

Нека обобщим малко, без да изброяваме всички предимства и недостатъци, които вече бяха споменати по-горе.Elsanta не напразно се счита за стабилен "работен кон", способен да осигури плодове както на собственика на малък двор, така и на фермер с производствени площи. Въпреки „възрастта“ си, сортът остава много популярен и търсен както сред обикновените градинари, така и сред големите земеделски комплекси, не само в Русия, но и далеч извън нейните граници. Това не е ли показател! Сред огромното разнообразие от сортове ягоди, които често превъзхождат нашата героиня в изпълнението си, Elsanta все още остава на върха в списъка с най-добрите.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода