• Снимки, рецензии, описания, характеристики на сортовете

Сорт картофи Вимпел

Вимпелът е сорт картофи в средата на сезона (Solanum tuberosum), отглеждан от руски животновъди. Получено е от специалистите на Всесъюзния институт за изследване на картофите на А. Г. Лорх в сътрудничество с Агроцентър Коренево LLC. Автори: Симаков Е. А., Григориев Г. В., Митюшкин А. В., Журавлев А. А., Салюков С. С., Овечкин С. В., Бойко В. В. Нашият герой беше отгледан чрез пресичане на известния Пикасо и номериран хибрид 128-6. Съвсем наскоро, през 2016 г., той беше включен в държавния регистър на развъдните постижения на Руската федерация. Зониран в три региона на страната: Северозападен, Централен, Централен чернозем. Ценен е заради способността му да се адаптира към различни условия на отглеждане. Подходящ за дългосрочно съхранение. Страхотен за преработка в хрупкави картофи.

Периодът от момента на поникването до узряването отнема 80-100 дни, в зависимост от региона на отглеждане.

Растение със средна височина или високо, междинен тип. Стъблата са полуизправени, малко на брой, със средна дебелина, няма антоцианиново оцветяване. Листата са слаби. Листата са средни по размер, затворени, светлозелени скучни цветове, жилкането е умерено изразено. Венците са малки или средни, бели, прилепването на лобовете е гладко. Вътрешната страна на венчето има слабо антоцианиново оцветяване, понякога напълно липсва. Плодовете се формират рядко. Столоните са къси или средни, бели.

Снимка: FGBNU VNIIKH тях. А.Г. Лорха. Сайт: vniikh.com

Кореновата система на Вимпела е доста добре развита, на едно растение се образуват 7-12 средно големи картофи. Масата на търговските клубени се отбелязва в диапазона от 96-140 грама, средно теглото варира на нивото от 80-100 грама. Клубените са овално закръглени. Кората е с мрежеста структура, жълт цвят, гладка на допир. Месото от картофи на разфасовката е светложълт цвят. Очите са малки или средни, не многобройни. Дълбочината на поява е средна или малка.

Според резултатите от държавни тестове, пазарният добив на сорта е отчетен в диапазона 241-430 c / ha, при нивото и 85 c / ha по-високо от показателите Луговской... Максималното количество е събрано във Вологодска област - 560 c / ha, 207 c / ha повече от установените стандарти. Според оригинатора средният добив се колебае на нивото от 500-550 c / ha. Продаваемост 82−98%, запазвайки качеството 93%.

Вимпелът има прекрасен вкус. Клубените са средни, леко напукани по време на готвене, но не губят формата си. Пулпата е умерено плътна, с много приятна консистенция, леко брашнеста, не водниста, не потъмнява по време на термичната обработка. Картофите са най-подходящи за картофено пюре и печени, а също така ще работят чудесно в супи. Съдържанието на нишесте в пулпата е доста високо - 14-18%, което прави нашия герой подходящ за преработка в чипс и картофени продукти: нишесте, брашно, сухо пюре. Също така в клубените има повишено съдържание на сухо вещество, което може уверено да се отдаде на плюсовете на сорта.

Сортът е неизискващ към почвата и климата; може да расте в почти всички региони на Русия. Отличава се със способността си да се адаптира към различни условия на отглеждане. Също така, неговата характеристика е устойчивостта на суша. Растенията са непретенциозни в грижите, изискват само основни агротехнически мерки. Между другото, клубените са устойчиви на механични повреди, което прави Pennant подходящ за механично събиране.

Нашият герой е устойчив на рак, златна кистозна нематода, умерено устойчив на Alternaria и обикновена струпясване. Според оригинатора той е слабо засегнат от ризоктония и пръстеновидно гниене.Според Всеруския изследователски институт по фитопатология той е умерено податлив на патоген на късната болест в клубените и върховете. Авторът казва, че картофите са устойчиви на късна болест. Във всеки случай превантивните лечения очевидно няма да са излишни.

Вимпелът наскоро се появи на широкия пазар, следователно все още не е придобил достатъчна популярност, но можем спокойно да кажем, че скоро ще се появи на парцелите на много градинари и на индустриалните засети площи на големи земеделски фирми. Той има много предимства: висок добив, непретенциозни грижи, неизискващ към почвата и климата, устойчивост на суша, отличен вкус, добро съхранение и транспортируемост, устойчивост на механични повреди и много заболявания.

Все още не са установени недостатъци в сорта. Той има много голям потенциал и много скоро може да стане доста популярен в парцелите на градинарите, наред с други, отдавна известни сортове.

0 коментари
Прегледи на интертекста
Преглед на всички коментари

Домати

Краставици

Ягода