• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Ягодов сорт Албион

История на създаването

Неутралният сорт дневна светлина Албион е отгледан през 1997 г. от животновъдите Дъглас У. Шоу и Кърк Д. Ларсън. Сортът diamant и номерираната селекция Cal 94-16-1 бяха кръстосани. Получените растения са номерирани с Cal 97.117-3 и са засадени в експерименталната овощна градина на Калифорнийския университет Wolfskill близо до Winters. На същото място през 1998 г. е получена първата реколта, след което е извършено безполово размножаване с помощта на розетките, образувани върху мустаците, които се дават от ягоди. След селекция и тестване на новия сорт му беше присвоен номер CN220 и по-късно му беше дадено името Albion. Самата дума е от келтски произход, обозначавайки древното име на Британските острови.

През 1999 г. нашият герой беше тестван в Изследователския център за ягоди в Уотсънвил, Центъра за изследване и разширяване на Южното крайбрежие и започна ограничено засаждане на ягоди в полетата. След като учените се убедиха, че сортовите признаци са фиксирани и запазени по време на следващите репродукции, процедурата по регистрация започна и тестването на растенията за различни параметри продължи. Първият патент за сортове е получен през 2004 г. Албион е официално собственост на Калифорнийския университет, САЩ.

Описание

Растението е мощно, средно голямо. Листата са големи, отдолу леко космат, назъбени, наситенозелени на цвят с характерен блясък, сякаш намазани с масло. Дръжките са мощни, с големи цветя, разположени над листата, но под тежестта на узрелите плодове те могат да потънат на земята. Но трябва да се отбележи, че сортът е устойчив на гниене на плодове. Ягодовите мустаци дават средно количество - достатъчно за размножаване и не твърде трудоемко при грижа за растенията.

Самите плодове са големи и много големи, еднакви, подравнени, симетрични удължено-конична форма. Плодовете са много красиви, ярки, пурпурночервени с лъскав блясък. Те буквално веднага привличат вниманието, както висящи на храста, така и легнали на пазарния плот. Освен това формата и качеството на плодовете на Албиона се запазват през целия плодов сезон, процентът на едномерните плодове е висок (75%). Средната дължина на ягодите е 6 см, ширината е 5 см, съотношението на дължината към ширината е 1,2. Размерът на кухата част в плодовете варира от 0 до 15% и зависи от условията на отглеждане и сезона. Achenes са средно големи, разположени на повърхността на плода или леко вдлъбнати в него. Цвят на семената от жълто до тъмно червено. Интересна особеност на сорта - не напълно узряло зрънце има бял ръб в основата близо до чашалистката. Но дори и тогава тя има висок дегустационен рейтинг.

Средното тегло на плодовете е 33 грама, но гигантите често растат с маса, много по-голяма - до 60 грама. Заявеният патентен добив на ягоди е 2,4 кг, на открито в условията на нашата страна до 1 кг.

Плодовете са наистина изключителни на вкус, с истински вкус на ягода, сладки. Пулпът е бяло-розов на цвят, плътен, но сочен, с характерна хрускане на ябълки при ухапване. Много е необичайно и интересно да опитате Албион за първи път. Всъщност е като да опитате малка ябълка, но с вкус на ягода. Вкусът и сладостта остават на правилното ниво през целия сезон, дори и в неузрели полузелени плодове (особено за късните есенни реколти). Умерената киселинност и високият процент захар в плодовете допринасят за отличния вкус. Средната Brix (Brix = масова част на захарта) е 8,5, а средната киселинност е 0,74, след двукратна оценка, проведена през два периода през 2003 г.

Поради много гъстата пулпа зрънцето може да издържи на малки студове, но устойчивостта на замръзване на самите растения е ниска. Транспортируемостта и запазването на качеството на ягодите е на най-високо ниво, дори без охлаждане. Сортът е отличен както за консумация в прясно състояние, така и за преработка, замразяване и се използва широко в кулинарията.Отглежда се както в малки летни вили, така и в големи площи в индустриален мащаб.

Албионът е подобен на други неутрални сортове по това, че ще цъфти, независимо от продължителността на деня, предвид подходящата температура и градинарски условия. Има моменти, когато отделни храсти цъфтят през зимата при повече или по-малко топло време, покрити с агрофибър. Ягодите плододават успешно при условия на слаба светлина, подходящи за отглеждане в есенно-зимната циркулация в защитена земя - оранжерии с отопление и осветление. От началото на цъфтежа до узряването на плодовете отнема до 7 седмици с кратък слънчев ден и хладно време (при оборота есен-зима) и само 3 седмици през оборот пролет-лято.

Албион наистина беше пробив в градинарството, отваряйки ремонтантни сортове за много хора, принуждавайки ги да преосмислят начини за по-ефективно събиране, значително разширявайки сезона на прибиране на реколтата. Той стана практически първият в своя клас, който нашумя у нас. Преди това вече имахме общ ремонтант - ягода кралица Елизабет... Но в случая с Албион беше различно. На първо място, това е най-зрелищното зрънце. Сега мнозина са се отказали да го отглеждат, преминавайки към нови или просто не толкова капризни по отношение на различни показатели, разновидности на неутрален светъл ден (Мурано, Сан Андреас, Малга, Виваро и др.). Но мнозина го засаждат и до днес, а някои се връщат към него, след като обработват други.

Авторът на статията ясно си спомни първата реакция на хората, които за първи път видяха и опитаха плодовете на Албион. Беше необичайно дори да държа това зрънце в ръката си, голямо и тежко, като малка бъчва. Изглеждаше, че това е просто добре направено оформление, но майсторът очевидно прекали с размерите. Хората просто не вярваха, че гледат ягоди. Всички бяха изненадани и дори възхитени от хрущенето на пулпа при ухапване: „Готино! Като ягодова ябълка !!! ". Интригуваща „дървена“ плътност, придаваща на Албион чертите на някои все още неизвестни плодове.

По-късно, когато той „се отегчи“ и много други сортове навлязоха на пазара, тази криза стана, напротив, досадна и плътността на зрънцето предизвика възгласи като: „Защо са толкова твърди? Ами толкова химия са натъпкали в тези плодове! " или "Това нови тенис топки ли е?" А аргументите на продавача относно факта, че това са специално извлечени качества за транспортируемост и запазване на качеството, само предизвикаха нова вълна от сарказъм ...

В резултат на това ще се опитаме да очертаем всички плюсове и минуси, както и противоречиви аспекти на сорта.

Патентният добив на ягоди е до 2,4 кг. Продавачите с радост поставят тази цифра на своите сайтове в описанието, без да разкриват и често просто не разбират какво е необходимо за такъв резултат. И тук е нещото. Тази цифра представлява възможно най-високата производителност, която Албион е постигнал при експериментални насаждения. Възможно е да го постигнете. Но! Отнема се период от почти цяла година. Тази цифра се постига при отглеждане от февруари до декември в отопляеми оранжерии с осветление и доста сериозна хранителна система, която включва редовно „подхранване“ с коктейл от минерални торове със специфична NPK формула в определен период на развитие, както и използване на стимуланти за растеж. Да не говорим за химически обработки. Нашият сезон на ягоди на открито е много по-кратък, в неотопляемите оранжерии добавяме още няколко месеца, но все още няма време т.е. И затова е препоръчително да се говори за среден добив от 1 кг от добре развит храст с подходящи грижи. Но и това е доста добре!

Безспорен минус на сорта е ниската му устойчивост на замръзване. Това не означава, че ще измръзне през зимата, но тази опция е много вероятна, особено при температури под -20 ° C и зими с малко сняг.Изходът е задължителният подслон на ягоди с агрофибър (лутрасил). Плътност 30-50, в зависимост от региона, особено там, където има чести размразяване и малко сняг през зимата. Но покрити с дебел слой сняг, насажденията могат да спят спокойно и безопасно до пролетта.

Според патентни данни Албионът е умерено устойчив на листни петна (Ramularia tulasnei) и брашнеста мана (Sphaerotheca macularis). Той е доста устойчив на увяхване (Verticillium dahliae) и късна болест (Phytophthora cactorum), както и умерено устойчив на антракноза (Colletotrichum acutatum). При правилно боравене с толерантност към паякови акари (Tetranychus urticae). Всъщност нашият герой не е устойчив на зацапване и без обработка с фунгициди, и особено в условия на висока влажност и с удебелени насаждения, той буквално може да се покрие с петна, което значително влияе върху добива и може да доведе до смъртта на растенията. Той е умерено устойчив на кърлежа; при високи летни температури може да бъде значително повлиян от него. Изходът е редовно санитарно почистване и, разбира се, поне 2-3 обработки на ягоди със системни фунгициди и инсектоакарициди.

Албион се нуждае от редовно и балансирано хранене под формата на коктейл от минерални торове и стимуланти. Въпреки това, както при всички разновидности на неутрална дневна светлина, значително количество растителна енергия се изразходва за често плододаване и много микроелементи се отстраняват от почвата, поради което е необходимо допълнително подхранване за постигане на добри резултати. Редуването на използването на торове както под корена (поливане), така и върху листа (пръскане) е особено добро. Внасянето на изгнил оборски тор в почвата преди засаждането на ягоди има много положителен ефект.

Едно от безспорните предимства на Албион е красиво издълбано зрънце, много голямо и вкусно, с отлични търговски показатели, голям потенциал за добив. Много добрата плътност на пулпата е едновременно предимство и недостатък, в зависимост от личните предпочитания и нарастващите цели.

Сортът изисква ежегодно обновяване на насажденията. Разнообразията от неутрални светлинни часове, в зависимост от целия сезон, бързо развиват ресурса си. И през втората година добивът и размерът на ягодите намаляват, вероятността от заболяване става по-голяма, растенията на практика престават да дават мустаци за размножаване. Ето защо, ако е възможно, по-добре е да актуализирате кацането по-често. Например, според тази схема: в началото на есента се засаждат висококачествени, мощни разсад, премахват се всички мустаци и дръжки, храстът се изтласква възможно най-много, което набира сила за следващата година. И през пролетта започва работа по производството на плодове.

Досега много търговци имат объркване с този неутрален, който понякога се продава, без да знае какво. И често те знаят и умишлено подхвърлят грешното нещо на купувача. Ето защо, трябва да бъдете внимателни, когато избирате източника на бъдещите си разсад. И досега, макар да са изминали достатъчно години от появата на този сорт у нас, на градинарските форуми хората не знаят откъде да купят висококачествени разсад и спорят дали имат истински Албион или не.

Автор: Максим Заречен.

1 Коментирайте
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари
Ирина, Балашов (Саратовска област)
Преди 2 години

Албион дойде при мен преди три години. През есента купих пет храста на много скъпа цена. Всичко се пусна перфектно. През пролетта цъфтяха, появяваха се горски плодове. Това беше такава красота. Огромни конусовидни червени плодове парадираха в градинското легло. Много е интересно, че започват да пеят от края, първо опашката става червена, а след това цялото зрънце. Вкусът им е приятен, но месото е много плътно.Това зрънце е по-подходящо за продажба или декорация на торти. За моя вкус има и по-вкусни. През есента също имаше малка реколта. На следващата година плодовете стават все по-малки и по-малко. Тогава научих, че засаждането трябва да се подновява почти всяка година и много да се подхранва. Отглеждам ягоди само за семейството си и се опитвам да не използвам минерални торове, така че този сорт не е много подходящ за мен. Тя остави няколко мустака, за да ги запази.

Домати

Краставици

Ягода